Hovedinnhold

Lesbiske nektes å leie av KrF-politiker

SENDER KLAGE: Ellen og Anette Nyborg skal sammen med Jeanette Fjeldheim, jurist i LLH, klage Ståle Solberg inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: Espen Braata
SENDER KLAGE: Ellen og Anette Nyborg skal sammen med Jeanette Fjeldheim, jurist i LLH, klage Ståle Solberg inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: Espen Braata
Da fylkespolitiker Ståle Solberg (KrF) fikk vite at det var et lesbisk ektepar han holdt på å leie ut til, var beskjeden klinkende klar: - Ikke kom til gården min.

Lov om husleieavtaler

  • § 1-8. Forbud mot diskriminering
  • Ved utleie av husrom kan det ikke tas hensyn til kjønn, etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion, livssyn eller nedsatt funksjonsevne.
  • Slike omstendigheter kan ikke regnes som saklig grunn til å nekte opptak i husstand, framleie, personskifte eller tillegges vekt ved opphør av leieforholdet.
  • Ved slik diskriminering gjelder likestillingsloven, diskrimineringsloven og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
  • Ved utleie av husrom kan det heller ikke tas hensyn til seksuell orientering. Slike omstendigheter kan ikke regnes som saklig grunn til å nekte opptak i husstand, framleie, personskifte eller tillegges vekt ved opphør av leieforholdet.

KrF-politikeren fra Østfold hadde bare dager i forveien tilbudt familien å komme ut til gården på Skjeberg i Østfold, for å se på huset han leier ut.

- Alt virket fint på telefonen, og han sa han gledet seg til at vi skulle komme. Men da jeg så sa at jeg var gift med Anette så endret tonen seg. Han sa at vi ikke trengte å komme ut engang, sier Ellen Nyborg, til VG.

Avslaget var tungt å ta for familien på seks.

- Det var et slag i ansiktet. Vi er gode mennesker og en god familie, og så blir vi trampet ned på denne måten. At han ikke ville la oss komme ut å se engang gjorde veldig vond, sier Anette Nyborg.

Skuffet

Sammen har ekteparet fire barn fra tidligere forhold, og de er på desperat boligjakt ettersom de må flytte fra sitt nåværende hus senest 1. september. Derfor var gleden stor da de endelig så ut til å få napp i landlige omgivelser på tunet til Solberg.

- Nå vet vi ikke hva vi skal gjøre. Alle andre vi har vært i kontakt med har kommet med en eller annen unnskyldning og trukket seg når de har fått vite at vi er lesbiske. Vi er veldig skuffet og lei oss nå, sier Anette Nyborg.

De to føler at de blir kraftig diskriminert på leiemarkedet. Det var først da de tok vekk familiebildet fra finn.no at det begynte å komme henvendelser fra utleiere.

Men såkjapt deres seksuelle legning kom fram gikk avtalen i vasken - gang etter gang.

Ståle Solberg står på tredjeplass på kommunelisten i Sarpsborg foran valget, og er også på listen til fylkestingsvalget.

KrF-mannen sier at han på forhånd av samtalen med Ellen Nyborg hadde en magefølelse at det ikke ville fungere med familien som leietagere.

- Da hun sa de var lesbiske, så tenkte jeg at dette kom til å reise mange problemstillinger - og da sa jeg at de ikke trengte å komme ut på gården, sier han til VG.

Litt for mange

Solberg mener det lå for mange potensielle konflikter til at han ville leie ut til dem.

- På 100 m² så synes jeg at seks personer blir litt for mange. Huset har to soverom, og de ønsker fire. Og når hun så gjør det klart at de er lesbiske så ble det klart for meg at dette var noe jeg ikke ønsket. Vi vil bo tett på, og vi vil helst ha noen her med de samme holdningene og verdiene som oss, sier han til VG.

- Vi må ha noen her vi vet vi kan trives med, fortsetter han.

Ellen og Anette Nyborg mener imidlertid at Solberg ikke lever etter KrFs eget menneskesyn.

- Han fronter et parti som prater om likeverd og medmenneskelighet, og i KrFs program heter det at partiet er imot diskriminering av homofile og lesbiske. Hans egne holdninger viser jo noe helt annet, sier Ellen Nyborg.

- Et grovt lovbrudd

Jurist i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Jeanette Fjeldheim, mener Ståle Solberg har opptrådt diskriminerende overfor familien Nyborg.

- Dette er en opprørende sak, og et grovt brudd på husleieloven slik jeg ser det. Jeg vil nå utforme en klage til Likestillings- og diskrimineringsombudet, for Ståle Solberg må følge lovverket slik som alle andre, sier hun.

Fjeldheim håper på at en klage vil lede til en uttalelse fra LDO, og vil sammen med familien vurdere å gå til rettslige skritt for å statuere et eksempel av saken. LLH-leder Bård Nylund mener også at Solberg ikke har forholdt seg til husleieloven.

- Politikere skal gå foran som gode eksempler, og man må kunne forvente at de forstår og følger lover og regler. Saken vitner om en holdning jeg trodde vi var ferdig med, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks