Hovedinnhold

Studie: Skilsmissebarn blir oftest kriminelle

«Tror ikke det hadde gått slik om jeg ikke hadde blitt foreldreløs»

MISTET FORELDRENE: Geir Strid Moe mistet faren som femåring og moren som syvåring. To år senere startet hans kriminelle karriere. Foto:
MISTET FORELDRENE: Geir Strid Moe mistet faren som femåring og moren som syvåring. To år senere startet hans kriminelle karriere. Foto:
HALDEN (VG) Geir Strid Moe (34) ble kriminell som niåring og har 350 forhold på rullebladet.

En fersk studie fra Statistisk sentralbyrå viser at risikoen for å bli ungdomskriminell nærmest dobles dersom foreldrene skiller seg før barnet har fylt tre år.

SSB-studien viser også at barn som mistet sin mor i oppveksten har betraktelig større risiko for å begå sitt første lovbrudd som ungdom.

Les mer om undersøkelsen i dagens papirutgave av VG

Mistet mor og far

En av dem som faller inn i denne gruppen er 34-årige Geir Strid Moe fra Bærum.

- Faren min døde da jeg var fem år, mens moren min døde da jeg var syv, sier Moe til VG.

LES OGSÅ: Gir millioner i støtte til skilsmissebarn

Forskningsrapporten har imidlertid ikke funnet en tilsvarende sammenheng dersom barnets far dør i oppveksten. Skilsmisseforsker Ingunn Størksen tror de tradisjonelle foreldrerollene kan være årsaken.

- Selv om det er blitt mer likhet i foreldrerollene i dag, så har mor tradisjonelt sett stått mer for omsorgsdelen. Samtidig vet vi at omsorg og trygge relasjoner er viktig i barns oppvekst.

Begynte å stjele

Etter foreldrenes brå død ble ingenting lenger trygt for syvårige Geir Strid Moe. Kontrasten fra tilværelsen som enebarn ble stor da ferden gikk videre til tre forskjellige barnehjem, to fosterhjem og to ungdomshjem.

Ni år gammel begynte han å stjele.

- På barnehjemmet ble det viktig å stikke seg ut for å oppnå status. Kriminalitet var en måte å markere seg på.

Syv år i fengsel

I slutten av tenårene ble han en tung kriminell som drev med kjøp og salg av narkotika, vold, vinningskriminalitet og biltyveri. På rullebladet har han åtte samledommer, som omhandler 350 kriminelle forhold. Til sammen har han sittet i fengsel i syv år.

Nå har han kommet seg ut av uføret og jobber i stiftelsen Way Back, som arbeider for at straffedømte kan leve et liv uten kriminalitet og rusmisbruk.

- For meg er denne jobben gull verdt. Jeg stortrives og føler at jeg kan bidra med noe. Det er første gang noen gir meg tillitt.

- Tror du at du hadde blitt kriminell dersom livet hadde fart annerledes med deg?

- Nei, jeg tror ikke det hadde gått slik om jeg ikke hadde blitt foreldreløs. Jeg hadde en kjærlig mor som jobbet som sykepleier på Bærum sykehus, mens faren min var ambulansesjåfør.

Ikke overrasket

Førsteamanuensis Ingunn Størksen ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger har tidligere påvist at skilsmissebarn har økt risiko for å rammes av angst og depresjoner.

- Denne studien er urovekkende fordi den viser at barna ikke bare blir lei seg, men at en skilsmisse kan ha en dyptgående virkning på deres voksne liv ved at de er mer utsatt for å havne inn i kriminalitet, sier hun.

Barnepsykolog Magne Raundalen er ikke overrasket over funnene.

- Det er ikke bare et ekteskap som går i oppløsning, men mange ressurser kan bli borte, prosessen er smertefull for barna og omsorgen kan i noen tilfeller bli redusert.

Han viser særlig til at halve slekten kan forsvinne i et skilsmisseoppgjør og at økonomien kan bli dårligere.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks