Hovedinnhold

Voldtektsundersøkelse: Mener kvinnen kan skylde seg selv hvis hun flørtet

Om kvinnen flørter eller er kjent for å ha mange seksualpartnere, er hun selv delvis ansvarlig for voldtekten. Det mener mange norske menn.

Undersøkelsen

  • Slik ble spørsmålet stilt: En kvinne har blitt utsatt for voldtekt. I hvilken grad mener du hun selv er ansvarlig, delvis ansvarlig eller overhodet ikke ansvarlig for å ha blitt utsatt for voldtekten dersom kvinnen åpenlyst flørtet med mannen?
  • 2%: Helt ansvarlig
  • 26%: Delvis ansvarlig
  • 66%: Overhodet ikke ansvarlig.
  • Ipsos MMMI gjennomførte i perioden 31. januar til 12. februar en undersøkelse om befolkningens holdninger til voldtekt, samt andre forhold knyttet til temaet, på vegne av Amnesty International i Norge. Et landsrepresentativt utvalg av befolkningen i alderen 18 år og opp, ble spurt. Totalt ble 1565 personer i intervjuet.

- Det er leit og skuffende å se holdningene, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty.

Organisasjonen har i flere år engasjert seg for å sette norsk lov i tråd med internasjonal rett: En voldtekt er seksuell omgang uten samtykke.

For å bli dømt for voldtekt i Norge i dag, må det bevises at det har blitt utøvd vold eller truende atferd. Nå er et forslag til endring av loven ute på høring fra regjeringen.

I mellomtiden skaper holdningene til voldtekt sterke reaksjoner.

Kjønnet moral

I undersøkelsen, hvor 1565 nordmenn er intervjuet av Ipsos MMI for Amnesty, kommer følgende holdninger frem:

28 prosent av norske menn mener en voldtektutsatt kvinne er delvis ansvarlig dersom hun i forkant har flørtet åpenlyst med mannen.

1 av 10 menn mener kvinnen er delvis ansvarlig for å ha blitt utsatt for en voldtekt dersom hun er kjent for å ha hatt mange partnere.

- Både som mann og som politimester stiller jeg meg helt avvisende til slike holdninger. Mannen har uansett ansvaret, og kvinnen kan si nei på ethvert tidspunkt, sier Geir Gudmundsen, politimester i Hordaland.

Kripos la nylig frem tall som viser at offer og gjerningsperson kjenner hverandre i halvparten av alle voldtekter i 2012.

Uten klare grenser

Derfor uroer det Amnesty at 17 prosent - flesteparten av dem menn - svarer at de er usikre eller mener det ikke er voldtekt, selv om partneren motsetter seg samleiet.

SKUFFET: Generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs, er skuffet over holdningene til norske menn. Foto: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX
SKUFFET: Generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs, er skuffet over holdningene til norske menn. Foto: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX

- Jeg kan ikke forstå hvorfor voldtekt i parforhold oppfattes som en gråsone, sier Engenæs.

I undersøkelsen svarer 35 prosent at de har fått opplæring eller informasjon om grensesetting, seksuelle overgrep og voldtekt gjennom internett, mot 22 prosent i skolen.

- I vår kontakt med unge menn ser vi at mange ikke vet hvor grensen til overgrep går, og hva som kan sies å være gode seksuelle relasjoner. Det trengs helt klart mer bevisstgjøring og kunnskap om voldtekt og kjærestevold, sier Are Saastad, daglig leder i Reform ressurssenter for menn. De markerer seg i aksjonen «Stopp vold mot kvinner», på kvinnedagen i morgen.

Nå varsler Kunnskapsdepartementet endringer i undervisningen av norske barn, på grunn av de dårlige holdningene i befolkningen.

- Opplæring om overgrep mot barn og unge bør inn i læreplanen for skolen. Vi jobber allerede med å legge dette inn, slik Amnesty etterlyser. Vi vurderer seks konkrete formuleringer i kompetansemålene, både på barne- og ungdomstrinnet, sier statssekretær Elisabet Dahle (SV).

Kan påvirke svarene

Mons Bendixen, førsteamanuensis i sosialpsykologi ved NTNU, mener undervisningen allerede er i ferd med å bedres fordi det er gjort mer forskning.

- Det har blitt bedre, men de som er voksne i dag, har hatt mye fokus på uønsket graviditet og kjønnssykdommer i seksualundervisningen, sier Bendixen.

Han understreker at en ikke kan stole helt på slike undersøkelser, fordi flere forhold påvirker svarene.

I 2007 svarte hele 50 prosent norske menn at en kvinne er helt eller delvis ansvarlig for å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep dersom hun flørter åpenlyst. Da var det TNS Gallup som utførte undersøkelsen for Amnesty.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks