Hovedinnhold

Advarer mot kolesterolmedisiner

Mulige bivirkninger: Hukommelsestap, diabetes og muskelsmerter

ELDRE: Mange eldre får kolesterolmedisiner mot hjerteproblemer. I flere tilfeller er disse både unødvendige og farlige, i følge fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen. Foto: Krister Sørbø, VG
ELDRE: Mange eldre får kolesterolmedisiner mot hjerteproblemer. I flere tilfeller er disse både unødvendige og farlige, i følge fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen. Foto: Krister Sørbø, VG
Mange eldre går på kolesterolmedisin uten at det er nødvendig. Medisinen kan gi alvorlige bivirkninger.

Denne saken handler om:

KOLESTEROL

  • Kolesterol er et fettstoff som finnes i alle typer celler. Det benyttes  bl.a. til produksjon av gallesyrer og steroidhormoner.
  • Høyt kolesterolinnhold i blodet er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer.
  • Mengde og særlig type fett i kosten har stor betydning for kolesterolinnholdet i blodet.
  • Det er en sterk sammenheng mellom inntak av hardt fett (summen av mettet fett og transfett), serumkolesterol (LDL-kolesterol) og forekomst av hjerteinfarkt.
  • Det finnes en rekke medikamenter som senker kolesterolmengden i blodet, blant annet statiner.
  • KILDE: Store norske leksikon

Det sier fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til VG.

- Vi ser en tendens til at mange eldre som ikke har hatt hjertesykdom får kolesterolmedisiner med såkalte statiner, uten at de har noen nytte av dem, sier Madsen.

I 2011 fikk 500000 nordmenn kolesteroldempende medisiner som inneholder statiner.

Ifølge legemiddelverket er den aller største gruppen pasienter mellom 70-80 år, men nesten like mange er i alderen 80-90 år.

Blir glemsomme

Det er de eldste pasientene som også har størst plager med bivirkninger:

- Det vi vet er at jo eldre man er, jo større er risikoen for bivirkninger, sier Madsen.

I forrige uke kom nasjonale helsemyndigheter i USA ut med nye sikkerhetsvarsler for bruk av kolesterolmedisin som inneholder statiner, skriver The New York Times.

I de nye brukerveiledningene advares det nå mot bivirkninger som hukommelsestap, diabetes og muskelsmerter ved bruk av slike medikamenter.

Dette er første gang den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) offisielt har uttrykt en sammenheng mellom bruken av statiner og kognitive problemer som glemsomhet og forvirring, selv om pasienter har rapportert slike problemer i årevis, skriver avisen.

Studiene fra USA, som advarslene baserer seg på, har også kommet frem til at bruk av medikamenter som inneholder statiner kan gi økt risiko for diabetes, forteller Madsen.

- Vi har bedt legene være oppmerksomme på dette, sier han.

Kjent problemstilling

OVERMEDISINERER: Fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen mener mange eldre får en unødvendig dose av kolesterolmedisiner. Foto: Scanpix
OVERMEDISINERER: Fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen mener mange eldre får en unødvendig dose av kolesterolmedisiner. Foto: Scanpix

Leder Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin er kjent med problemstillingen rundt kolesterolmedisiner og statiner. Hun mener mange leger må bli flinkere til å ta pasienter av disse medisinene dersom de ikke trenger dem.

- Spesielt eldre mennesker har flere ulike kroniske lidelser, som gjør at de får flere typer medisiner. Hver medisintype kommer med egne retningslinjer, noe som kan gjøre det vanskeligere å avgjøre når man eventuelt bør avslutte en av behandlingene, sier hun.

Hermansen mener likevel retningslinjene rundt kolesterolmedisinering er gode.

- Retningslinjene for hjerte- og karsykdommer er utviklet i et stort fagmiljø. Vi har jevnlig kritiske gjennomganger med fokus på hvordan man best skal medisinere disse pasientene, også når det kommer til tilleggssykdommer som diabetes. Dette er et tema vi er opptatt av, sier hun.

- For hjertesyke

Steinar Madsen i legemiddelverket understreker at nytten av kolesterolmedisinene for personer med hjertesykdom, er viktigere enn risikoen for bivirkningene.

- Alle som har hatt hjerteinfarkt, eller hjertekrampe bør ta statiner. De aller fleste pasienter som bruker statiner har hatt god nytte, men det er de friske pasientene med litt forhøyet kolesterol som vi ser har liten nytte av dem, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse