Hovedinnhold

De rødgrønne går mot store kommunetap

TAPERTROIKA: Her er Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen på besøk i Bergen 20. mai i fjor. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE / VG
TAPERTROIKA: Her er Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen på besøk i Bergen 20. mai i fjor. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE / VG
Etter et svakt kommunevalg i 2007 faller alle de rødgrønne partiene igjen. SV er nå mindre enn Venstre - og styrer mot et nytt katastrofevalg.

Denne saken handler om:


Det viser VGs partibarometer for april. I målingen som er utført av Infact svarer velgerne på hva de vil stemme i kommunevalg - i motsetning til det vanlige som er stortingsvalg.

Og svarene er dystre for politikerne som de siste fem årene har sittet på maktens tinde:

SV mister hver tiende velger fra «katastrofevalget» 2007, og går fra 6,2 til 5,5 prosents oppslutning.

- Må bli tydelige

- Det hørtes ikke så bra ut, sier SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal.

- Hva er grunnen til at det går dårlig?

- Jeg tror vi må bli flinkere til å bli tydelige på sakene vi går til valg på. Folk venter på hva som blir SVs neste satsing. I valget skal vi satse på arbeidstageres rettigheter, skole og miljø, sier Tveitdal.

Sp faller fra 8,0 til 6,8 prosent, altså har hver syvende velger forlatt «ordførerpartiet» siden forrige valg.

- Vi kommer til å gjøre et bedre valg enn 6,8 prosent, vi er ikke fornøyd med det som valgresultat. Men denne målingen gir ikke grunnlag for uro, sier Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

Selv den gamle ørnen blant partiene, Ap, faller. Partiet som gjerne ser på seg som et 40-prosentsparti faller fra 29,6 til 28,5.

Optimistisk

Statsminister Jens Stoltenberg velger likevel å se det positive:

- Denne målingen bekrefter bildet av at Ap er i fremgang og høyrepartiene på tilbakegang. Målingen viser også at vi har mulighet til å gjøre et godt kommunevalg til høsten, skriver Jens Stoltenberg i en tekstmelding til VG.

Også på denne målingen er det Høyre som går frem. Partiet som fikk 19,3 prosent i 2007 er nå oppe i 23,5, og nærmer seg Ap i oppslutning.

Men sammenlignet med målingene gjennom vinteren faller partiet:

- Dette viser at vi må slåss for hver velger, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

Bakgrunnstall fra InFact, viser at Høyre har svært høy velgerlojalitet, men har en liten lekkasje til Frp. De to partiene tok hvert sitt standpunkt da Stortinget nylig behandlet det kontroversielle datalagringsdirektivet.

- Det kan nok være at noen velgere beveger seg på grunn av den saken, sier Solberg.

Frp-Siv fornøyd

Frp får 18,9 prosents oppslutning i målingen, opp fra kommunevalgsresultatet på 17,5. De har likevel falt kraftig etter bråket rundt Trond Birkedal:

- Det er forventet med en nedgang etter den stormen vi har vært i. Likevel får Frp rundt 20 prosent, og det er et godt utgangspunkt når vi ser fremover, skriver Siv Jensen i en tekstmelding til VG.

Venstre, som havnet under sperregrensen på fire prosent i stortingsvalget i 2009, er tilbake på 2007-nivået på nesten seks prosent.

- Ytterpunktene svekkes generelt i målingene som er nå, og politikken presses mot sentrum, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks