Hovedinnhold

- Kjære Skatteetaten: Jeg har ingen reinsdyr!

SKATT TIL BESVÆR: 3,9 millioner selvangivelser ble sendt ut i mars. For Cathrine Wefald Andersen ble det lite å glede seg over. Foto: Scanpix/ Privat
SKATT TIL BESVÆR: 3,9 millioner selvangivelser ble sendt ut i mars. For Cathrine Wefald Andersen ble det lite å glede seg over. Foto: Scanpix/ Privat
(VG Nett) Ett feil tastetrykk ble starten på et fullstendig ligningskaos for Cathrine Wefald Andersen. Nå er hun saftig lei av at Skatteetaten hevder at hun tjener fett på rein, fiske og skog.

30-åringen fra Rælingen har aldri eid ett eneste reinsdyr. Hun dyrker heller ikke sin egen skog.
Likevel hevder Skatteetaten at den deltidsjobbende BI-studenten tjener gode penger på reinsdrift, skogdrift og fiske hjemme i Rælingen.

Da Wefald Andersen åpnet selvangivelsen sin, var det lite som stemte.

- Skatteetaten er velkomne til å sjekke meg i alle bauger og kanter. Jeg har aldri drevet med rein i hele mitt liv, sier Wefald Andersen til VG Nett.

HAR DU OPPLEVD NOE LIGNENDE? Kontakt VG Netts journalist her

- Hvor tar de tallene fra?

Nav har innrømmet at de gjorde en feil da de for tre år siden registrerte henne som selvstendig næringsdrivende. Likevel forfølger feilen alenemoren fra Rælingen fortsatt. Feilen har nemlig forplantet seg videre i systemet - blant annet til Skatteetaten.

- Da jeg ringte dem for å informere om feilen den første gangen, spurte de meg om jeg var sikker på at jeg ikke hadde et selskap. Jeg svarte at jeg nok ville visst det dersom det var tilfelle, sier Wefald Andersen.

Da selvangivelsene datt ned i norske postkasser nylig, ble det til Wefald Andersen sendt ut en selvangivelse der det ble hevdet at hun tjente 700 000 kroner i fjor. 185.000 kroner av inntektene kom ifølge Skatteetaten fra den påståtte reinsdriften.

- Hvor tar de disse tallene fra? Er det et rent bingospill?, spør hun.

LES OGSÅ: Stor trafikk stoppet selvangivelse-sjekking

Ble bedt om å si opp falskt firma

Wefald Andersen sier at hun gjentatte ganger har ringt, mailet og skrevet brev med flere instanser både i Skatteetaten, Skatt Øst og Nav for å forklare saken. Ligningsrotet har ført til at hun ikke bare står oppført med en riv ruskende inntekt, men også at hun må betale betydelig mer i skatt enn hun skal som student og deltidsjobbende. Hun har også mottatt krav om å betale 76 000 kroner i forskuddsskatt på grunn av bedriften Skatteetaten hevder at hun har fått gjennom friluftsjobbene sine, og fått beskjed om at restskatt ikke vil bli utbetalt før i oktober.

- Den siste beskjeden jeg fikk denne uka, var at jeg måtte skrive at firmaet mitt var opphørt for å få slutt på problemet. Men det er jo en løgn. Jeg kan ikke slutte å drive et firma som jeg aldri har drevet, sier Wefald Andersen.

LES OGSÅ: Slik sjekker du skatten på nett

Tragikomisk

Avdelingsdirektør Inger-Berit Andersen i Skatt Øst sier at hun ikke kan kommentere saken på grunn av taushetsplikt.

- Men det er beklagelig at skatteyteren er kommet i denne situasjonen. Vi er nå i dialog med henne for å finne en tilfredsstillende løsning.

Ifølge Andersen mottar Skatteetaten rundt 50 millioner innberetninger av grunnlagsdata hvert år.

- Vi får med andre ord inn store mengder saker som skal behandles. Dessverre hender det at det innberettes feil til oss.

Ifølge Wefald Andersen har Skatteetaten nå lovet å rette opp feilen umiddelbart.

- Hvorfor må en slik sak komme i media før man finner en løsning, avdelingsdirektør Andersen?

- Det beklager jeg. Denne saken skulle det vært mulig å løse tidligere. Vi beklager igjen at dette har tatt så lang tid.

Wefald Andersen synes saken er tragikomisk.

- Jeg er glad for at saken løser seg, men jeg synes det er trist at det skjedde først når media var koblet på saken. Det tragiske er at jeg neppe er den eneste som er i denne situasjonen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks