Hovedinnhold

Tajik vil ha flere eldre som frivillige

VIL REKRUTTERE: Kulturminister Hadia Tajik vil rekruttere flere eldre til frivillig arbeid. FOTO: FRODE HANSEN/VG
VIL REKRUTTERE: Kulturminister Hadia Tajik vil rekruttere flere eldre til frivillig arbeid. FOTO: FRODE HANSEN/VG
Interessen for frivilling arbeid er dalende hos eldre. Nå legger kulturminister Hadia Tajik (Ap) millioner kroner på bordet for å styrke rekrutteringen.

Eldre er blant de flinkeste til å engasjere seg i frivillig arbeid, men interessen er noe dalende. Organisasjonen Frivillighet Norge ønsker seg fornyet innsats for å motivere og rekruttere flere.

- I dag handler mye om å treffe folk på nettet. Det er der framtidens pensjonister er. Vi må sørge for at frivillighetsfesten i fremtiden er like travel som den er i dag, sier generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge til NTB.

Lysten driver verket

Frivillig deltakelse finner sted på alle områder, og folk må delta der de selv ønsker. Alt fra beredskapsarbeid til kultursektoren og idrett er store arenaer der folk deltar.

- Frivillighet lever av lyst og dør av tvang. Ingen deltar fordi de får en bydende pekefinger rettet mot seg, sier Brekke.

Hun mener det er stort potensial for å hente ut enda mer, særlig for omsorgssektoren. Frivillighet var tema i to av vårens stortingsmeldinger, om Folkehelse og Morgendagens omsorg.

- Vi oppfordrer sterkt til å tenke bredt når det gjelder frivillig innsats innen helse- og omsorgsfeltet. Hvis man bare tenker på helseorganisasjonene, får man hentet ut bare en brøkdel av potensialet, sier Brekke.

Trenger seniorer

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) ser frivillighet som en ressurs som må forvaltes godt. I forbindelse med starten på Frivillighetsuka mandag, lyser hun ut 2,4 millioner kroner til rekruttering.

- Seniorene deltar mest i frivillig arbeid. Vi trenger flere seniorer - og vi trenger at neste generasjon pensjonister følger i dette sporet. Vi trenger denne gruppa som frivillige til å møte veksten i tallet på eldre. Og ikke minst er det nyttig for barna å ha kontakt med flere voksne med tid og erfaringer, sier Tajik.

Pensjonister mener i større grad enn resten av befolkningen at det er positivt å bli kontaktet av frivillige organisasjoner, påpeker Tajik.

- De ønsker å støtte arbeidet og er interessert i oppgaver der de får brukt kompetansen og erfaringene sine. Den ressursen ønsker vi å ta i bruk, sier hun.

Ønsker mer aktiv politikk

Frivillig arbeid skaper verdier for 101 milliarder kroner årlig, ifølge Statistisk sentralbyrå. En verdiskapning av slike dimensjoner bør innebære en mer aktiv politikk fra regjeringen, mener Frivillighet Norge.

- Vi ønsker oss at regjeringen anerkjenner frivillighet som en egen samfunnssektor og uttrykker visjoner for vekst og utvikling i sektoren. Det blir det samme som at man har en politikk og rammebetingelser for næringslivet - vi ønsker oss en politikk for frivillighet, sier Brekke.

Sentralt for organisasjonen er å etablere en juridisk definisjon av hva en frivillig organisasjon er. I dag er det fire ulike definisjoner som gjelder. Barne- og ungdomsorganisasjoner må forholde seg til opptil 14 ulike medlemsbegreper når de søker om støtte.

- Vi ønsker noen overordnede prinsipper om hvordan staten skal møte frivilligheten som en uavhengig aktør og en likeverdig aktør, sier Brekke.

Frivillighetsuka avsluttes fredag med et møte mellom organisasjonen, KS og statsrådene fra Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-,- likestillings og inkluderingsdepartementet, Kulturdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks