Hovedinnhold

DNA-skandalen:

Myndighetene uten oversikt etter DNA-lovkrangel

** Stortinget diskuterte DNA-skandalen
** Justisdepartementet ber om redegjørelse
** Politiet er blitt helt tause

HVA HAR DE LOV TIL? Justisdepartementet har ikke svart VG Nett på hva de mener om lovligheten av Rettsmedisinsk institutt i Oslos DNA-lagringsregime. Foto: Aftenposten/Scanpix
HVA HAR DE LOV TIL? Justisdepartementet har ikke svart VG Nett på hva de mener om lovligheten av Rettsmedisinsk institutt i Oslos DNA-lagringsregime. Foto: Aftenposten/Scanpix
(VG Nett) Både Justisdepartementet og Riksadvokaten er med på DNA-prosjektet. Men de avviser at de visste at DNA-prosjektgruppa skal ha gitt tillatelse til det ulovlige registeret.

Denne saken handler om:

DNA-skandalen

  • VG Nett meldte tirsdag morgen at Rettsmedisinsk institutt (RMI) har et ulovlig DNA-register som inneholder sensitive opplysninger om tusenvis av nordmenn.
  • Også uskyldige nordmenns DNA-informasjon, som ifølge loven ikke skal lagres, ligger hos instituttet som hører til Universitetet i Oslo.
  • I tillegg har også RMI lagret biologisk materiale fra en del prøver, også det ulovlig. Det kan brukes til å for eksempel sjekke hvilke sykdommer du er disponert for.
  • Datatilsynet avdekket dette under et tilsyn i fjor høst.
  • VG Nett har avslørt at det er Politidirektoratet som har gitt tillatelse til at RMI har et slikt register
  • Kripos, som har det eneste lovlige DNA-registeret i Norge, har flere ganger protestert på at RMI skal ha et slikt arkiv.
  • Både Forskningsminister Tora Aasland, justisdepartementet samt Stortingets kontrollkomite har satt granskning for å finne ut hva som har skjedd.

VG Nett avslørte tirsdag kveld at det er Politidirektoratet som har gitt tillatelse til Rettsmedisinsk institutt å opprette DNA-registeret som Datatilsynet mener er ulovlig.

Det har både Kripos og Politidirektoratet bekreftet.

Men ellers i forvaltningen hersker det villrede.

DNA-SKANDALEN: Politidirektoratet godkjente ulovlig DNA-register

LES SPØRSMÅL OG SVAR OM DNA (åpnes i annet vindu)

Hvem har ansvaret?

I DNA-prosjektgruppa har VG Nett fått bekreftet fra leder Erik Liaklev at den i tillegg til Politidirektoratet og Kripos, består av Universitetet i Oslo ved direktøren i RMI, Riksadvokaten og Justisdepartementet.

Universitet i Oslo ved rektor uttalte tirsdag at de ikke kjente til dette registeret. Og Justisdepartementet sier til VG Nett onsdag at de ikke kjenner til at det skal være gitt en spesiell tillatelse til et slikt DNA-register RMI har opprettet.

Også førstestatsadvokat Ingunn Fossgard opplyser at de ikke kan bekrefte at RMI har fått godkjent et register, hvor man kobler opp DNA-profiler med navn.

- Riksadvokaten har i alle fall ikke gitt noen slik godkjennelse, hvilket vi heller ikke ville hatt myndighet til, sier hun.

BAKGRUNN: Tusenvis av nordmenn i ulovlig DNA-register

En eller flere grupper

Foto: Grafikk: Tom Byermoen
Foto: Grafikk: Tom Byermoen


Politidirektoratets Erik Liaklev opplyste til VG Nett tirsdag at det var snakk om én gruppe og at den består av Kripos, Politidirektoratet, Justisdepartementet, Universitetet i Oslo og Riksadvokaten.

Men ifølge Justisdepartementet er de og de andre instansene utenom politiet bare med i en «samhandlingsgruppe». Departementet sier at den ikke er den samme som DNA-prosjektgruppa.

PROFESSOR: Vil også lagre uskyldiges DNA

Ingen kan svare på hva som er lov

JUSTISMINISTRE: Knut Storberget er tilbake fra pappaperm på fredag, mens Grete Faremo er fungerende justisminister ut mars. VG Nett har bedt om å få snakke med noen fra politisk hold i justisdepartementet, men har ikke fått lov til det. Foto: Scanpix/VG
JUSTISMINISTRE: Knut Storberget er tilbake fra pappaperm på fredag, mens Grete Faremo er fungerende justisminister ut mars. VG Nett har bedt om å få snakke med noen fra politisk hold i justisdepartementet, men har ikke fått lov til det. Foto: Scanpix/VG


Datatilsynet står fullt og helt på at Rettsmedisinsk institutt ikke har lov til å lagre noe annet enn anonyme DNA-profiler.

Men VG Nett har ikke fått svar på hva verken Riksadvokaten eller Justisdepartementet mener om det.

I den aktuelle paragrafen, straffeprosessloven paragraf 158 annet ledd, står det:

«Analyseresultatet og det biologiske materialet tilintetgjøres når formålet med undersøkelsen er oppnådd. Analyseinstitusjonen kan likevel oppbevare profilene utelukkende for det formål å dokumentere sin virksomhet.»

FORSKNINGSMINISTER: - Kastet seg på telefonen etter DNA-avsløring

Fram og tilbake

Riksadvokaten henviste oss videre til Justisdepartementet for å få lovgivers vurdering av dette. Da vi tok kontakt med Justisdepartementet, henviste de oss først til Riksadvokaten, som er den høyeste påtalemakten i Norge.

Da vi sa at Riksadvokaten tidligere hadde henvist oss til departementet, fikk vi dette svaret:

- Justisdepartementet er verken den loven retter seg mot eller et rettshåndhevende organ, og derfor er det ikke naturlig for oss å gå inn og vurdere om loven er korrekt brukt i dette tilfellet. Det er generelt ikke en oppgave for departementet å gå inn og vurdere om loven er riktig brukt i enkelttilfeller.

Krever svar fra politiet

For å få vite hva som har skjedd i saken, har nå Justisdepartementet bedt om en redegjørelse fra Politidirektoratet.

- I brevet understrekes det at det gjelder strenge regler for behandling av DNA i straffesakspleien, opplyser departementet til VG Nett.

Verken Kripos eller Politidirektoratet ønsker onsdag å uttale seg om saken til VG Nett.

Måtte svare i Stortinget

- UHOLDBART: Slik karakteriserer ansvarlig minister Tora Aasland (SV) Datatilsynets avsløringer om Rettsmedisinsk institutt. Foto: Eivind Griffith Brænde
- UHOLDBART: Slik karakteriserer ansvarlig minister Tora Aasland (SV) Datatilsynets avsløringer om Rettsmedisinsk institutt. Foto: Eivind Griffith Brænde


Tirsdag kastet forskningsminster Tora Aasland (SV) seg på telefonen til rektoren ved Universitetet i Oslo umiddelbart da hun hørte om saken.

Under Stortingets muntlige spørretime tok Bent Høie fra Høyre opp saken, og Aasland måtte svare på spørsmål både fra han og andre i opposisjonen.

Høie var opptatt av at SV-statsråden hadde et konstitusjonelt ansvar, og spurte om hva hun har gjort siden Dagbladet i 2009 skrev at RMI hadde et ulovlig DNA-register.

Der svarte Aasland at hun delte Høies bekymring for DNA-avsløringen om det viser seg å være ulovlig lagring. Aasland sa at hun har hatt løpende kontakt med Universitetet i Oslo om saken, men at hun ikke har mulighet til å sjekke detaljer i virksomhetene.

Representanter fra Venstre og KrF, som er på anti-datalagrings-laget sammen med SV, greide begge å koble Høyres bekymring for personvernet opp mot deres nylige ja til EUs datalagringsdirektiv.

- Dette viser at selv om man lager all verdens gode regelverk, ser vi at det skjer feil, kommenterte Venstre-leder Trine Skei Grande fra Stortingets talerstol.

Foto:
Foto:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks