Hovedinnhold

- Oslo sentrum kan bli for dyrt

Spår 100 000 kroner kvadraten

SKYLINE: Byrådsleder Stian Berger Røsland ser Oslos nye skyline ta form i Bjørvika, men er bekymret for lav boligbygging. Her studerer han den nye gangbroen som binder det nye Operakvarteret sammen med Grønland. Foto: Helge Mikalsen/VG
SKYLINE: Byrådsleder Stian Berger Røsland ser Oslos nye skyline ta form i Bjørvika, men er bekymret for lav boligbygging. Her studerer han den nye gangbroen som binder det nye Operakvarteret sammen med Grønland. Foto: Helge Mikalsen/VG
Byrådslederen i Oslo slår alarm. Han frykter at sentrum snart blir som Manhattan i New York - et sted hvor folk kommer for å jobbe, men bare de rikeste har råd til å bo.

Denne saken handler om:

Boligbyggingen i Oslo står nemlig ikke i forhold til tilstrømningen til hovedstaden.

En selveierleilighet i Oslo har bare siden nyttår blitt nesten 3000 kroner dyrere pr. kvadratmeter, viser siste kvartalstall fra Statistisk sentralbyrå. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en blokkleilighet i hovedstaden er nå oppe i 45818 kroner.

LES OGSÅ: Dine Penger-redaktør Tom Staavi:  - Unge er den nye underklassen 

En helt annen by

Les mer i dagens VG.
Les mer i dagens VG.

- Innen 2020-25 vil kvadratmeterprisen innenfor Ring 3 nå opp i 100000 kroner, mener Erling Dokk Holm, forsker ved Markedshøyskolen og Institutt for urbanisme og landskap på Arkitekthøgskolen i Oslo.

Les også: Ga 3,3 mill. for toroms leilighet

Han får faglig støtte av Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

- Det ville ikke være unaturlig med en slik utvikling, sier Øye.

- I deler av Oslo risikerer vi nok å se slike priser, men på langt nær som snitt for alle boliger innenfor Ring 3, mener Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Boligprisene til himmels i storbyene: - Nesten umulig for førstegangsetablerere

Han deler imidlertid byrådsleder Stian Berger Røslands (H) bekymring for langtidsvirkningen på boligprisene hvis byen fortstt vokser med 12000-16000 innbyggere i året, mens det bare bygges 1200-1300 nye boliger.

- Da vil vi ende opp med en helt annen by enn den vi har nå. Det blir som Manhattan, der folk kommer for å jobbe, men hvor bare de rikeste har råd til å bo, sier Røsland.

Dokk Holm utdyper hva som i så fall vil skje:

- Miljøene vil bli mer klassedelte, ved at det er bare øvre middelklasse og oppover som vil ha råd til å kjøpe eller bli boende. De som har mulighet for å selge en toroms på Tøyen for å realisere et rekkehus i Lørenskog, vil gjøre det. Ullevål sykehus har allerede solgt sine leiligheter. Store grupper offentlig ansatte, som sykepleiere og lærere, vil tvinges ut av sentrum. Det vil legge enormt press på Oslo kommune, både for å finne transportløsninger, men også for å betale høyere lønninger, mener forskeren.

- Finnes det muligheter for å stanse en slik utvikling?

- Ikke så lenge det aller meste av boligmassen er privateid. Det måtte i så fall være gjennom prisregulering av boligmarkedet, men det har jeg ingen tro på.

Les også: Kraftig hopp i boligprisene

Også Røsland er åpen for at en slik utvikling vil komme før eller senere, slik det har skjedd i de fleste storbyer på kloden, men at myndighetene ikke dermed trenger å medvirke til den.

For dyrt å bygge

Han viser til tirsdagens VG-oppslag om nye pålegg som fordyrer nye boliger med flere hundre tusen kroner og bidrar til å dra opp prisene både på brukte boliger og utleie.

Les også: Droppet megler - sparte 80.000 kr

Han gir også slike pålegg skylden for dagens rekordlave boligbygging.

Innen 2030 er det ventet at Oslos innbyggertall vil øke med 200000, men det er en utfordring kommunen normalt vil kunne løse, mener Røsland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks