Hovedinnhold

Vaskehjelpene hadde tilgang til ulovlig DNA-register

HAR TILGANG: Denne personen som jobber i Rettsmedisinsk institutts DNA-laboratorium, kan ha såkalt tjentlig behov for å ha tilgang til arkivet til instituttet. Men har vaskehjelper og kontoransatte det? Foto: Olav Urdahl/Aftenposten
HAR TILGANG: Denne personen som jobber i Rettsmedisinsk institutts DNA-laboratorium, kan ha såkalt tjentlig behov for å ha tilgang til arkivet til instituttet. Men har vaskehjelper og kontoransatte det? Foto: Olav Urdahl/Aftenposten
Alle de ansatte ved Rettsmedisinsk institutt hadde tilgang til både uskyldiges og skyldiges DNA-informasjon. Til og med renholdspersonalet hadde nøkkel.

Denne saken handler om:

DNA-skandalen

  • VG Nett meldte tirsdag morgen at Rettsmedisinsk institutt (RMI) har et ulovlig DNA-register som inneholder sensitive opplysninger om tusenvis av nordmenn.
  • Også DNA-informasjon til tusenvis av uskyldige nordmenns, som ifølge loven ikke skal lagres, ligger lagret hos instituttet som hører til Universitetet i Oslo.
  • I tillegg har også RMI lagret biologisk materiale fra en del prøver, også det ulovlig. Det kan brukes til å for eksempel sjekke hvilke sykdommer du er disponert for.
  • Datatilsynet avdekket dette under et tilsyn i fjor høst.
  • VG Nett har avslørt at det er Politidirektoratet som har gitt tillatelse til at RMI har et slikt register
  • Kripos, som har det eneste lovlige DNA-registeret i Norge, har flere ganger protestert på at RMI skal ha et slikt arkiv.
  • Både forskningsminister Tora Aasland, justisdepartementet samt Stortingets kontrollkomite har satt granskning for å finne ut hva som har skjedd.

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, har problemer med å finne ord, og nesten småler når han skal beskrive informasjonssikkerheten hos Rettsmedisinsk institutt (RMI).

- Det er ganske utrolig og veldig alvorlig, sier han til slutt.

Det stopper ikke med at Rettsmedisinsk institutt har et ulovlig DNA-register, og at RMI har tatt vare på uskyldiges DNA og andre personopplysninger. Datatilsynet er også svært kritisk til informasjonssikkerheten.

BAKGRUNN: Tusenvis av nordmenn i ulovlig DNA-register

Et nøkkeltilfelle

Det fysiske registeret hvor det oppbevares personopplysninger knyttet opp mot DNA-profilen til personer som har vært knyttet til kriminalsaker har en mildt sagt spesiell sikkerhet.

Jo, skapene er låste, men nøkkelen henger på en knagg i det rommet hvor skapene står. Og, ja, det rommet er låst, men det kan åpnes ved hjelp av en universalnøkkel. Ifølge Datatilsynets rapport har 59 ansatte ved Rettsmedisinsk institutt, inkludert renholdspersonale, tilgang på det rommet, og dermed tilgang på de svært sensitive personopplysningene.

LES SPØRSMÅL OG SVAR OM DNA 

Dette mener Datatilsynet er et «klart og alvorlig lovbrudd», og presiserer at ingen andre enn de som har et tjenstlig behov skal ha tilgang til dette.

Også informasjonssikkerheten for det som ligger lagret digitalt mener Datatilsynet at RMI må rette opp i.

MYNDIGHETENE: Uten oversikt etter DNA-lovkrangel

Under enhver kritikk

ALVORLIG AVSLØRING: Cecilie Rønnevik hos Datatilsynet har sammen med kolleger avslørt det ulovlige og hemmelige DNA-registeret. Foto: Eivind Griffith Brænde Foto:
ALVORLIG AVSLØRING: Cecilie Rønnevik hos Datatilsynet har sammen med kolleger avslørt det ulovlige og hemmelige DNA-registeret. Foto: Eivind Griffith Brænde Foto:


Informasjonssikkerhet under enhver kritikk
Cecilie Rønnevik, seniorrådgiver i Datatilsynet, er sjokkert over informasjonssikkerheten.

- Den er under enhver kritikk. Særlig når til og med kontoransatte og vaskepersonalet kan gjøre seg kjent med så sensitivt materiale, uten at man kan kontrollere.

POLITIDIREKTORATET: Godkjente ulovlig DNA-register

Det som ligger i det relativt låste arkivet, er saksmappene knyttet opp mot DNA-testene, opplyser Rønnevik.

MINISTER: Kastet seg på telefonen etter DNA-avsløring

- Blir bare verre og verre

Foto: Grafikk: Tom Byermoen
Foto: Grafikk: Tom Byermoen


Stortingsrepresanten Bent Høie fra Høyre som tirsdag kalte DNA-avsløringene en «gedigen skandale», er opprørt over opplysningene om informasjonssikkerhet.

- Dette blir bare verre og verre. Dette viser at det har vært en totalsvikt, sier Høie til VG Nett

Høie tok saken opp i Stortinget onsdag, og hans partikollega Per-Kristian Foss har fått en samlet kontrollkomite bak seg på å sende et brev til justisdepartementet.

RMI vil ikke svare konkret

Rettsmedisinsk institutt ønsker fortsatt ikke å si noe til VG Nett foruten at de «tar Datatilsynets rapport meget alvorlig og vil sørge for at ting som viser seg å være feil i forhold til de regelverk som gjelder, blir rettet opp.», ifølge styreleder Egil Myklebust.

Myklebust sier også de ikke vil kommentere enkelttemaer i rapporten, men har satt i gang et omfattende arbeid for å kunne gi et ryddig og relevant svar innen fristen 1.mai, som Datatilsynet har satt.

PROFESSOR: Vil at uskyldiges DNA skal være lagret

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks