Hovedinnhold

Overgrepstiltalt politimann skal ha levd dobbeltliv

TILTALT: Politimannen er tiltalt for en rekke overgrep. Mandag starter rettssaken. Foto: Per Øyvind Fange
TILTALT: Politimannen er tiltalt for en rekke overgrep. Mandag starter rettssaken. Foto: Per Øyvind Fange
(VG) I samme tidsrom som politimannen (44) avhørte en mindreårig jente i en sedelighetssak, skal han ha tatt kontakt på internett og skaffet seg seksuell omgang med henne.

Tips oss

Ifølge tiltalen har politimannen i årevis levd et dobbeltliv:

I arbeidstiden jobbet barnefaren som etterforsker, på fritiden kontaktet han unge jenter for å forsøke å få sex med dem.

LES OGSÅ: - Politibetjent sexmisbrukte fornærmet kvinne i straffesak

På hotellrom

Ifølge Spesialenheten for politisaker skal den 44 år gamle politibetjenten i Østfold blant annet ha benyttet identiteten til en politikollega for å oppnå kontakt med den 17 år gamle jenta på nettstedet MSN. Via kollegaens identitet fikk han ifølge tiltalen formidlet hvor godt han likte henne.

Nettkontakten skal ha endt i at de to hadde seksuell omgang på et hotellrom i mai for to år siden.

Etterforskerne mener at det påståtte misbruket av unge jenter startet allerede i 2002 - da han på nettstedet Spraydate skal ha kommet i kontakt med en 16 år gammel jente som hadde store personlige problemer.

Fordi han var politi, skal hun ha sagt ja til å møte ham.

Deretter skal hun ha blitt misbrukt flere ganger over mange år.

LES OGSÅ: Politbetjent siktet for sexmisbruk

Erkjenner ikke skyld

Overfor begge de to unge jentene - som ifølge tiltalen var i spesielt sårbare situasjoner - skal 44-åringen ha lagt vekt på at det var trygt og sikkert å møte ham - nettopp fordi han var politimann.

Politiet ble varslet av en av de fornærmede i saken. Nå er mannen tiltalt for seksuelt misbruk av flere mindreårige barn, besittelse av barneporno, misbruk av sin stilling og grov uforstand i tjenesten.

44-åringen ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier 44-åringens forsvarer Oscar Ihlebæk til VG.

- Tiltalen taler for seg selv og gjelder alvorlige straffebud som har en høy strafferamme, sier juridisk rådgiver Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten for politisaker til VG.

«Orgasmeeksperten»

Totalt ti jenter skal ha blitt kontaktet av mannen. Ifølge tiltalen, skal lovbruddene ha funnet sted fra våren 2002 til han ble pågrepet i mars i fjor. Politimannen er gift og har barn.

Ved flere anledninger skal han ha mottatt nakenbilder og lydbilder av seksuell karakter..

Han har utelukkende brukt ulike nettforum for å kontakte sine angivelige ofre. Ved flere anledninger skal han ha utgitt seg for å være «Henriette» på 17 år med e-postadressen «orgasmeeksperten@hotmail.com». Han brukte ifølge tiltalen aliaset for å introdusere jentene for seg selv - politimannen.

Til en kvinne skrev han: «Kjenner en ok kar som ikke bor så langt unna deg. Noe eldre, men kjempehyggelig og dritgod i senga. He he. Får jeg gi ham mailadr. di? Du er vel på msn».

Overfor en annen jente skal han ha brukt aliaset for å få et av ofrene til å betro seg om en voldtekt og om sitt seksualliv.

«Henriette» anbefalte jenta å ta kontakt med en politimann som kunne hjelpe. Politimannen var tiltalte selv.

Da en av jentene avviste å møte ham, forsøkte han ifølge tiltalen å berolige henne med at han som politimann hadde advart ungdom mot å møte personer etter nettchatting.

- Bilder med uniform

Etter en straffesak og en barnevernssak som tiltalte deltok i, skal 44-åringen ha sendt tekstmeldinger til en jente (16) som var involvert i begge sakene.

Ifølge tiltalen skal han også ha lånt bort politiluen og politiskjorten sin til en annen jente, for deretter å fotografere henne i diverse seksuelle stillinger kun iført de to plaggene.

Tiltalte påtok seg også å bistå en kvinne med å få orden på økonomien hennes. I samme periode lånte han henne 2500 kroner og skal ha avtalt at beløpet kunne betales tilbake ved at han ved flere anledninger direkte via webkamera fikk se kvinnen ha sex med kjæresten. I tillegg skal han ha kysset og befølt henne i en bil utenfor lensmannskontoret i den aktuelle kommunen i Østfold.

Suspendert

Bistandsadvokat Kristin Sørmo Berglund representerer tre av de fornærmede kvinnene. De syv andre har ikke bistandsadvokat.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om noe som helst på vegne av mine klienter, sier Sørmo Berglund til VG.

- Han er suspendert fra sin stilling. Hva som skjer videre vurderes ut fra rettsforhandlingene, sier politimester Beate Gangås ved Østfold politidistrikt til VG.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks