Hovedinnhold

Mener oljeskadd sjøfugl må avlives

MEN DENNE BURDE REDDES: Dverggåsa er en av to arter i norske farvann som bør reddes om den skulle bli oljeskadet. Foto: Tomas Aarvak
MEN DENNE BURDE REDDES: Dverggåsa er en av to arter i norske farvann som bør reddes om den skulle bli oljeskadet. Foto: Tomas Aarvak
Landbruksdepartementet mener at oljeskadd sjøfugl som hovedregel må avlives, istedenfor å bli utsatt for vask og forsøk på rehabilitering.

Denne saken handler om:

Forsvarlig innsamling av dyr for avliving vil i de aller fleste tilfeller være det eneste dyrevelferdsmessig forsvarlige, skriver Landbruksdepartementet i et brev til Miljøverndepartementet. Brevet er en kommentar til en utredning fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) tidligere i år om rehabilitering av oljeskadd vilt.

Utredningen ble gjennomført etter oljesølet som følge av Full City-forliset ved Langesund 31. juli 2009.

To truede arter

DN fikk etter denne ulykken i oppdrag å lage et beredskapsopplegg med sikte på å innlemme rehabilitering av oljeskadd vilt i oljevernberedskapen.

DN utførte oppdraget med bistand blant annet fra Mattilsynet. Konklusjonen er at det ut fra en bestandsmessig vurdering og av hensyn til naturforvaltning bare er to sjøfuglarter som i norske farvann bør omfattes av denne typen redningsaksjoner. Disse artene er stellerand og dverggås.

Landbruksdepartementet støtter konklusjonene i utredningen og skriver blant annet følgende: «Det må sikres at ikke private personer setter i gang et opplegg med rehabilitering på egen hånd.»

Dyrevelferd

Landbruksdepartementet skriver også at i den grad det vurderes å rehabilitere fugl som ikke er utrydningstruet, er det spesielt viktig å konsultere Mattilsynet på forhånd.

Videre peker Landbruksdepartementet på at det kan oppstå enkelte situasjoner «hvor innfanging i seg selv kan medføre at flere dyr kommer i fare for å bli oljetilsølt». Her er det spesielt viktig å avveie «de dyrevelferdsmessige utfordringene», heter det i brevet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks