Hovedinnhold

Tvunget til lydighet av marinejegere i barnevernet

Barnevernsbarnet Lars-Marius Sivertsvik ble tatt med på helvetesturer på 1990-tallet. Historien hans avslører et hittil ukjent kapittel i norsk barnevern.

Tips oss

VG kan i dag avsløre hvordan barnevernsinstitusjoner på 1990-tallet brukte tidligere marinejegere for å avstraffe og disiplinere barnevernsbarn ved å sende dem på lange og beinharde turer i villmarken.

Lars-Marius Sivertsvik (34) fra Oslo forteller at han opplevde å bli hentet midt på natten, puttet inn i en bil og kjørt ut i skogen av vilt fremmede eksmilitære. På stridsrasjoner av havregryn ble han tvunget til å gå kilometer på kilometer i myr, gjennom kratt og over fjell - i opptil to uker.

SE DEN STERKE VGTV-VIDEOEN: 18 år etter ble Lars-Marius med VGTV tilbake til Staikollektivet, hvor han ble sendt på marinejegerturene

STERKT GJENSYN: Lars-Marius Sivertsvik (34) tilbake på Stai-kollektivet. Foto: GRY GRANUM STANG
STERKT GJENSYN: Lars-Marius Sivertsvik (34) tilbake på Stai-kollektivet. Foto: GRY GRANUM STANG

Det høres ut som en historie fra guttehjemmet på Bastøy. Men det er det ikke. Det er en historie fra moderne norsk barnevern.

- Sånt gjør du ikke mot en liten gutt. Jeg var helt forsvarsløs. Livredd, sier Lars-Marius Sivertsvik til VG Nett i dag.

VG avslørte fredag at 21 tidligere barnevernsbarn har søkt Statens sivilrettsforvaltning om erstatning etter brutale disiplineringsturer i regi av private barnevernsinstitusjoner på 1990-tallet, eller trusler om slike turer. De forteller om at de ble forsøkt kvalt, tvangsklippet med negleklipper og truet med å aldri få komme tilbake til institusjonene de bodde på.

- Historien som VG beskriver er i stor grad dekkende også for andre søkeres opplevelser, sier Merete Wickman, leder for rettferdsvederlagsseksjonen i Bufdir, som utreder søknadene, etter at hun har fått lese artikkelen om Lars-Marius Sivertsvik, som er på trykk i dagens VG.

Turene han ble tatt med på skjedde i regi av det omstridte Motivasjonskollektivet på Eidsvoll og Staikollektivet på Koppang. Til Motivasjonskollektivet kom han like før han fylte 16 år.

«Gutten har bodd på Motivasjonskollektivet siden 18. mai i år. Etter en uke rømte han. Han ble funnet, brakt tilbake og neste dag sendt på en lang fjelltur som varte i over en uke. (...) En slik fjelltur brukes som straff og oppdragelse», står det i barnevernets saksfremlegg til Fylkesnemnda i Oslo og Akershus når Lars-Marius skulle flyttes til Staikollektivet bare noen måneder etter han kom til Motivasjonskollektivet.

En tilsynsrapport fra november 1993 forteller at straffemetodikken også var praksis på Staikollektivet:

«Fjellturer blir også benyttet som tvangsmessig sanksjon mot uønsket atferd og holdninger (...) Det ble opplyst (av beboerne, journ.anm.) at det ble benyttet marinejegere i denne virksomheten som angivelig anvendte militærpregede metoder for å oppnå disiplin.»

Da Lars-Marius var ferdig i barnevernet begynte et liv som hard kriminell i Oslos gjengmiljø.

Helomvending

Under det siste av flere fengselsopphold i 2004 bestemte Lars-Marius seg for å endre kurs. Han begynte å lese, fullførte videregående og begynte på høyere utdanning. Gradvis reiste han seg, på egen hånd, uten venner og nær familie.

- Når jeg ser tilbake på min tid i barnevernet, er det som å se tilbake på en perfekt oppskrift for å gjøre meg rotløs og kriminell, sier Lars-Marius.

VG har vært i kontakt med flere av de tidligere marinejegerne Lars-Marius forteller at tok han med på turene.

- Jeg ville ikke gjennomført slike turer i dag. Men det var ingen som var med på dette fordi de var sadister. Barnevernet var ute av kontroll på tidlig 1990-tall, sier en av dem til VG Nett.

- Det var knallhardt og brutalt, men et polstret rom hadde vært verre. Turene ble brukt når ingenting annet fungerte, sier mannen.

I tilsynsrapporten som bemerker bruk av tidligere marinejegere til disiplineringsturer ved Stai-kollektivet er Mossi Antonio Zaferi oppført som daglig leder.

- Det må være en misforståelse. Trolig skyldes det at jeg, som ledende miljøarbeider, tok imot tilsynet. Jeg ble selv ille berørt da jeg fikk kjennskap til at turer med slikt innhold hadde funnet sted, sier Zaferi.

Artikkelen fortsetter under bildet

- BLE SELV ILLE BERØRT: Det sier Mossi Antonio Zaferi ved Stai-kollektivet. Foto: FREDRIK VARFJELL
- BLE SELV ILLE BERØRT: Det sier Mossi Antonio Zaferi ved Stai-kollektivet. Foto: FREDRIK VARFJELL

1994 ble Stai-kollektivet nedlagt, men ungdommer, deriblant Lars-Marius Sivertsvik, og flere ansatte ble med til Toten. Der etablerte Zaferi Toten-kollektivet, som i dag heter Toten barnevern- og kompetansesenter (TBK).

I fjor høst avdekket VG hvordan TBK har hatt under halvparten av normale lønnskostnader, knapt gått i pluss, men likevel investert 95 millioner i bygningsmassen, som institusjonen leier av Zaferis private eiendomsselskap.

Bjørn Skotaam, daglig leder ved Motivasjonskollektivet på Eidsvoll siden 2002, erkjenner at de drev med harde fjell- og skogsturer på 1990-tallet.

- Dette er en del av historien som vi ikke står inne for i dag, sier Skotaam.

Han mener det var rundt 1994 at institusjonen satte foten ned for villmarksdisiplinering.

- Dette var nok en del av den gamle tankegangen som hang igjen fra før 1990-tallet, at ungdommer skulle slites helt ut og stå igjen uten forsvarsmekanismer. Dette bidro jo bare til at ungdommene ble skremt, sier Skotaam.

Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen reagerte også kraftig da hun fikk vite om praksisen gjennom VG.

- Man må jo være en stein om man ikke lar seg berøre av slike historier. Dette var sårbare ungdommer, som var tatt ut av sine familier av staten. At de deretter skal oppleve slike overgrep og overtramp gjør dypt inntrykk, sa statsråden til VG Nett.

VG har også vært i kontakt med en mann i 60-årene som skal ha ledet Motivasjonskollektivet fra cirka 1990.

- Det var mange institusjoner som drev med slike turer på den tiden, sier han, uten å ville kommentere ytterligere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks