Hovedinnhold

Politiet sjekker Sigrid-tips fra klarsynte

SYNSKE TAR KONTAKT: Politiet får mange tips fra klarsynte som hevder de vet noe om hvor savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) kan befinne seg. Foto: Privat/NTB Scanpix
SYNSKE TAR KONTAKT: Politiet får mange tips fra klarsynte som hevder de vet noe om hvor savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) kan befinne seg. Foto: Privat/NTB Scanpix
(VG Nett) Politiet har sjekket opp flere tips fra klarsynte som hevder de vet noe om hvor savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne befinner seg. Ved minst ett tilfelle har de også fått hjelp fra sine svenske kolleger.

Denne saken handler om:

Tips oss

I helgen fikk politiet i Oslo et svært konkret tips om hvor savnede Sigrid Giskegjerde befinner seg: en kvinne hevdet at 16-åringen befant seg i en hytte nord for Jönköping i Sverige.

Til tross for at det viste seg at tipset kom fra en klarsynt, sendte politiet i Skövde mandag ettermiddag ut en patrulje til stedet for å sjekke om det kunne være noe i det. Det var det imidlertid ikke.

- Ingenting tydet på at det har blitt holdt noen i det huset. De har gått gjennom huset, og også vært rundt på gården for øvrig. Naboene hadde heller ikke sett noe mistenkelig, sier Oddleif Sveinungsen ved krimvakta i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Har sjekket flere

Leder Grete Lien Metlid ved Seksjonen for vold og sedelighet i Oslo politidistrikt bekrefter at politiet har undersøkt tips fra synske - også i Sverige.

- Vi får mange synske tips, og det er mye forskjellig. Noen har blitt sjekket uten at det har ført frem til noe, sier Metlid.

De får mange lignende tips fra folk som hevder at de kan si noe om hvor Sigrid befinner seg.

- Vi har fått veldig mange tips fra klarsynte og synske, men så langt har ingen lignet på hverandre, sier Morten Wiik ved krimvakta til VG Nett.

Han sier at de tar alle tips på alvor.

- Alle tips blir vurdert seriøst og faset videre til voldsavsnittet. Det er de som til syvende og sist styrer hva som blir fulgt opp, sier Wiik.

Politi over hele verden holder øynene oppe etter Sigrid Giskegjerde Schjetne, men det er ikke kjent om flere har bistått i å sjekke ut tips fra klarsynte.

- Svenskene har vært behjelpsomme i dette konkrete tipset, men hvorvidt andre land har bistått vet jeg ikke, sier Wiik.

Kontaktes av synske

- Vi har ingen kommentarer til hvordan politiet jobber. I den grad slike tips kan bidra til å løse gåten om hvor Sigrid er, så er vi glade for at politiet undersøker det, sier kontaktperson for familien, Gjermund Eide, til VG Nett.

Gruppen som organiserer de frivillige søkene har tidligere vært åpne på at de følger opp tips fra synske hvis de er konkrete nok. Eide sier at de stadig får slike henvendelser.

- Vi blir kontaktet enten via nettsiden finnsigrid.no eller direkte, av flere som mener de har overnaturlige evner. Men vi driver ikke etterforskning - vi driver søk. Vi kan bare benytte oss av henvendelser der det er noe konkret. Navngitte personer eller personbeskrivelser er ikke noe vi benytter oss av, sier Eide.

Han bekrefter at familien via andre også har vært i kontakt med «Snåsamannen», Joralf Gjerstad.

- Jeg vet at folk som har fulgt med i denne saken har kontaktet Snåsamannen. Men de har fortalt at han ikke har noen innspill til oss.

Trapper ned

Denne uken trapper de frivillige ned søket etter Sigrid Giskegjerde Schejtne. Fra å ha hatt daglige søk går de nå over til å søke to ganger i uken.

I tillegg har de organisert en gruppe av frivillige som er klare til å rykke ut for å søke ved behov.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks