Hovedinnhold

Etiopierne tilbake ved Domkirken

STOR POLITIAKSJON: Politiet utenfor transittmottaket på Torshov i Oslo, der etiopiske asylsøkere ikke vil flytte. Foto: Helge Mikalsen
STOR POLITIAKSJON: Politiet utenfor transittmottaket på Torshov i Oslo, der etiopiske asylsøkere ikke vil flytte. Foto: Helge Mikalsen
TORSHOV(OSLO) (VG Nett) Politiet aksjonerte tirsdag kveld etter at en gruppe etiopiere okkuperte et asylmottak på Torshov i Oslo. Nå er mange tilbake foran Oslo domkirke.

Denne saken handler om:

Fakta om etiopiske asylsøkere

  • Fra nyttår fikk asylsøkere med endelig avslag på søknadene sine ikke lenger skattekort og arbeidstillatelse i Norge.
  • Som en følge av dette demonstrerte en stor gruppe etiopiske asylsøkere foran Stortinget 7. februar i år.
  • Senere samme dag tok en del av dem seg inn i Oslo domkirke og innledet en sultestreik.
  • De hevdet asylsøknadene deres var blitt kollektivt behandlet, noe UDI avviste.
  • 14. februar forlot etiopierne domkirken. Gruppen var på det tidspunktet rundt 30 personer.
  • Utlendingsdirektoratet tilbød de etiopiske asylsøkerne med avslag opphold på transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo, der de skulle få være i ei uke, og så få tilbud om plasser ved andre mottak.
  • Fristen til å forlate mottakene ble utvidet til 6. april fordi etiopierne hadde møter med UDI, Utlendingsnemda (UNE) og FNs høykommissær for flyktninger, samt at det ble holdt en konferanse på Litteraturhuset i Oslo.
  • Tirsdag formiddag ble de etiopiske asylsøkerne fjernet fra de to transittmottakene av politiet. Senere på dagen vendte rundt 50 av dem tilbake til Torshov-mottaket. Tirsdag kveld grep politiet igjen inn og fjernet dem fra stedet.
  • Ifølge UDIs statistikk for 2010 søkte 566 etiopiere om asyl i Norge. Av disse fikk 314 avslag. 150 personer fikk innvilget asyl som konvensjonsflyktninger.
  • Kilde: NTB

Tirsdag morgen aksjonerte politiet ved to asylmottak i Oslo. En gruppe på omtrent 50 etiopere ble kastet ut av rommene sine på Torshov transittmottak og Refstad (tidligere Løren) transittmottak. Blant disse var det også to små barn.

Noen timer senere samlet gruppa seg på Torshov transittmottak hvor de okkuperte TV-rommet. Da VG Nett besøkte transittmottaket tirsdag kveld, var både politi, vektere og folk fra UDI på stedet.

Senere på kvelden kom Oslo-politiet tilbake med mange politibiler, politihunder og stort mannskap. Politiet kjørte flere personer ut fra mottaket. En kvinne ble også hentet i ambulanse.

- Plassert på gata

Ifølge NTB sier etiopiernes talsperson, Adane Asres Ferede, at rundt 50 personer er fjernet, og at de er spredt ulike steder i Oslo av politiet.

- Det var mange politifolk som tok oss ut med makt. Vi er blitt plassert ute på gata, forteller Ferede.

Telt utenfor domkirken

Til VG Nett sier Ferede at han og omtrent 30 andre nå har samlet seg rundt Oslo domkirke, og satt opp et telt.

- Hva vi gjør i morgen, vet vi ikke. Vi får se, sier han til VG Nett.

Familien med de to små barna skal ha fått tak over hodet, ifølge Ferede.

FEBRUAR: - Forlater ikke domkirken uten oppholdstillatelse

Vil bo i Oslo

Etiopierne, som i vinter demonstrerte i Oslo domkirke, har bodd på de to transittmottakene i over to måneder. Men årsaken til at etiopierne blir kastet ut nå, er at de ikke vil godta at flere av dem må flytte ut av hovedstaden.

- Etter at de var i domkirken, ga vi dem muligheten til å være i transittmottak i ei uke, men nå har det snart gått tre måneder. I den perioden har vi gitt alle tilbud om ordinære mottaksplasser. Men de har krevd å bo i Oslo. Det er ikke mulig, sier Åsmund Eide, kommunikasjonsrådgiver i Utlendingsdirektoratet.

Saken fortsetter under bildet!

VIL BLI I OSLO: Fra venstre: Abetew Bezuayehu, Adane Asres, Ezana Abebe, Thewodros Geteebew, Gedian, Meetii Kukmedu Qumbi, Lemlem Andarbe, Sara Girma, Darwit Eyayu, Adam Hayleyesus vil ikke flytte ut av hovedstaden. Foto: FOTO: Arild Færaas
VIL BLI I OSLO: Fra venstre: Abetew Bezuayehu, Adane Asres, Ezana Abebe, Thewodros Geteebew, Gedian, Meetii Kukmedu Qumbi, Lemlem Andarbe, Sara Girma, Darwit Eyayu, Adam Hayleyesus vil ikke flytte ut av hovedstaden. Foto: FOTO: Arild Færaas

Det er noen som har akseptert mottaksplass de har fått fra UDI, men de fleste stritter i mot og har nå forskanset seg på Torshov transittmottak, som har en barnehage som nærmeste nabo.

- Vi vil bo i Oslo, lyder det fra flere som VG Nett møter utenfor bygningen på transittmottaket.

Alle de ti vi møter utenfor på plenen sier de har bodd i Norge mellom tre og ni år, og alle utenom en har bodd så å si hele tida i Oslo.

- Vi bor i Oslo og er aktive i kirker, politikk og på andre samfunnsområder som knytter oss til Oslo. Og om vi havnet på et annet mottak rekker ikke lommepengene våre til å reise ofte til Oslo, sier Atebew Bezuayehu.

ETIOPIERE: Sultestreiker i Oslo domkirke

Thewodrus Getaabew sier at de ikke har noen annen plass å dra enn transittmottakene.

- Vi har ikke jobb, så hvor skal vi?

- Men dere får jo plass på et annet mottak utenfor Oslo?

- Myndighetene tramper på friheten vår til å bestemme hvor vi vil bo, svarer han da.

Lemlem Andarbe sier hun er aktiv i Adventistkirken, og det vil bli vanskelig for henne om hun havner på et mottak langt utenfor Oslo.

- Det er veldig synd om jeg ikke får bo i Oslo, sier hun.
Pastoren ved Adventkirken Betel i Oslo har også skrevet et brev til UDI, hvor han ber om at de aktive medlemmene i kirken hans får lov å bli i Oslo.

Har prøvd å komme dem i møte

Eide sier de har prøvd å komme etiopierne i møte med å finne mottak til dem på Østlandsområdet, men det har de ikke akseptert.

- Normalt skal vi skaffe mottaksplass innen tre arbeidsdager, og vi vil selvsagt prioritere de som har små barn. Men vi kan ikke tvinge folk til å bo hos oss, fortsetter Eide.

Eide sier at den endelige fristen til å flytte var satt til 6. april. Da den ikke den ble fulgt, ba de hjelp av politiet, som i dag gikk til aksjon og kastet ut etiopierne.

- Vi trenger mottaksplassene til nye asylsøkere før de skal videre på andre ordinære mottak.

Vil ikke til Hamar

Gedian, som er en av de vi møter sier han har fått tilbud om å reise til et mottak på Hamar, som han først kom til da han kom til Norge.

- Der har jeg ikke vært på nesten ti år. Hva skal jeg gjøre der?, spør han.

Flere av dem påpeker også at mange av dem har jobbet i Norge og betalt skatt og blitt integrert i Oslo, og skjønner ikke hvorfor de nå skal kastes ut av hovedstaden.

Åsmund Eide sier at det har UDI og Norge ingen mulighet til å hjelpe dem med.

- Alle i den etiopiske gruppa har utreiseplikt, men på grunn av en manglende avtale med etiopiske myndigheter, har ikke Norge mulighet til å tvangsutsende dem. Derfor bor de i Norge uten noen særlige rettigheter når de ikke vil reise.

BLE ARRESTERT: En av etioperne blir tatt med i politibilen tirsdag morgen da de blir kastet ut av Refstad transittmottak på Løren i Oslo. Foto: Abetew Bezuayehu
BLE ARRESTERT: En av etioperne blir tatt med i politibilen tirsdag morgen da de blir kastet ut av Refstad transittmottak på Løren i Oslo. Foto: Abetew Bezuayehu

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks