Hovedinnhold

Trekker mafiatiltale mot antatt HA-leder

VAR MAFIA-TILTALT: : Den antatte Hells Angels-presidenten Leif Ivar Kristiansen (51) var tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen i rettssaken som startet i Sør-Trøndelag tingrett i slutten av mars. Her fra en narkorettssak i 2004. Foto: Knut Erik Knudsen, VG
VAR MAFIA-TILTALT: : Den antatte Hells Angels-presidenten Leif Ivar Kristiansen (51) var tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen i rettssaken som startet i Sør-Trøndelag tingrett i slutten av mars. Her fra en narkorettssak i 2004. Foto: Knut Erik Knudsen, VG
Aktoratet trekker mafiatiltalen mot den antatte Hells Angels-lederen Leif Ivar Kristiansen.

Tips oss

Kristiansen (51) og fire andre menn er tiltalt i forbindelse med et parti på 9,9 kilo hasj, som ble beslaglagt av politiet i mai 2009.

Sammen med to av de andre tiltalte var han også tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen 60a, for å delta i organisert kriminell gruppe. Statsadvokat Per Morten Schjetne frafalt imidlertid dette tiltalepunktet.

- Beviskravet er ikke oppfylt, derfor vil dette punktet bli frafalt for samtlige tre, sa Schjetne i sin prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

Konkrete straffepåstander blir lagt fram først torsdag.

- Skremte med HA

Kristiansen er også tiltalt for ran, fordi han skal ha truet til seg 480.000 fra to medtiltalte som erstatning for det beslaglagte hasjpartiet.

Kristiansen brukte sin sentral posisjon i Hells Angels for å skremme de andre til å betale, hevdet statsadvokat Schjetne.

- Kristiansens tilknytning til HA og klubbens maktapparat er viktig for å forstå hvorfor de andre følte seg truet. Hells Angels ønsker å framstå som fryktinngytende. Det benyttet Kristiansen seg av, sa Schjetne.

Leif Ivar Kristiansen har lenge vært den antatte lederen av Hells Angels i Norge. Under rettssaken ville Kristiansen bare vedgå at han er medlem av HA. Men han fortalte også at han hadde deltatt på internasjonale møter i HA.

- Bakmann

Politiet mener Kristiansen var bakmann og den som hadde bestilt hasjpartiet, og mener materiale fra kommunikasjonskontroll underbygger det. Politiet avlyttet de siktede i saken i over ett år, fra april 2009 til mai 2010.

Materialet viser blant annet at de som leverte hasjpartiet først og fremst hadde kontakt med Kristiansen, også etter at hasjpartiet var beslaglagt. Det var Kristiansen som sto som garantist for at de ville få oppgjør for hasjpartiet, hevdet Schjetne.

Avhopper

Aktoratets hovedvitne er en 32 år gammel trondheimsmann, som også er tiltalt i saken. Han har tidligere drevet hasjsalg i stor stil, men hoppet av for ett års tid siden. Han hevder at han nå er rusfri etter ett år på rehabilitering, og er nå på et program for vitnebeskyttelse.

I sin forklaring i Sør-Trøndelag tingrett før påske framstilte han Leif Erik Kristiansen som nøkkelmann i narkotikaomsetningen i Trondheim. Han hevdet også at Kristiansen hadde truet til seg flere hundre tusen i erstatning for det beslaglagte hasjpartiet.

Mye av saken står og faller med 32-åringens troverdighet. Kristiansens forsvarer Morten Furuholmen viste i retten onsdag til en anmeldelse fra 32-åringens tidligere samboer, der han ble framstilt som manipulerende og løgnaktig. Disse anmeldelsene er tidligere henlagt av politiet.

- Politiet har ikke tatt hans forklaring for god fisk, men etterprøvd opplysningene. Etterforskningen har bekreftet de vesentlige opplysningene, hevdet Schjetne.

Tiltalt for trusler

Kristiansen er også tiltalt for trusler mot tatovører i Trondheim, som konkurrerte med hans egen tatoveringsbedrift.

Ifølge tiltalen skal Kristiansen ha sendt en mann til en av tatovørene, og forsøkt å presse ham for penger.

Mannen vitnet i Sør-Trøndelag tingrett onsdag. Han benektet at han oppsøkte tatovøren på oppdrag fra Kristiansen. Han ville bare skremme mannen, i forbindelse med en sak som ikke hadde noe med Kristiansen å gjøre. Men han innrømmet å ha brukt Leif Ivar Kristiansens navn for å skremme tatovøren. Han hevdet at han aldri har utført torpedooppdrag for Kristiansen.

Tatovøren forklarte seg i retten før påske. Kort tid før vitnemålet ble bilen hans beskutt, trolig med hagle. Ingen er pågrepet for skytingen. (©NTB)

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks