Hovedinnhold

Norske barnevernsbarn sendt på straffeturer med marinejegere

I AKSJON: Flere eks-marinejegere deltok på "helvetesturer" med barnehjemsbarn. De norske marinejegerne er blant verdens beste spesialsoldater - her under en øvelse i Ramsund. De to soldatene på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: BJØRN SIGURDSØN/Scanpix
I AKSJON: Flere eks-marinejegere deltok på "helvetesturer" med barnehjemsbarn. De norske marinejegerne er blant verdens beste spesialsoldater - her under en øvelse i Ramsund. De to soldatene på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: BJØRN SIGURDSØN/Scanpix
De forteller at de ble tatt med ut i villmarken, forsøkt kvalt og truet med at de aldri ville få komme tilbake. Nå har 21 tidligere barnevernsbarn søkt erstatning etter brutale disiplineringsturer i regi av barnevernet på 1990-tallet.

Tips oss

Søknadene forteller om et hittil ukjent kapittel i moderne norsk barnevernshistorie.

VG har i flere måneder jobbet med en enkeltsak hvor et tidligere barnevernsbarn forteller at han ble tatt med på opp til to uker lange disiplineringsturer med eks-marinejegere.

Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) bekrefter nå at hans historie ikke er et enkelttilfelle. I alt har 21 tidligere barnevernsbarn de siste to årene søkt om erstatning etter å ha blitt utsatt for, eller truet med, disiplineringsturer på 1990-tallet.

Noen er innvilget erstatninger, mens andre fortsatt er til behandling.

VET DU NOE OM DETTE? Kontakt VG og VG Netts journalister her! 

I erstatningssøknadene forteller de om hva som skjedde på straffeturene i regi av private barnevernsinstitusjoner:

* De ble forsøkt kvalt
* De ble tvangsklippet på håret med negleklipper
* De ble truet med aldri å få komme tilbake til institusjonen
* De ble tvangsforet
* De fikk generelt lite mat og i noen tilfeller kun «havrepellets med morsmelkerstatning»
* De hadde lite klær
* De fikk lite søvn
* De ble tvunget til å gjøre meningsløse oppdrag

- Det er klart at disse historiene gjør inntrykk på oss i dag. Dette dreier seg om nær fortid og vi vet om en rekke saker fra 1990-tallet. Dette var kjent metodikk. Så ærlige må vi være, sier Mari Trommald, direktør i Bufdir.

- Et polstret rom hadde vært verre

VG har vært i kontakt med en tidligere marinejeger som drev et firma som spesialiserte seg på å ta med barnevernets «verstinger» på såkalte utluftingsturer - og rekrutterte andre personer med marinejegerbakgrunn.

- Det var knallhardt og brutalt, men medisinering og et polstret rom hadde vært verre. Turene ble brukt når ingenting annet fungerte. Det var ikke hensikten at det skulle være et militært opplegg, men det var nok en beinhard konsekvenspedagogikk på disse turene, sier mannen.

BUFDIR-DIREKTØR: Mari Trommald mener man må være ærlige om det hun kaller kjent metodikk i 1990-tallets barnevern. Foto: Trond Solberg/VG
BUFDIR-DIREKTØR: Mari Trommald mener man må være ærlige om det hun kaller kjent metodikk i 1990-tallets barnevern. Foto: Trond Solberg/VG

Han forteller at det ble gitt nok mat til at ungdommene kunne fungere, og at ungdommer som tømte sekken sin i bekken i håp om å avbryte turen måtte gå videre.
Den tidligere marinejegeren mener at ungdommene som ble tatt med, burde vært bedre utredet på forhånd.

- Jeg ville ikke gjennomført slike turer i dag. Jeg kan godt forstå at en 14-15-åring som drar på en slik tur kan oppleve det truende. Det var kraftig lut. Men det var ingen som var med på dette fordi de var sadister. Barnevernet var ute av kontroll på 1980- og 90-tallet, sier mannen, som forteller at han har vært i kontakt med ungdom som mener han var med å redde livet deres.

- Enkelte mente at slike skjermingsturer var gode tiltak på 1990-tallet, i forståelse med fagfolk og myndigheter. I dagens lys ser vi at dette er noe vi ikke vil ha i barnevernet, sier Trommald i Bufdir.

Frykter mørketall

- Hvor store er mørketallene når hele 21 tidligere barnevernsbarn bringer opp saken sin? Dette peker i retning av at fryktmetodikk med slike turer var en del av en kultur i enkelte barnevernsinstitusjoner på 1990-tallet, sier Odd Arne Tjersland, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, som karakteriserer turene som «torturmetoder».

- I mine øyne er dette torturmetoder anvendt i behandling som er helt forkastelige. Dette er rene avstraffelsesmetoder, sier Tjersland.

Bufdir frykter også at det kan være flere saker ettersom de kjenner til at lignende metodikk har blitt brukt som avlastningstiltak for barn i fosterhjem, noe som er vanskeligere å fange opp.

Nedbrytningssamlinger

I de 21 erstatningssøknadene forteller barnevernsbarna om en rekke andre vonde opplevelser i barnevernet. Blant annet at de kunne bli utsatt for isolasjon i et helt døgn ved ankomst til institusjonen, tvunget til armhevinger og tannbørsteskrubbing av gulv.
I tillegg kunne nye beboere bli introdusert for de andre ungdommene i en samling hvor det forekom slag og spark fra ungdommer. De ansatte oppfordret dem til å være «tøffe» og deltok også selv, ifølge erstatningssøknadene.

- Grunnen til at slike kulturer kunne vokse fram på institusjoner på 1990-tallet, var manglende rettigheter for barna, dårlig tilsyn og mangelfull faglig standard, sier Trommald.

Les lørdagens papirutgave av VG og VG+ på iPad eller iPhone. Der forteller en av de 21 tidligere barnevernsbarna som har søkt om erstatning sin historie.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks