Hovedinnhold

Lysbakken vil gi gratis heroin til narkomane

HEROIN-JA: SV vil ikke straffe narkomane som blir tatt med egen brukerdose. Her er Audun Lysbakken på Karl Johan, to dager etter at partiet har sagt ja til å nedkriminalisere narkotikabesittelse. Foto: Trond Solberg/VG
HEROIN-JA: SV vil ikke straffe narkomane som blir tatt med egen brukerdose. Her er Audun Lysbakken på Karl Johan, to dager etter at partiet har sagt ja til å nedkriminalisere narkotikabesittelse. Foto: Trond Solberg/VG
(VG Nett) Det er det mest kontroversielle spørsmålet i narkotikapolitikken: Nå vil SV-leder Audun Lysbakken ha forsøk med gratis heroin til tunge rusmisbrukere.

Denne saken handler om:

- Jeg var i tvil om det var riktig å innføre heroinassistert behandling. Men jeg har kommet til at det er riktig å innføre en forsøksordning. Så får vi svar på om denne kontroversielle metoden virker eller ikke, sier Lysbakken til VG.

Når SV nå sier ja til å gi gratis heroin til tunge rusmisbrukere, så er det i erkjennelsen av at resultatene av norsk narkotikapolitikk har uteblitt, sier Lysbakken.

- Fasit er at Norge har et omfattende narkotikaproblem. Og vi ligger på europatoppen i overdosedødsfall, sier Lysbakken.

VGTV: Carina (23) overlevde overdose

- Må hjelpe flere

Ifølge Statistisk sentralbyrå har antall overdosedødsfall ligget på mellom 250 og 300 i året, de siste årene. Til sammenligning omkom 170 personer i trafikken i fjor, ifølge Statens vegvesen.

- Har dere gitt opp målet om å få tunge rusmisbrukere rusfrie?

- Nei, men vi må tørre å tenke nytt for å hjelpe flere. Derfor ønsker vi å gi noen av de tyngste rusmisbrukerne muligheten til et bedre liv, når andre forsøk ikke har ført frem, sier Lysbakken.

SV-lederen sier han vil ha en «nedkriminalisering» av narkotikabruk.

- I Norge har vi i mange år hatt en narkotikapolitikk basert på straff og bortvisning. Men den fysiske avhengigheten blir ikke borte selv om en person blir satt i fengsel, sier Lysbakken.

Slipper straff

Derfor ønsker han nå at unge folk som blir tatt for å ha eller bruke narkotika for første gang, skal slippe straff om de forplikter seg til et motivasjonsprogram isteden.

Tyngre misbrukere som blir tatt med narkotika på seg, slipper straff om de forplikter seg til mer omfattende oppfølging.

- Vi må slutte å møte narkotikamisbrukere som kriminelle, men heller møte dem som mennesker. Narkotikabruk og besittelse skal fortsatt være ulovlig, men reaksjonsformen skal ha folks beste i fokus isteden, sier Lysbakken.

Et utvalg ledet av Thorvald Stoltenberg anbefalte i 2010 både nedkriminalisering og at heroin brukes i behandlingen av de tyngste rusmisbrukerne.

Første parti

SV er det første regjeringspartiet som nå sier ja til heroinassistert behandling og nedkriminalisering.

Tidligere har Bergen Venstre uttalt at det ikke lenger skal være kriminelt å bruke narkotika. Forbudslinjen og krigen mot narkotika har gjort vondt verre, mener lokallaget.

Men regjeringskollega Ap er delt, før partiets stortingsgruppe behandler spørsmålet i løpet av de nærmeste ukene:

Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap), har signalisert at hun mener det bør åpnes for heroinassistert behandling.

Helsepolitisk talsmann i Ap, Thomas Breen, er imot heroinassistert behandling.

- Danmark har advart Norge mot å gjøre forsøk med heroinassistert behandling, fordi skal man først gjøre det, så må det gjøres skikkelig. Jeg er også betenkt over at man i Norge diskuterer en Rolls Royce-ordning som nesten ingen får, sier Breen til VG.

Stappfulle fengsler

Det har aldri sittet så mange fanger i norske fengsler som nå. I første kvartal 2012 var gjennomsnittet på 3.800 fanger.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har tidligere uttalt at atfor mange nordmenn dør av overdoser.

- Tallene er dessverre altfor høye, men det er mange årsaker til det. Blant annet fordi de fleste heroinmisbrukere i Norge bruker sprøyter, noe som øker risikoen for overdose betraktelig. Norge kommer dårlig ut sammenlignet med andre land, også fordi vår registrering er mer omfattende. Vi teller ikke bare overdosedødsfall ved bruk av heroin, men inkluderer også andre rusmidler, sier statsråden til VG Nett.

Landsforbundet mot stoffmisbruk (LMS) mener helsevesenet står overfor de samme utfordringene på rusmiddelfeltet i dag som for 30 år siden.

- Utviklingen er dessverre et tydelig bevis på at det er blitt ført en feilslått politikk på rusmiddelfeltet over mange år. Vårt inntrykk er at man stadig kutter innen rus og psykiatri, til tross for de høye tallene på overdosedødsfall, sier informasjonsansvarlig Ingvild Smørvik i LMS til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks