Hovedinnhold

Her sitter barnefamilien på kanten av stupet

Politiet: Alle vil ha de mest spektakulære feriebildene

PÅ KANTEN: Helt på kanten av fjellsiden sitter en kvinnelig turist langt utenfor de oppsatte sperringene. Et barn i det samme følget sitter lenger oppe, også utenfor sperringene. Foto: Ole-Petter Smørsgård
PÅ KANTEN: Helt på kanten av fjellsiden sitter en kvinnelig turist langt utenfor de oppsatte sperringene. Et barn i det samme følget sitter lenger oppe, også utenfor sperringene. Foto: Ole-Petter Smørsgård
(VG Nett) Dagen etter at en turist falt i døden under en fotografering, poserer småbarnsfamilien foran kamera ytterst på et stup.

Tips oss

Den vesle familien tok seg utenfor sperringene i Flydalsjuvet i Geiranger og beveget seg helt ut mot kanten av stupet. Her tok de bilder med det stupbratte juvet i bakgrunnen, forteller brannmester og utrykningsleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste Ole-Petter Smørsgård til Adressa.no.

Han var selv på tur med familien i området, og var rask med å hente frem kameraet da han så hvordan småbarnsfamilien utfordre skjebnen.

- På ett av bildene kryper ungen på alle fire, sannsynligvis livredd. Det var helt galimatias, sier han til avisen.

Dødsulykke

Smørsgård sier til VG Nett at han som redningsleder i brannvesenet er ekstra opptatt av sikkerhet, og ville sette fokus på hvordan turister setter seg selv i fare for å ta de beste feriebildene.

- Det er sikkert 300 meter ned fra kanten av stupet, og det er ofte fuktig og glatt i området. De hadde ingen garantier for at den lille jenta ikke plutselig ville sklidd og falt. Da ville jo feriebildene blitt litt for spektakulære, sier han.

Bildene er tatt bare én dag etter at et lignende fotostunt gikk helt galt ved Vøringsfossen i Eidfjord i Hardanger. En 61 år gammel kvinne skulle da fotograferes av ektemannen, men skled og falt over hundre meter ned i fossen.

FALT NED I FOSSEFALLET: En 61 år gammel turist fra Østerrike falt i Vøringsfossen og døde da hun skulle bli fotografert av ektemannen fredag. Foto: Arkivfoto: Gunnvall Medhus
FALT NED I FOSSEFALLET: En 61 år gammel turist fra Østerrike falt i Vøringsfossen og døde da hun skulle bli fotografert av ektemannen fredag. Foto: Arkivfoto: Gunnvall Medhus

Hun ble funnet omkommet kort tid etterpå.

Smørsgård forteller at han tenkte på denne ulykken da han så familien. Han sto imidlertid et stykke unna, og valgte å ikke ta kontakt med familien for å be dem om å komme seg i sikkerhet.

- Jeg følte ikke at det var min sak, og for å være helt ærlig tror jeg at jeg hadde hisset meg opp veldig hvis jeg gjorde det. Det er helt horribelt å holde på sånn. Det vitner om total uforstand, sier han.

Politiet: - Alvorlig

Også politiet i Sunnmøre reagerer når de får se bildene.

- Nei, dette liker jeg absolutt ikke. Det er jo satt opp sikringer der, og det er det en grunn til. Det er fordi det er farlig å bevege seg utenfor. Det bør folk ta hensyn til, spesielt når de har med seg barn. Dette er veldig alvorlig, sier operasjonsleder i Sunnmøre politidistrikt, Leif Arne Valderhaug, til VG Nett.

For politiet i området er imidlertid dumdristige turister et kjent problem.

- Jeg har faktisk sett enda verre bilder enn dette. Folk vil ha spektakulære bilder av vill, norsk natur, og tar ikke ansvar for sin egen sikkerhet, sier han.

Også Hovedredningssentralen i Sør-Norge er kjent med problemstillingen.

- Vi skulle tro at gjerdene som er satt opp fungerer som begrensning og ga sikker ferdsel i dette område. At noen tar sjanser utover det vi forventer som sikkert, er noe vi dessverre opplever, både i fjellet, trafikken, naturen og andre steder, sier redningsleder Asbjørn Viste til VG Nett.

Han liker ikke det han ser på bildene fra Flydalsjuvet.

- Det ser ikke bra ut. Det er synd at noen setter seg selv i en sånn situasjon, sier han.

Vistre påpeker samtidig at han ikke vil kommentere bildene ytterligere da han ikke kjenner bakgrunnen for at familien valgte å klatre over gjerdet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks