Hovedinnhold

Fant nazi-ørn på havdypet etter 71 år

( VG Nett) En uvurderlig tysk ørneskulptur fra krigsvraket «Erich Giese» ble hentet opp ved Narvik i natt.

Denne saken handler om:

OPP FRA DYPET: Ørneskulpturen fra krigsskipet «Erich Giese» ble hentet opp fra havbunnen utenfor Narvik i natt. Foto: Frank Bang
OPP FRA DYPET: Ørneskulpturen fra krigsskipet «Erich Giese» ble hentet opp fra havbunnen utenfor Narvik i natt. Foto: Frank Bang

- Dette er en veldig spesiell oppdagelse. Den har enorm symbol- og affeksjonsverdi for hele landet, sier museumsbestyrer Ulf Eirik Torgersen ved Krigsminnemuseet i Narvik til VG Nett.

LES OGSÅ: Krigsmuseum lar gjestene posere i naziuniform

Det var Fremover.no som først meldte om det spesielle funnet onsdag.

Torgersen var til stede da ørnen ble hentet opp fra 65 meters dyp i natt. Det er museet i samarbeid med eierne av vraket som står bak hevingen.

Bronseørna var festet framme på tyske krigsskip under andre verdenskrig. «Erich Giese» er ett av ti krigsskip som ble senket under Slaget om Narvik for 71 år siden. Ifølge Torgersen er dette det eneste eksemplaret som finnes i Norge.

- Så vidt jeg vet er dette den eneste som fortsatt er i Norge. De andre er trolig hentet opp av vrakdykkere og solgt videre. Denne skal imidlertid bli værende i museet for offentlig beskue, forsikrer musemsbestyreren.

- Enorm symbolsk verdi

Ørna var Det tredje rikets riksvåpen i det nazistiske Tyskland i perioden fra Adolf Hitlers maktovertakelse i 1933 til kapitulasjonen i 1945. Den var ved siden av hakekorset hovedsymbolet for nazistene, og ble brukt som merke på alt fra flagg, uniformer og medaljer.

- Det er fantastisk at museumet fikk sikret seg dette symbolet. Det er veldig viktig å ta vare på denne delen av krigshistorien, sier Sven-Erik Grieg-Smith ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap til VG Nett.

Dykkere fant ikke ørneskulpturen før i fjor høst. De kraftige eksplosjonene under angrepet 13. april 1940 gjorde at ørna havnet 10-15 meter unna skipsvraket på havdypet.

- Det var en veldig komplisert dykkeoperasjon, og den ble heldigvis ikke funnet av vrakplyndrere, sier Torgersen.

Nå skal ørneskulpturen legges i maursyre og kokende vann for å bli kvitt alle organismene som har festet seg etter 71 års dvale. Torgersen håper ørna blir tilgjengelig for publikum i løpet av sommeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks