Hovedinnhold

100 ulver drept - ingen saker oppklart

Ingen står frem som vitner

SKUTT MED HAGLE: I mai 2008 ble denne ulven funnet død i vannkanten ved Homsjø i Hedmark. Foto: Økokrim
SKUTT MED HAGLE: I mai 2008 ble denne ulven funnet død i vannkanten ved Homsjø i Hedmark. Foto: Økokrim
TRONDHEIM/TROMSØ (VG) Funnet av en død ulv i Hornsjøen i Eidskog kommune i pinsen 2008, er den siste håndfaste indikasjonen på at det foregår illegal ulvejakt i Norge.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Russerulven
  • I 2009 etterforsket norsk politi påstander om at den innvandrede russerulven «Ivan» og en ulvetispe var skutt, surret i kjetting og senket i Storsjøen i Rendalen.
  • Det ble ikke funnet spor etter «Ivan» etter denne vinteren. Vi regner derfor med at den døde den aktuelle vinteren, sier Terje Bø, i Direktoratet for naturforvaltning.

Hannulven ble skutt med hagle, trolig av innbitte ulvemotstandere.

Saken førte til at justisminister Knut Storberget varslet intensivert innsats mot ulvejegerne. Det samme gjorde Riksadvokaten.

Likevel, etter 100 ulovlige ulvedrap i Norge og Sverige de siste 10 årene er ingen blitt tiltalt eller dømt for illegal jakt på norsk side av grensen.

Skutt med hagle

- Dette er et lukket miljø. Skogen er stor og det er mange som vil ulven til livs, sier politioverbetjent Ingar Høye ved Kongsvinger politistasjon.

Han var med og etterforsket Hornsjøen-saken. Obduksjonsrapporten fastslo at hannulven var skutt med hagle.

Tidligere samme vår, omtrent på det tidspunktet ulven plutselig forsvant, observerte forskere organisert jakt mens de drev feltarbeid i området. En av forskerne fikk skåret opp tre av dekkene på bilen sin, mens han var ute og sporet.

Les også: Jegere krever rett til å skyte ulv

I likhet med de andre påståtte ulvedrapene som er politietterforsket de siste 10 årene, ble også denne saken henlagt. Grunn: Manglende opplysninger om gjerningsmann.

Imens opplever forskerne som følger den svensk-norske stammen tett stadig vekk at ulver plutselig forsvinner.

Jegere på post

- Vi har opplevd at vi er ute og følger radiomerkede ulver, og observerer jegere som står på post samtidig som andre springer etter ulvene. Fra den ene dagen til den andre forsvinner både radiosignaler og andre spor etter ulven vi følger, sier Petter Wabakken, som er en av prosjektlederne for det skandinaviske ulveprosjektet.

Hans svenske kollega Olof Liberg, koordinator for det skandinaviske Skandulv-prosjektet, mener grunnen til at så få saker blir oppklart, bunner ut i at ulovlig ulvejakt er sosialt akseptert i enkelte miljøer og lokalsamfunn.

- Alle politifolk vet at dette er noe av det vanskeligste man kan etterforske. Man har ofte ikke engang en kropp eller et åsted å forholde seg til. Ulvejakt skjer i det skjulte, i miljøer hvor man beskytter hverandre. Ingen sladrer, og ingen står fram som vitner, sier Liberg til VG.

Les også: Mistenker ulovlig jakt etter mystiske ulveforsvinninger

- Tyveri eller mishandling er ikke sosialt akseptert blant folk flest. Det er heller ikke illegal jakt på elg, for da konkurrerer du mot andre jaktlag, sier ulveforskeren.

Illegal jakt

En rapport som ble laget for perioden 2000 til og med 2006, konkluderer med at illegal jakt på ulv utgjør halvparten av dødeligheten i ulvestammen.

- Det er ikke noen grunn til å tro at dette er dramatisk forandret i årene etter 2006, bortsett fra det siste året, da det ble innført lisensjakt på ulv i Sverige, sier Wabakken

Forskeren mener at det ikke er å ta for hardt i om en sier at det ble felt 60-70 ulver i perioden som inngikk i rapporten om illegal ulvefelling. Etter dette har det gått 4-5 sesonger til.

Dette gjør at det er grunn til å tro at vi snakker om minst 100 illegale ulvefellinger i de siste 10 årene.

Svensk rapport

Det er rapporten «Dödlighet och illegal jakt i den skandinaviska vargstammenmark» som ligger til grunn for Petter Wabakkens anslag over ulovlige drepte ulver.

I rapporten har man ved hjelp av flere, uavhengige datasett gjort vitenskapelige beregninger av den illegale jakten.

Svarene samsvarer så godt, at forskerne føler seg sikre på at anslaget stemmer.

Forskningsleder ved Sveriges landbruksuniversitet, Olof Liberg, som ledet dette arbeidet, sier at det i løpet av våren vil bli fortatt nye beregninger om den illegale jakten.

- Vi har rådataene som skal til for å lage en slik rapport, men har ikke systematisert det ennå, sier Liberg.

- Politiansvar

- Etterforskningen av ulvedrap er først og fremst et lokalt politiansvar.

Dette mener fungerende leder for miljøteamet hos Økokrim, politiadvokat Aud Slettemoen.

- Det ligger i instruksen fra Riksadvokaten at alvorlig miljøkriminalitet, slik som ulovlig ulvejakt, skal prioriteres. Økokrim kan ta over de viktigste sakene, og drap av utryddingstruede arter er viktige saker, men om det gjøres vil jo komme an på ressurssituasjonen og omstendigheten, sier Slettemoen.

- Jeg er glad Økokrim har sagt de skal ta dette feltet mer alvorlig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks