Hovedinnhold

Nytt designdop tar liv i Sverige - frykter det er i Norge

** Tollvesenet: Ser ikke bort fra at det allerede testes her
** Folkehelseinstituttet: Svært bekymringsfullt

DESIGNERDOP: Tilbydere av designerdop florerer på internett, og de sendes til Norge i ulike former og varianter. Her fra et tollbeslag tidligere i juli. Illustrasjonsfoto: NILS BJÅLAND/VG
DESIGNERDOP: Tilbydere av designerdop florerer på internett, og de sendes til Norge i ulike former og varianter. Her fra et tollbeslag tidligere i juli. Illustrasjonsfoto: NILS BJÅLAND/VG
(VG Nett) Stoffet 5-IT føyer seg inn i rekken av designdop som selges på internett, og har til nå krevd 15 menneskeliv på kort tid i vårt naboland.

Denne saken handler om:

Dødsfallene har ført til at det svenske Folkehelseinstituttet allerede har anmodet regjeringen i Sverige om å klassifisere stoffet som narkotika, skriver Sydsvenskan. Slik er det foreløpig ikke i Norge.

Tollvesenet har til nå gjort ett beslag av 5-IT da det var på vei inn i Norge. Men seniorrådgiver Anders Flekke i Toll- og avgiftsdirektoratet utelukker ikke at stoffet har unnsluppet Tollvesenets kontroll.

- Det kommer tusenvis av forsendelser, så vi ser ikke bort fra at dette allerede testes i Norge, sier Flekke til VG Nett.

VET DU NOE OM DETTE ELLER HAR DU TIPS TIL SAKER OM RUSMILJØET ELLER RUSOMSORGEN I NORGE? Kontakt VG Netts journalist her!

- Vanskelig å avdekke

Han forteller at internett er en stor omsetningskanal, og at slikt «nettdop» ofte er småforsendelser som er på vei til enkeltpersoner.

- Mindre mengder sendes som regel i små konvolutter. Slike sendinger er selvsagt vanskelig å avdekke, men det er en utfordring vi tar, sier Flekke.

SENIORRÅDGIVER: Anders Flekke i Toll- og avgiftsdirektoratet. Foto: LINE MØLLER/VG
SENIORRÅDGIVER: Anders Flekke i Toll- og avgiftsdirektoratet. Foto: LINE MØLLER/VG

Ifølge seniorrådgiveren sendes stoffer som står på narkotikalisten automatisk til Kripos, sammen med en anmeldelse.

I tilfeller der tollerne oppdager stoffer som ikke er oppført og som ofte kan være ukjente, gjør tollvesenet egne analyser av dopet.

Ligner ecstasy og amfetamin

Jan Toralf Fosen, konstituert overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), forteller at de er kjent med 5-IT, også kalt 5-(2-aminopropyl)indol, men at de foreløpig ikke har hatt mye befatning med det.

- Vi er svært bekymret etter å ha blitt gjort kjent med dødsfallene i Sverige gjennom vårt nordiske nettverk. Vi må være forberedt på at det også kan dukke opp her, sier Fosen til VG Nett.

Han forteller at 5-IT er et såkalt designerdop med sentralstimulerende effekter, som kan ligne ecstasy og amfetamin.

Nettdopet kan gi symptomer som utvidede pupiller, økt svette, uro, forvirring, angst, økt blodtrykk og puls, samt økt kroppstemperatur. Flere av disse symptomene kan også sees ved forgiftninger med ecstasy og amfetamin, ifølge overlegen.

- Kan ha vidt forskjellig styrkegrad

Styrkeforholdet mellom det nye dopet og de mer kjente stoffene har han imidlertid problemer med å si noe om.

- Ulike partier av samme type stoff kan ha vidt forskjellig styrkegrad og gjør det svært vanskelig for brukeren å vite hvilken dose som gir rus og ikke overdose. Det er med andre ord ingen kontroll på hvor farlig det er, sier Fosen.

Han forteller også at produksjonsprosessene ofte er svært dårlig kvalitetssikret og at de kan foregå under svært primitive forhold. Risikoen for å få dannet andre stoffer enn tiltenkt i produksjonen er ifølge Fosen stor.

- Helt ny utvikling

Kari Solvik, seksjonssjef ved seksjon for narkotikaanalyse og analyse i Kripos, forteller at de ser en klar trend når det gjelder nye stoffer av samme type som 5-IT.

- Vi ser at det i løpet av de siste par årene er kommet mange nye, syntetiske stoffer. Antall nye stoffer som vi tidligere så i løpet av en tiårsperiode, har nå kommet i løpet av ett år. Det er en helt ny utvikling, sier Solvik til VG Nett.

Hun forteller at det med små variasjoner i produksjonsprosessen kan produseres nye stoffer som ikke står på narkotikalisten, og som dermed faller utenfor narkotikalovgivningen.

- Vi er derfor glad for at det nå er satt i gang et arbeid med å lage en ny forskrift som åpner for at man kan føre opp hele grupper av stoff. Da vil lovgivningen bedre holde tritt med utviklingen, sier Solvik.

I starten av juli skrev VG Nett om designerdopet kalt «badesalt», som også spredte frykt etter flere dødsfall i våre naboland.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks