Hovedinnhold

Tingretten sa nei - PST drev romavlytting likevel

* Drev også religiøs og politisk overvåking
* Hadde 40 personer ulovlig registrert

PST: Brøt loven gjentatte ganger i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix og Line Møller/VG
PST: Brøt loven gjentatte ganger i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix og Line Møller/VG
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bedrev ulovlig overvåking i fjor, fastslår Stortingets kontrollutvalg.

Denne saken handler om:

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) leverte torsdag sin årsmelding for 2010 til Stortinget. I årsmeldingen blir Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kritisert på flere punkter. I rapporten kommer det blant annet fram at PST drev med romavlytting av «et eller flere objekter» selv om tingretten hadde sagt nei til slik overvåking. Den ulovlige overvåkingen pågikk i to dager før den i en ny vurdering ble godkjent i lagmannsretten.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? Kontakt VG Netts journalist

EOS-utvalget advarer PST mot å handle i strid med straffeprosessloven. «For personen som vart avlytta er dette svært uheldig, og innebar reelt sett ulovleg overvaking», skriver utvalget i årsmeldingen.

PST får også kritikk for to andre saker der de har brukt såkalte skjulte tvangsmidler, som innbefatter telefonavlytting og annen type kommunikasjonskontroll, samt romavlytting og hemmelig ransaking.

AMBASSADE-SAKEN: PST får kritikk for manglende informasjon

Ulovlig registrering

MÅ SVARE: PST-sjef Janne Kristiansen Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix og Line Møller/VG
MÅ SVARE: PST-sjef Janne Kristiansen Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix og Line Møller/VG


EOS-utvalget er også kritisk til rutinene for registrering av personopplysninger. PST får kritikk for å ha registrert personer kun på bakgrunn av religiøs eller politisk overbevisning. Rundt 15 personer er registrert bare på bakgrunn av slike opplysninger. Totalt førte kontrollen til at PST måtte slette 40 personer fra sitt arbeidsregister.

Utvalget er også kritisk til reglene som gjelder for hvordan PST behandler begjæringer fra enkeltpersoner om å få innsyn i tjenestens arkiver og registre. Dagens regelverk medfører i praksis at enkeltpersoner ikke får innsyn i om det finnes opplysninger om dem i PSTs arkiver og registre - uavhengig av hvor gamle eventuelle opplysninger er.

DLD: Tsjekkias grunnlovsdomstol avviser datalagringsdirektivet

Treholt-saken

Utvalget mottok i fjor 21 klager mot EOS-tjenestene mot 19 i 2009. Utvalget har tatt opp 23 saker på eget initiativ mot 21 i 2009. Den mest omfattende av disse sakene har vært Treholt-saken.

På grunn av de omfattende undersøkelsene som denne saken krever, har Stortinget gitt en tilleggsbevilgning på 1,5 millioner kroner til utvalget.

LES MER: - Fire kameraer overvåket Treholts leilighet

Utvalget skal undersøke om Politiets overvåkingstjeneste (POT) eller andre E-tjenester skal ha benyttet ulovlige eller irregulære metoder i Treholt-saken.

«Utvalget skal særlig søke å kartlegge omfanget av ulovlig metodebruk, hjemmelsspørsmålet, hvem som kjente til metodebruken og hvem som godkjente denne», står det i rapporten.

VG Nett har forsøkt å komme i kontakt med PST for en kommentar, men har ikke lykkes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks