Hovedinnhold

Frp: - Feil at alle skal betale for dette

STORE SKADER: Dette bildet viser hvor høyt vannet sto i Fåvang. Foto: Scanpix
STORE SKADER: Dette bildet viser hvor høyt vannet sto i Fåvang. Foto: Scanpix
(VG Nett) Flommen har gjort skader for flere hundre millioner i Gudbrandsdalen. Fremskrittspartiet mener at det er feil at folk som bor på naturtrygge steder skal betale like mye som de som bor utsatt til.

- Det er feil at alle skal være med å betale for dette, sier nestleder Gjermund Hagesæter i kommunal- og forvaltningskomiteen til VG Nett.

I pinsehelgen har vannmassene gjort enorme skader i Gudbrandsdalen. Kjellere er fylt med vann, avlinger er ødelagt og flommen har skylt med seg hus. Flere er husløse etter herjingene.

Frp ønsker ikke en lov med tilbakevirkende kraft, men har i et brev til finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) bedt om at statsråden vurderer en lovendring slik at risiko i større grad gjenspeiler seg i forsikringspremien.

Les også: Vannet i Mjøsa stiger mindre

Lik for alle

VIL HA LOVENDRING: Gjermund Hagesæter (Frp) ønsker å endre reglene slik at folk skal bosette seg på tryggere steder. Foto: Scanpix
VIL HA LOVENDRING: Gjermund Hagesæter (Frp) ønsker å endre reglene slik at folk skal bosette seg på tryggere steder. Foto: Scanpix

I dag er naturskadepremien lovpålagt og lik over hele landet. Hagesæter mener at det er urimelig at boligeiere som er bosatt i områder med liten risiko for naturskader subsidierer folk i mer utsatte områder.

- Noen bygger på tryggere steder enn andre. For eksempel velger enkelte å bygge to meter høyere enn andre på flomutsatte steder. Det gjelder også de som velger å bygge i ly for bergknauser fremfor å ha utsikt, som gjør huset mer utsatt for vær og vind, sier Hagesæter.

Les også: - Den mest kostbare naturkatastrofen på 16 år

- Bør betale for risiko

Han mener at dagens lovverk er lite disiplinerende.

- Når folk har blitt utsatt for naturskade to ganger i løpet av de siste 20 årene, bør de betale for risikoen det er å bygge opp huset på samme sted igjen. Det er feil at andre i landet skal være med å ta regningen for den risikoen, sier Hagesæter.

- Er formålet med dette å få folk til å flytte fra hus som ligger utsatt til?

- Nei, men det skal bli litt dyrere å bo på utsatte steder. Forhåpentligvis kan det ha en litt oppdragende effekt.

- Frykter dere ikke at et sånt forslag vil føre til ytterligere sentralisering?

Det tror jeg ikke. Det er fullt mulig å finne trygge boplasser innenfor samme geografiske område. Det handler ikke om hvor i landet man bosetter seg, men om ikke å bosette seg på utsatte steder, sier han.

Hagesæter mener at en lovendring må innføres, gjerne over en periode på fem eller ti år.

Foreløpige anslag tyder på at flommen på Østlandet i år vil overstige 200 millioner. Forrige storflom i 1995 kostet cirka 940 millioner fordelt på 6.900 skader.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks