Hovedinnhold

Sår tvil om nytt bevis i Skøyen-drapet

Ekspert: - Dette kan ikke være drapsvåpenet

VIKTIG BEVIS: En fruktkniv av denne modellen fra produsenten Global blir pekt ut som drapsvåpenet. Eksperter mener at det ikke kan stemme. Foto: Frode Hansen/Global
VIKTIG BEVIS: En fruktkniv av denne modellen fra produsenten Global blir pekt ut som drapsvåpenet. Eksperter mener at det ikke kan stemme. Foto: Frode Hansen/Global
OSLO/BERLIN (VG Nett) Knivbladet tyske eksperter mener drepte Vegard Bjerck er 6,8 centimeter langt. Obduksjonsrapporten viser at et av knivstikkene var minst elleve centimeter dypt.

Denne saken handler om:

En fersk rapport fra tyske kriminalteknikerne gjorde at norsk politi pågrep en drapssiktet nabo (44) av Bjerck på mandag.

Rapporten konstaterer at en fruktkniv som ble funnet hjemme hos familiefaren (44) ble brukt til å stikke Bjerck. Nå skaper en norsk ekspert tvil om beviset.

- Min klient stilte seg uforstående til den tyske rapporten. Nå er han glad for at det er kommet fagkyndige uttalelser som gjør at rapporten på ingen måte er siste ord i saken. Stikkene på avdøde er dypere enn det politiet mener er drapskniven, sier forsvarer Knut Lindboe til VG Nett.

LES OGSÅ: Politiet: - Vi mener dette er drapsvåpenet

For kort blad

KNIVDREPT: IT-gründeren Vegard Bjerck (43). Foto: Privat
KNIVDREPT: IT-gründeren Vegard Bjerck (43). Foto: Privat


Han har hentet inn en ekspertkommentar fra professor i anatomi, Per Holck, som har gått gjennom den tyske rapporten.

Professoren, som er brukt som rettssakyndig i en rekke store kriminalsaker, stiller flere spørsmålstegn ved politiets konklusjon om drapsvåpenet.

Han mener at kniven, en eksklusiv fruktkniv av merket Global, har for kort blad til å ha kunnet gi Bjerck skadene som drepte ham.

Obduksjonsrapporten viser at det var 11 stikkskader på Bjerck, seks av dem var så dype at de gikk langt inn i kroppen.

To av disse stikkene gikk minst ti centimeter inn i kroppen, mens det dypeste ble målt til elleve centimeter av rettsmedisinerne. Dette stikket gikk gjennom ryggen og inn i brystet.

LES OGSÅ: - Jeg vet med meg selv at jeg ikke har drept denne mannen

- Kan utelukkes

Rettsmedisinsk institutt mener, etter det VG Nett erfarer, at forskjellen på mer enn fire centimeter mellom knivbladet og stikkdybden skyldes at muskelvevet trekker seg sammen.

Dette avviser Holck, som mener at vevet i brystkassen erfaringsmessig ikke sammentrykkes mer enn maks to centimeter. I tillegg hadde Bjerck på seg en tykk skinnjakke, genser og skjorte, som kniven også måtte gått gjennom.

Professoren mener også at sårene samsvarer dårlig med den krummede kniven.

- Hans konklusjon er at kniven kan utelukkes som drapsvåpen, sier Lindboe.

LES OGSÅ: Samboerens bønn til drapsmann: - Meld deg!

- Er blitt vurdert

Politiadvokat Cecilie Gulnes mener fortsatt at den tyske rapporten er et viktig bevis.

- Jeg vil ikke gå detaljert inn på bevisene i saken, annet enn å si at størrelsen på kniven selvsagt er nøye vurdert. Om det er mulig at den aktuelle kniven har avsatt skadene på avdøde er blitt undersøkt av kompetent personell, sier Gulnes til VG Nett.

Politiet er innstilt på å sende saken videre til Statsadvokten allerede på fredag. Da vil den tyske rapporten være det eneste tekniske beviset mot 44-åringen.

Store skader

Vegard Bjerck ble funnet drept i garasjen i boligkomplekset der han bodde på Skøyen 18. desember 2008. Politiet etterforsket saken i et halvt år uten noen pågripelser.

Da de til slutt pågrep og siktet den velutdannede naboen (44), var teorien at han drepte Bjerck i affekt, etter at IT-gründeren overrasket ham mens han ripet opp biler i fellesgarasjen.

44-åringen har hele tiden nektet straffskyld, og vurderte å gå til sak mot politiet for å få siktelsen henlagt.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks