Hovedinnhold

Høyre-thriller om datalagring starter torsdag

SPLITTELSE: Partileder i Høyre, Erna Solberg, vil få en tøff oppgave med å få partifellene til å enes om et vedtak i saken om datalagringsdirektivet. Her fra en konferanse med Høyres sentralstyre og stortingsgruppe i Oslo i januar i år. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
SPLITTELSE: Partileder i Høyre, Erna Solberg, vil få en tøff oppgave med å få partifellene til å enes om et vedtak i saken om datalagringsdirektivet. Her fra en konferanse med Høyres sentralstyre og stortingsgruppe i Oslo i januar i år. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
(VG Nett) Torsdag vil flere av Høyres stortingsrepresentanter komme ut av DLD-skapet.

Denne saken handler om:

Dette skal lagres:

Telefoni:
 • Hvem som ringer
 • Hvem som blir ringt opp
 • Når samtalen finner sted
 • Hvor samtalen skjer
 • Når og hvor du er når mobilen din kobler seg til internett
 • De samme dataene lagres også for SMS og bredbåndstelefoni
 • Tapte anrop er det usikkert om vil lagres

  Internett:
 • IP-adressen og navn og adresse til brukeren av IP-adressen
 • Når du logger deg på og av internett
 • Hva slags internettoppkobling du har og hva slags utstyr du bruker
 • Avsender og mottakers e-post-adresse (ikke web-basert e-post som gmail)
 • Når du bruker e-posten

Før påske skal Stortinget trolig bestemme om EUs datalagringsdirektiv skal innføres i Norge.

Mens alle andre partier har tatt stilling (Arbeiderpartiet er for, resten mot) har Høyre fortsatt ikke bestemt seg. Det er Høyre som vil avgjøre om det blir flertall for direktivet i Stortinget.

Har du tips om personvern? Tips VG Netts journalist her 

De fleste representantene i Høyres stortingsgruppe har ikke gått ut med noen offentlig mening om hva de mener om EU-direktivet. Men torsdag skal Høyres stortingsgruppe ta stilling til saken.

Det kan gå mot en ordentlig thriller, fordi frontene er sterke innad i partiet.

VG Nett vet at torsdag vil flere representanter som tidligere ikke har ville sagt sin mening, lette på sløret om hva de mener om EUs datalagringsdirektiv.

Telefon- og epostlagring

Datalagringsdirektivet krever at staten lagrer alt om hvem du har telefonisk kontakt med, hvor du gjør det og når du gjør det. Direktivet omfatter også hvem du har kontakt med via epost, og hvor du er når du kobler deg opp på internett. Dette skal lagres i minst seks måneder. Arbeiderpartiet har foreslått i tolv måneder.

Forhandlinger

På gruppemøtet skal det diskuteres hvordan Høyre videre skal gå fram i forhold til datalagringsdirektivet. Om Høyre skal forhandle med Arbeiderpartiet eller med opposisjonen, er et moment. Også om Høyre vil forhandle innenfor rammene til EUs datalagringsdirektiv, eller om de vil satse på et eget nasjonalt regelverk, og dermed gå for et EØS-veto, kan bli avgjort.

For at Arbeiderpartiets forslag skal veltes, må minst ti Høyre-representanter stemme sammen med resten av opposisjonen og SV og Senterpartiet, som også er mot EUs direktiv.

Les også: Lover rettssak mot datalagringsdirektivet

Ut av skapet

EN MOT, EN UKLAR: Mens Torbjørn Røe Isaksen (til høyre) har vært en av Høyre-representanene som lengst har advart mot datalagringsdirektivet, har nestleder Bent Høie ennå ikke gått ut offentlig med hva han mener. Men han sier han nå har bestemt seg. Foto: Trond Solberg
EN MOT, EN UKLAR: Mens Torbjørn Røe Isaksen (til høyre) har vært en av Høyre-representanene som lengst har advart mot datalagringsdirektivet, har nestleder Bent Høie ennå ikke gått ut offentlig med hva han mener. Men han sier han nå har bestemt seg. Foto: Trond Solberg


De av Høyres stortingsrepresentanter som nå offentlig har sagt fra tydelig hva de mener om EUs datalagringsdirektiv er:

Michael Tetzchner (mot), Torbjørn Røe Isaksen (mot), Nikolai Astrup (mot), Frank Bakke Jensen (mot), Svein Harberg (mot), Henning Warloe (mot) og Arve Kambe (for).

Frank Bakke Jensen åpner overfor VG Nett for et regelverk som kan inneholde lagring.

- Men direktivet slik EU og Arbeiderpartiet vil ha det, er ikke tagbart, sier han.

VG Nett vet at torsdag vil flere flagge sitt synspunkt for første gang offentlig.

En av dem er Linda Hofstad Helleland. Også Bent Høie bekrefter til VG Nett at han har bestemt seg.

EU-KOMMISJONÆR: Alle EU-land vil fortsatt ha datalagringsdirektivet 

- Forhandle med Ap

En av de kvinnelige Høyre-representantene, som ikke ønsker å bli nevnt med navn, sier hun i utgangspunktet er positiv.

- Jeg heller mot at vi skal forhandle med Arbeiderpartiet, og gjøre det innenfor EUs regelverk. Det er for å ha et verktøy for å ta kriminelle, og ikke legge forholdene til rette for at Norge blir et fristed, sier hun.

En annen, Elisabeth Aspaker fra Troms, sier åpent at hun i utgangspunktet er positiv til «et lagringsregime», men vil ikke konkludere med et ja til datalagringsdirektivet allerede nå.

Også Ivar Kristiansen fra Nordland sier han har bestemt seg, uten at han vil si noe mer til VG Nett.

AP OG VENSTRE: Krangler om personvern 

Nye vararepresentanter

Hårek Elvenes er vararepresentant fra Akershus og skal være med på gruppemøtet torsdag. Han sier han i utgangspunktet er positiv til direktivet.

Bente Stein Mathisen, som også er vara fra Akershus, vil fortsatt sitte på Stortinget om datalagringsdirektivet blir tatt opp i Stortinget som planlagt 5. april. Hun vil ikke svare VG Nett på hva hun mener om direktivet.

PST-SJEF: Mener datalagrings-nei øker terrorfaren 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks