Hovedinnhold

På hvilke steder i Oslo er du redd?

Gi beskjed om hvor det må være mer synlig politi

(VG Nett) I løpet av de siste dagene er fem kvinner overfalt og voldtatt i Oslos gater. Samtidig blir det stadig færre synlige politibetjenter.

Tips oss

VG Nett ber nå leserne gi beskjed om hvor i hovedstaden de mener det må iverksettes tiltak før de føler seg trygge. Hvor er du vegrer deg for å gå på kveldstid? Hvilke gater er det du unngår av ren frykt?

Du kan markere fem steder på kartet øverst i artikkelen. Du beveger deg rundt ved å bruke zoom- og piltastfunksjonen til venstre. Når vi har fått inn nok informasjon fra dere lesere, vil vi presentere resultatet på VG Nett.

Like før voldtektsbølgen skyllet over hovedstaden i helgen, gikk lederen av Oslo politiforening Sigve Bolstad ut i VG og slo fast at han er lei av politikere som slår seg på brystet over satsningen på politiet.

Stadig færre i politiet

En samlet oversikt som kommer frem i et internt notat viser at antall tjenestemenn i ordenstjenesten i Oslo ble redusert fra 598 i 2004 til 424 i 2010, men nærmere 150 av disse er bundet opp på faste objekter.

VARSLER: Sigve Bolstad, som leder fagforeningen for politibetjenter i Oslo, mener antallet synlig tjenestemenn må dobbles- eller tredobbles. Foto: FRODE HANSEN
VARSLER: Sigve Bolstad, som leder fagforeningen for politibetjenter i Oslo, mener antallet synlig tjenestemenn må dobbles- eller tredobbles. Foto: FRODE HANSEN

På enkelte av Oslos politistasjon er det i noen tilfeller bare én operativ patrulje. Hvis denne er opptatt, må det rekvireres patruljer fra andre områder av byen.

Oslo politiforening mener synlig politi har en preventiv effekt, og går inn for en dobling eller tredobling av tjenestemenn ute i gatene. I virkeligheten ble antall ansatte i Oslo politidistrikt redusert med 100 personer i fjor.

- Ikke én eneste kvinne å se

Også Oslo-politiker Libe Rieber-Mohn (Ap) gikk i går ut på VG Nett og krevde opplyste gater og synligere politi for å hindre flere voldtekter.

- Jeg blir opprørt og sint - som kvinne, mamma og politiker. Overgrepssesongen er i gang, og jeg frykter flere voldtekter etter hvert som det blir varmere i været. Jeg vil ikke finne meg i at ikke jenter kan gå trygt i denne byen. I går var det ikke én eneste jente å se ute på Grønland klokka 23.00 om kvelden, fortalte hun.

- Må sponse politiet

Tidligere justisminister og ordførerkandidat i Venstre, Odd Einar Dørum, tar til orde for at Oslo kommune sponser slik at det kan være synlig polititjenestemenn i de områdene hvor befolkningen føler seg utrygge.

- Jeg mener at Oslo kommune skal sponse staten og Oslo politidistrikt i et par års tid, inntil vi vet at det kommer 300 flere politifolk som blir utdannet fra Politihøgskolen. Vi må ta inn over oss at det er for få folk, og så må vi være praktiske mennesker og finne løsningene, sier Dørum til TV 2 Nyhetene i dag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks