Hovedinnhold

Kommunene får større ansvar for helsetjenestene

LA FREM HELSEPLAN: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under fredagens presentasjon av samhandlingsreformen på Modum frisklivssentral. Foto: Heiko Junge / Scanpix
LA FREM HELSEPLAN: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under fredagens presentasjon av samhandlingsreformen på Modum frisklivssentral. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Større ansvar til kommunene er hovedbudskapet i den nye helsepolitikken som regjeringen presenterte fredag.

Denne saken handler om:

Målet er at de som trenger hjelp på sykehus skal få det, men de som kan få bedre hjelp i nærheten av hjemmet sitt, skal få det og slippe å dra til sykehus.

Kommuner og sykehus skal samarbeide slik at pasientene kan skrives ut tidligere ved at kommunene tar ansvaret for utskrivningsklare pasienter. For at kommunene skal klare dette, overføres 5 milliarder kroner fra helseforetakene til kommunene.

Det foreslås også at det skal bygges ut akuttplasser i distriktene og lokalmedisinske sentre. Det slås fast at disse ikke skal erstatte lokalsykehus.

Plikt til å samarbeide

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier at kommuner og sykehus får plikt til å samarbeide slik at utskrivningsklare pasienter ikke blir liggende på sykehus fordi de ikke kan få hjelp i hjemkommunen. Samarbeidsavtalen sier også at pasientene skal behandles i kommunene dersom de får et like godt, eller bedre tilbud enn på sykehus.

Kommunene får plikt til å etablere tilbud med øyeblikkelig hjelp og døgntilbud for pasienter som har behov for behandling eller observasjon.

Pasientene skal få større rett til medvirkning både når det gjelder hjelp i hjemmet og ved tildeling av sykehjemsplass. Fylkesmannen skal være felles klage- og tilsynsinstans for alle tjenester.

Forebygging er et gjennomgangstema i regjeringens forslag. I den nye loven om folkehelsearbeid får kommunene plikt til å finne ut hvilke helseutfordringer de har, og å gjøre noe med dem.

Strøm-Erichsen sier at det grunnleggende prinsippet i den nye folkehelseloven er å «tenke helse i alt vi gjør», både for kommuner, fylkeskommuner og statlige myndigheter.

Samarbeider med KS

I forbindelse med helsereformen har Helse- og omsorgsdepartementet og kommunenes interesseorganisasjon KS inngått en intensjonsavtale om å samarbeide om gjennomføringen av samhandlingsreformen.

- For regjeringen er det både viktig og nødvendig at vi får med oss KS når vi skal sette samhandlingsreformen ut i livet. Dette samarbeidet er basert på likeverdighet, sier Strøm-Erichsen.

I en pressemelding sier KS at samhandlingsreformen legger til rette for å gi innbyggerne et enda bedre helsetilbud.

- Vi er glad for at regjeringen styrker kommunehelsetjenesten slik at kommunene kan bygge opp gode helsetjenester der folk bor, sier KS-leder Halvdan Skard.

KS mener at den største utfordringen for kommunene vil være tilgangen på relevant kompetanse.

- Flere oppgaver og større ansvar vil føre til et stort behov for styrket kompetanse, sier Skard.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks