Hovedinnhold

Nei til EU: - En stor dag for demokratiet

Siv Jensen: - Kjenner jeg Arbeiderpartiets ledelse rett, kommer den til å sørge for at postdirektivet blir innført.

GLADMELDING: Nei til EU-leder Heming Olaussen gleder seg over avgjørelsen på Ap-landsmøtet i dag. Her jubler han etter at det ble klart at et flertall av franskmennene stemte nei mot den foreslåtte EU-grunnloven i 2005. Foto: Scanpix
GLADMELDING: Nei til EU-leder Heming Olaussen gleder seg over avgjørelsen på Ap-landsmøtet i dag. Her jubler han etter at det ble klart at et flertall av franskmennene stemte nei mot den foreslåtte EU-grunnloven i 2005. Foto: Scanpix
Nei til EU er strålende fornøyd med at Arbeiderpartiet vil bruke reservasjonsretten i EØS mot postdirektivet.

Fakta om postdirektivet

  • EU vedtok det tredje postdirektivet 27. februar 2008.
  • Direktivet trådte i kraft 1. januar 2011, men elleve EU-land har fått utsatt implementeringen til 2013.
  • Direktivet åpner for fri konkurranse for ombæring av brev under 50 gram og kan åpne for å endre dagens ordning med lik porto over hele landet (enhetsporto).
  • SV og Sp har tidligere sagt nei til postdirektivet og mener at Norge for første gang skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen mot postdirektivet.
  • Aps landsmøte sa søndag nei til postdirektivet.

- Nei til EU er vanvittig fornøyd med at Norge for første gang nedlegger veto i EØS. Aps landsmøtedemokrati har med dette satt Norge i en fantastisk situasjon som et selvstendig land, sier organisasjonens leder Heming Olaussen.

Redaksjonskomiteen i Ap la fram forslag om først å innlede forhandlinger om norsk tilpasning av direktivet, men dette ble nedstemt av 181 av 295 delegater på landsmøtet søndag.

- Veien til Brussel blir med dette utrolig lang og tung. Norsk EU-medlemskap blir en fjern drøm, sier Olaussen.

- En god EØS-test

Europabevegelsen vil ikke ta stilling til selve postdirektivet, men mener vedtaket på Aps landsmøte blir en bra test for å se om reservasjonsretten i EØS-avtalen fungerer.

- Nå får vi virkelig demonstrert hvordan EØS-avtalen fungerer og om reservasjonsretten er reell. Det blir spennende å se omfanget av mottiltak EU vil iverksette. Siden reservasjonsretten aldri før er benyttet, vet vi ikke noe om dette, men nå vil vi få svaret, sier Europabevegelsens leder Paal Frisvold.

Frisvold hilser vedtaket velkommen, men mener det ikke endrer det grunnleggende problemet med EØS-avtalen.

- Det grunnleggende problemet er at Norge bare kan si ja eller nei til direktivene. Norges stemme blir ikke hørt i Brussel. I stedet for å gå ned med flagget til topps, burde vi spilt en konstruktiv rolle i EU-kommisjonen, Europaparlamentet og Europarådet, mener han.

Stor glede i Senterpartiet

Gleden var søndag stor i Senterpartiet over Ap-landsmøtets vedtak om å ta reservasjonsretten i EØS-avtalen i bruk for å avvise EUs postdirektiv.

- Det har vært en lang og opplyst debatt om saken der to av regjeringspartiene, Sp og SV, allerede har konkludert. Nå er alle tre regjeringspartier enige. Det er jeg glad for, sier Sps parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han avviser Frp-leder Siv Jensens spådom om at Ap-ledelsen vil finne en utvei for å forbigå Ap-landsmøtets nei til postdirektivet, slik at direktivet likevel blir innført i Norge.

- Respekten for partidemokratiet er for stor i Ap til det, sier han.

Slagsvold Vedum frykter ikke mottiltak fra EU dersom Norge beslutter å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for å avvise direktivet.

- Norge er en for viktig handelspartner for EU til at det vil få konsekvenser, sier han.

Frp tror Ap vil forbigå vedtaket

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen tror Ap-ledelsen vil forbigå Ap-landsmøtets nei til postdirektivet og sørge for at direktivet blir innført i Norge.

- Kjenner jeg Arbeiderpartiets ledelse rett, kommer den til å sørge for at postdirektivet blir innført. De kommer elegant til å sørge for å forbigå Ap-landsmøtets vedtak, sier Frp-lederen til NTB.

Siv Jensen sier hun synes det er underlig at Ap-landsmøtet har sagt nei til postdirektivet, fordi det allerede i dag stedvis er innført konkurranse på posttjenester i Norge.

- På de områdene konkurranse er innført, har vi fått bedre posttjenester. Det å være livredd for konkurranse er derfor underlig, men det er typisk Ap. Arbeiderpartiet er for monopol, er tilhenger av kontroll og veldig lite for konkurranse og marked, sier Frp-lederen, som legger til at det tydeligvis ikke har vært mulig å nå fram overfor Ap-landsmøtet med saklige argumenter i debatten om postdirektivet.

- Men jeg har erfaring med at det ikke er mulig å nå fram overfor Ap med saklige argumenter når det gjelder konkurranse. Så jeg er ikke veldig overrasket, sier Jensen.

Høyre skuffet

Høyre er skuffet over Ap-landsmøtets nei til postdirektivet og frykter at Posten vil miste mulighet til å konkurrere i EU-landene.

- Dette var leit for Posten, sier Høyres Øyvind Halleraker.
Han regner med at gleden blir kortvarig for dem som tror det er en fordel for Posten at postdirektivet avvises.

- Vi skal huske at Posten ikke bare er det største selskapet i Norge, men at selskapet også er markedstilpasset og driver i konkurranse med andre selskaper, først og fremst i Sverige og Danmark. Bare 8 prosent av Postens virksomhet er såkalte monopoltjenester. Det er grunn til å frykte at konsekvensen av å avvise postdirektivet blant annet vil bli svekket økonomi for Posten, sier Halleraker, som er medlem av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks