Hovedinnhold

46 prøverørsbarn abortert

Siden 2002 har 46 barn unnfanget ved prøverørsmetoden blitt abortert bort etter uke tolv, ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister (MFR).

MFR har ikke opplysninger om den direkte årsaken til abortene, men kun informasjon om diagnosene til barna. Diagnosene er satt i svangerskapet eller ved obduksjon.

- Jeg kan ikke si at jeg er overrasket. Dette er en trend som bare eskalerer. Vi vil garantere oss at vi får friske barn, sier generalsekretær Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen i organisasjonen Menneskeverd til Vårt Land.

Hun mener det ikke bør bli vanskeligere å få abort etter prøverørsbehandling, men synes utviklingen viser en generell tendens til at flere får godkjent senabort av barn.

LES OGSÅ:  Norges første prøverørsbarn fikk prøverørsbarn

Professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk ved Universitetet i Oslo ser ingen prinsipiell forskjell mellom senaborter for kvinner som er blitt gravide med naturmetoden, og kvinner som har fått hjelp av prøverørsmetoden. De etiske utfordringene er de samme som ved andre senaborter, forteller han.

- For par som prøver å få barn ved assistert befruktning og senere får vite at det kan være noe alvorlig ved barnet, kan dette være en dobbelt tragedie, sier han videre.

Tallene fra MFR viser at ti av de aborterte barna i den aktuelle tiårsperioden hadde Downs syndrom. Andre hadde vannhode, ganespalte uten leppespalte, ryggmargsbrokk eller brokk i mageregionen. Det er ikke spesifisert hvor alvorlig barnas tilstand var.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks