Hovedinnhold

Byråkratene somler - kriminelle får opphold

Dømt for drapsforsøk, voldtekt og ran - får bli

Foto: Grafikk: Stian Haraldsen
Foto: Grafikk: Stian Haraldsen
(VG Nett) På grunn av slurv og somling hos Utlendingsdirektoratet har en rekke asylsøkere fått bli, flere av dem dømt for alvorlig kriminalitet.

Tips oss

VG Nett har gått gjennom saker der utviste asylsøkere likevel har fått bli i Norge det siste året. I én av tre saker Utlendingsnemnda har behandlet har asylsøkere fått bli på grunn av treg saksbehandling.

Det store flertallet av disse er domfelte kriminelle, flere av dem dømt for svært alvorlige forbrytelser. Men blant annet på grunn av det nemnda karakteriserer som «uvanlig lang saksbehandlingstid har de fått bli.

En tunisier ble først dømt for blant annet drapsforsøk, trusler og bortføring i 1996, men senere kjent strafferettslig utilregnelig.

Han ble igjen dømt for drapsforsøk i 2008, men slapp også da straff fordi han var psykisk syk. Da nemnda behandlet saken la de vekt på den svært lange saksbehandlingen.

VET DU NOE ELLER? TA KONTAKT MED VG NETT!
RING 22 00 00 00 SEND SMS: 2200 E-POST: 2200@VG.NO

- Jeg trodde jeg skulle dø

Mannens offer fortalte i VG i 2008 om den grufulle opplevelsen da hun trodde hun skulle dø.

VAR LIVREDD: Firebarnsmoren ble sykmeldt og slet med mareritt, etter at ekskjæresten mishandlet henne grovt i hennes hjem. Mannen er blant de som har fått bli på grunn av byråkrat-sommel. Foto: Arkivfoto: Håkon Vold / VG
VAR LIVREDD: Firebarnsmoren ble sykmeldt og slet med mareritt, etter at ekskjæresten mishandlet henne grovt i hennes hjem. Mannen er blant de som har fått bli på grunn av byråkrat-sommel. Foto: Arkivfoto: Håkon Vold / VG


Eks-kjæresten hadde da oppsøkt henne hjemme, mens hun og hennes nye kjæreste lå og sov.

«Nå skal du dø», skal mannen ha brølt.

- Han sa han skulle bruke de neste 20 minuttene til å torturere meg. Så skulle jeg tas av dage, sier kvinnen.
Deretter fikk hun et knivstikk i magen. Den mannlige vennen ble holdt i sjakk med det som i ettertid viste seg å være en pistolkopi. Han ble bakbundet med en nylonstrømpe, og måtte se på mens venninnen ble mishandlet.

Da mobilalarmen ringte etter 20 minutter, trodde hun alt var over. Men 49-åringen ville la henne få et siste ønske oppfylt.

Hun ba om å få ta farvel med sine fire barn. Han stilte seg i døren til soverommet mens han tente en sigarett.

- Da fikk jeg uante krefter. Jeg lå sammenkrøket på gulvet, men spratt opp da han stilte seg i døren og fikk slengt den igjen. Samtidig ropte jeg på min venn, slik at vi fikk satt oss med ryggen mot døren for å hindre ham i å komme inn igjen, sier kvinnen.

Samfunnsfare

Da UNE behandlet saken i 2010 ønsket mindretallet i nemnda å sende ham ut, blant annet fordi man vi beskytte samfunnet «mot personer som antas å utgjøre en samfunnsfare.»

En pakistaner som i 2005 ble dømt for seksuelle overgrep mot et mindreårig barn, fikk bli blant annet fordi det hadde gått fire år fra han ble dømt til byråkratene fattet et vedtak.

Gikk tre år

En somalier som kom til Norge i 1997 ble straffedømt både i 2003 og i 2004. Men fordi det gikk lang tid, hele tre år fra han ble løslatt fra fengsel til vedtaket om utvisning, fikk han likevel bli i landet.

Utlendingsdirektoratet hadde brukt over to år lenger enn fristen for å sende mannen ut av landet.
En sudaneser som ble straffedømt i Norge i 2006 fikk bli fordi vedtaket om utvisning først ble fattet i 2009. Dette var den eneste grunnen til at han ikke ble kastet ut av landet.

I en sak hadde det gått seks år fra én asylsøker først fikk avslag, til det ble fattet et endelig vedtak. Resultatet var at han fikk bli.

«I denne konkrete saken hadde utlendingsforvaltningen brukt så lang tid på å behandle saken at det må få betydning i forholdsmessighetsvurderingen», konkluderte asylbyråkratene.

Bakgrunnen er at Utlendingsdirektoratets saksbehandling går i sneglefart.

Siden 2004 har saksbehandlingstiden i gjennomsnitt ligget opp mot et år. Etter en ny lovendring vedtatt i 2010 kan saksbehandling på over et år føre til at kriminelle asylsøkere som ellers ville vært utvist får bli.

Ny lov

Bakgrunnen for de oppsiktvekkende avgjørelsene er at stortingspolitikerne i 2010 vedtok en ny lov. Dermed har Utlendingsnemnda måttet la asylsøkere bli, som Utlendingsdirektoratet ønsket å kaste ut.

- Ja, den nye bestemmelsen vil være gjeldende for de saker som UNE behandler, selv om UDI har behandlet saken etter den gamle loven, sier seksjonssjef Line Wilberg til VG Nett.

- UNE har etter januar 2010 omgjort flere utvisningssaker under henvisning til at vilkårene for å utvise ikke er oppfylt etter den nye lovens utvisningsbestemmelser.

- Vi ser at lang saksbehandlingstid er nevnt som momenter i disse anledningene, men også at det er andre forhold som har vært avgjørende, sier direktør i oppholdsavdelingen, Karl Erik Sjøholt til VG Nett.

- Vi mener vi har fulgt dette opp, ikke minst den siste tiden. Vi vil gjøre det vi kan for at nemnda ikke skal kunne legge vekt på lang saksbehandlingstid. Vi får følge med på nemndas praksis og om de trekker dette inn i flere saker, må vi sette inn nye tiltak, sier UDI-toppen.

UNE er uenige i faktagrunnlaget for denne saken. Les mer på UNEs hjemmesider.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks