Hovedinnhold

- Norske foreldre oppdrar barn til å bli late og fete

Nå kommer tigerforeldrene som krever at barna presterer

MÅLBEVISSTE: Familien Chen er en tigerfamilie hvor barna har jobbet hardt. Resultatet er topp utdannelse og suksess. Fra venstre Hsiao Ching Ko (67), Olav Chen (33), Tsu Liang Chen (67), Catharina Chen (25) og Elise Chen (53). Foto: Marius Knutsen
MÅLBEVISSTE: Familien Chen er en tigerfamilie hvor barna har jobbet hardt. Resultatet er topp utdannelse og suksess. Fra venstre Hsiao Ching Ko (67), Olav Chen (33), Tsu Liang Chen (67), Catharina Chen (25) og Elise Chen (53). Foto: Marius Knutsen
Tigerbarna er på vei til å utkonkurrere norske barn - som er oppdratt til å bli late og fete. Det mener BI-professor Tor W. Andreassen, som selv er en tigerpappa.

Denne saken handler om:

Foreldretypene

Tigerforeldre
Tigerforeldre syr ikke puter under armene på ungene, men krever tvert imot at ungene skal prestere.

De presser barna til å jobbe hardt på skolen og i livet ellers. De godtar ikke middelmådighet, og kun de beste resultatene er godt nok.

Curlingforeldre
Er foreldre som gjør alt for å koste rent foran barna sine, slik at de raskt, lett og smertefritt skal ta seg frem i livet.

Begrepet ble lansert av den danske barnepsykologen Bent Hougaard. Han mener foreldrene forveksler omsorg med service, og derfor får hjelpeløse barn.

Helikopterforeldre
Er foreldre som sirkler over barna sine og skal ordne alt for dem, selv om de er så store at de har begynt på universitetet.

På amerikanske universiteter og colleger har det de siste årene vært et problem at foreldre ringer for å ordne opp på barnas vegne. De klager på barnas hybler, romkamerater og karakterer.

Tigerforeldrene syr ikke puter under armene på ungene, men krever tvert imot at ungene skal prestere.

Nå er barna til tigerforeldrene på vei opp og frem - også i norsk samfunnsliv.

- De våkner om morgenen og begynner å jobbe, og jobber som maur hele livet, sier BI-professor Andreassen.

Tigerforeldrene er det stikk motsatte av curlingforeldre og helikopterforeldre som gjør alt for at barna skal skjermes for problemer. Og norske foreldre er alt for slappe, mener Tor W. Andreassen.

- Vi er i ferd med å få en generasjon det aldri har blitt stilt krav til. Foreldrene løper foran og fjerner alle problemene for dem. Det fører til at de ikke lærer seg å løse problemer, sier Andreassen.

KOMMENTAR: En tigermammas bekjennelser 

Blir utkonkurrert

Norske studenter risikerer nå å bli fullstendig utkonkurrert av hardt arbeidende utlendinger og andre generasjons innvandrere, mener professoren.

- Stadig flere selskaper ser etter talenter fra hele verden. De som vil hit er også så smarte at de lærer seg norsk på kort tid. Og du finner mange smarte og billige folk i India, sier Andreassen.

Som leder av institutt for markedsføring på BI, og som foreleser på fremtredende universiteter som Vanderbilt og Stanford i USA, og nå University of Queensland i Australia, har han selv sett og opplevd hvordan de med asiatisk bakgrunn har en helt annen holdning til studier enn de slappe norske studentene.

HAR DU INNSPILL ELLER TIPS?
KONTAKT VGs JOURNALISTER HER. 

KRITISK: Professor Tor W. Andreassen på BI vil ha strengere foreldre. Foto: Privat
KRITISK: Professor Tor W. Andreassen på BI vil ha strengere foreldre. Foto: Privat

Debatt i USA

Debatten om tigerbarna og deres beinharde foreldre har de siste ukene stormet i USA, etter at jusprofessoren og forfatteren Amy Chua kom med boken «Battle Hymn of the Tiger Mother».

Her beskriver hun hvordan hun har oppdratt sine to døtre. Chua er en ekstremvariant av Tigermoren. Målet er klart: Fremtidig suksess for barna.

Chua nektet barna å se på TV, spille TV-spill og overnatte hos venner. Barna måtte i stedet jobbe i timevis med lekser og øving på piano og fiolin.

Hun truet eldstedatteren med å brenne alle kosedyrene hennes dersom hun ikke spilte et pianostykke perfekt. Tilsvarende ble yngstedatteren Lulu nektet toalettbesøk og drikke før hun mestret et pianostykke.

Chuas ekstreme virkemidler har ført til at forfatteren har blitt drapstruet.

Andre omfavner hennes tanker om at barn og unge trenger å bli stilt krav til, og at dette gir dem selvtillit når de faktisk får ting til.

FORFATTER: Den amerikansk-kinesiske jusprofessoren og forfatteren Amy Chua har lansert seg som tigermor. Boka hennes «Battle Hymn of the Tiger Mother» har startet debatten i USA. Foto: Thomas Nilsson/VG
FORFATTER: Den amerikansk-kinesiske jusprofessoren og forfatteren Amy Chua har lansert seg som tigermor. Boka hennes «Battle Hymn of the Tiger Mother» har startet debatten i USA. Foto: Thomas Nilsson/VG

Norsk tigerpappa

En av dem er den norske BI-professoren. Andreassen legger ikke skjul på at han selv har vært en norsk versjon av en Tigerpappa.

- Jeg har vært en tigerpappa i den forstand at jeg har presset ungene mine i forhold til å ta skolen seriøst og jobbe hardt, sier Andreassen. Sønnene hans er i dag 21, 23 og 25 år, den yngste studerer til sivilingeniør, nummer to studerer finans på BI og den tredje søker nå opptak til politihøgskolen.

- For mange norske barn og ungdom er mette, late og fete, sier Andreassen.

Andreassen mener problemet starter når barna er små, og har observert fenomenet som foreleser for studenter, men også som trener for barn og ungdom.

- Vi har det for godt. De kan leve på foreldrene, og frykten for bunnløs fortapelse dersom de ikke klarer å levere er ikke til stede, sier han.

Andreassen understreker at han mener Amy Chua går for langt, og at det ideelle er et sted midt mellom.

- Når dette blir helt ekstremt, så har man heller ikke noe liv, sier han.

- Latskap er ikke akseptabelt

- Vi er Norges Tigerforeldre, sier foreldrene til Olav og Catharina Chen. De har forventet hardt arbeid, og resultatet er velutdannede, suksessrike barn.

Olav Chen (33) gikk ut som en av kullets beste studenter. I dag jobber han som samfunnsøkonom og fondsforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning.

Han kjenner godt igjen tigerforeldrene, selv om han fikk mye større frihet enn det døtrene til den amerikanske tigermamma-forfatteren Amy Chua fikk.

- Jeg fikk hele tiden beskjed om at jeg måtte jobbe hardt, og være bedre enn de andre. Å være gjennomsnittlig var ikke godt nok, sier Olav.

For slappe

- Hvis barna mislykkes, mister foreldrene ansikt, legger faren Tsu Liang Chen (67) til.

De mener at norske foreldre er for slappe.

- De lar barna få gjøre alt de vil og setter for lite grenser, sier faren.

Mor til Olav, Hsiao Ching Ko (67), mener noe av det viktigste for å lykkes som foreldre er å følge opp barna tett.

- Vi forventer en ekstra innsats av barna våre. Selv om de er flinke, sier vi at det er noe som heter å være best av de beste, sier Elise Chen (53), som selv er utdannet informatikkingeniør og jobber i IBM.

- Vi har blitt pushet til å ikke gi opp så lett, til å jobbe hardt og presse oss selv. For mye latskap er ikke akseptabelt, sier datteren hennes Catharina Chen (25),

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks