Hovedinnhold

Etioperne ved Oslo domkirke: - Vet ikke hvor lenge vi blir her

I TELT: Her har flere av etioperne som i går ble kastet ut av transittmottak tilbrakt natten. Foto: Jostein Matre
I TELT: Her har flere av etioperne som i går ble kastet ut av transittmottak tilbrakt natten. Foto: Jostein Matre
OSLO DOMKIRKE (VG Nett) Etter en kald natt på hard brostein er det usikkerhet som preger etioperne som i går ble kastet ut av to transittmottak i Oslo.

Denne saken handler om:

Fakta om etiopiske asylsøkere

  • Fra nyttår fikk asylsøkere med endelig avslag på søknadene sine ikke lenger skattekort og arbeidstillatelse i Norge.
  • Som en følge av dette demonstrerte en stor gruppe etiopiske asylsøkere foran Stortinget 7. februar i år.
  • Senere samme dag tok en del av dem seg inn i Oslo domkirke og innledet en sultestreik.
  • De hevdet asylsøknadene deres var blitt kollektivt behandlet, noe UDI avviste.
  • 14. februar forlot etiopierne domkirken. Gruppen var på det tidspunktet rundt 30 personer.
  • Utlendingsdirektoratet tilbød de etiopiske asylsøkerne med avslag opphold på transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo, der de skulle få være i ei uke, og så få tilbud om plasser ved andre mottak.
  • Fristen til å forlate mottakene ble utvidet til 6. april fordi etiopierne hadde møter med UDI, Utlendingsnemda (UNE) og FNs høykommissær for flyktninger, samt at det ble holdt en konferanse på Litteraturhuset i Oslo.
  • Tirsdag formiddag ble de etiopiske asylsøkerne fjernet fra de to transittmottakene av politiet. Senere på dagen vendte rundt 50 av dem tilbake til Torshov-mottaket. Tirsdag kveld grep politiet igjen inn og fjernet dem fra stedet.
  • Ifølge UDIs statistikk for 2010 søkte 566 etiopiere om asyl i Norge. Av disse fikk 314 avslag. 150 personer fikk innvilget asyl som konvensjonsflyktninger.
  • Kilde: NTB

- Vi har jo ikke noen hus å gå til, så dersom vi ikke blir fjernet får vi vel bare bli her, sier Leul Tadasse da VG Nett besøker det provisoriske teltet utenfor Oslo domkirke onsdag morgen.

Der har et tyvetalls personer tilbragt en lang natt.

- Det har vært kaldt. Og det er hardt å ligge her, sier en av de vi møter inne i teltet, som de har fått låne av en etiopisk forening i Oslo.

Som de fleste andre ligger han på et tynt teppe rett på brosteinen. Over seg har han også et tynt teppe.

Hvor lenge de nå blir vet de altså ikke. I går aksjonerte politiet mot to asylmottak i Oslo. En gruppe på 53 etiopere ble kastet ut av Torshov transittmottak og Refstad transittmottak.

Flere av dem tok turen til Oslo domkirke, der de også i februar oppholdt seg og sultestreiket i rundt en uke. Andre, blant annet de som har barn, har fått sove hos venner i natt.

- Noen gikk herfra i natt. De orket ikke ligge mer i det kalde teltet, så de har bare gått rundt omkring. Jeg tror flere kommer tilbake nå på dagen, sier Tadasse.

LES OGSÅ: Kastet ut i går 

Venter på politiet

Onsdag ettermiddag sier talsmannen for etioperne, Adana Asres Ferede, til NTB at de venter på at politiet skal vise dem bort.

- Vi vil bare komme tilbake igjen, sier han.

Vil være i Oslo

Etiopierne har fått endelig avslag på sine søknader, men Norge kan ikke sende dem ut av landet fordi det ikke finnes noen avtale med Etiopia om retur.

De fleste av de 53 asylsøkerne har vært i Norge i mer enn fem år og har arbeidet og betalt skatt. Fra nyttår ble de fratatt skattekort og arbeidstillatelse. Leul Tadasse har selv bodd i Norge i 10 år, og snakker godt norsk.

- Norske myndigheter kan gjøre som de vil med oss. De har brukt makt i 10 år, og det vil de fortsette med. De gjør det vanskeligere og vanskeligere for oss, sier han.

LES OGSÅ: Færre asylsøkere 

Utlendingsdirektoratet (UDI) sier de har tilbudt alle 53 plass på ulike asylmottak på Østlandet. De ønsker ikke å ha dem på transittmottakene, fordi disse blir brukt til å ta imot nye asylsøkere.

- De har ikke tatt imot plassene de har søkt på, men de kan søke på nytt. I så fall vil de få hurtigbehandling, og de vil få plasser, men det er bare noen få ledige plasser i Oslo, sier kommunikasjonsrådgiver i UDI, Agnieszka Bryn.

Etioperne ønsker på sin side ikke å forlate Oslo. De sier de er aktive i kirker, politikk og andre samfunnsområder i byen, og ønsker ikke å flytte fra byen de har bodd flere år i.

Kommunen kan be om å få dem fjernet

TALSMANN: Leul Tadasse ble tatt med til fengsel etter at politiet aksjonerte tirsdag, men slapp ut etter kort tid. - Det var egentlig bedre i fengsel. Her har det vært kaldt. Foto: Jostein Matre
TALSMANN: Leul Tadasse ble tatt med til fengsel etter at politiet aksjonerte tirsdag, men slapp ut etter kort tid. - Det var egentlig bedre i fengsel. Her har det vært kaldt. Foto: Jostein Matre

Politiet opplyser til VG Nett at det er grunneier som eventuelt må be politiet om bistand til å fjerne dem. Det er Oslo kommune som er grunneier, selv om teltet står vegg i vegg med domkirken, og det er St.Hanshaugen bydel som håndterer grunnen.

- Vi har bare så vidt rukket å diskuterer dette på et møte her i bydelen i dag tidlig. Det er foreløpig for tidlig for oss å si hvordan vi vil håndtere det, opplyser bydelsdirektør Ellen Oldereid.

Dermed ser det ut til at de blir værende i teltet utenfor Oslo domkirke enn så lenge.

LES OGSÅ: Danset seg ut av domkirken 

Ikke inn i kirken

Domprost i Oslo domkirke Olav Dag Hauge sier til VG Nett at kirken ikke kommer til å foreta seg noe spesielt. Han synes likevel det er synd at etioperne ikke har mer tålmodighet i forhold til arbeidet kirken har drevet med den siste tiden.

- Vi jobber opp mot myndighetene for å foreslå en mer menneskeverdig måte å behandle slike asylsøkere på, og også synet på Etiopia. Dette tar tid, og vi er ikke ferdige, sier Hauge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DOMKIRKEN: Det er Oslo kommune som er grunneier på plassen utenfor kirken. Foto: Jostein Matre
DOMKIRKEN: Det er Oslo kommune som er grunneier på plassen utenfor kirken. Foto: Jostein Matre

Kirken har sammen med blant andre Antirasistisk senter og Amnesty International hatt møter med UDI og FNs høykommissær for flyktninger. De har også arrangert konferanse om temaet.

- Samtidig som jeg synes de burde hatt mer is i magen, så ser jeg at dette er et uttrykk for deres frustrasjon og fortvilelse. Det skal man ta på alvor, sier domprosten.
Leul Tadasse poengterer at gruppen ikke har tenkt seg inn i kirken.

- Nei, vi blir i teltet utenfor.

- Der er de også mer synlige, påpeker domprost Olav Dag Hauge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks