Hovedinnhold

Rimsha (14) anklaget for blasfemi - fikk kausjon

Risikerte å bli dømt til døden eller livstid i fengsel

BLE FENGSLET FOR Å HA BRENT SIDER I KORANEN: Jenta ble pågrepet og fengslet for å angivelig ha brent sider i koranen. Foto: AP
BLE FENGSLET FOR Å HA BRENT SIDER I KORANEN: Jenta ble pågrepet og fengslet for å angivelig ha brent sider i koranen. Foto: AP
(VG Nett) 14 år gamle Rimsha har i tre uker vært fengslet etter anklager om blasfemi i Pakistan. Fredag fikk hun innvilget kausjon.

Denne saken handler om:

14-åringen ble arrestert 16. august i Islamabad etter at en rasende mobb beskyldte henne for å brenne sider av Koranen.

Mobben truet blant annet med å brenne hjemmene til de kristne i byen, dersom jenta ikke ble straffet. Flere kristne flyktet fra området i frykt.

Fredag beordret dommer Muhammad Azam Khan frigivelsen av jenta, skriver SkyNews.

- Jeg aksepterer hennes kausjon, og setter verdien til en million pakistanske rupee, fortalte dommeren til en fullsatt rettssal. Summen tilsvarer rundt 60.000 norske kroner.

Det er ikke klart når Rimsha kommer til å bli løslatt ettersom det kan være farlig for henne å vente tilbake til landsbyen.

Hvis kauksjonen blir betalt, kommer hun til å bli forent med sin familie på et sted som vil bli holdt hemmelig av sikkerhetsgrunnen, opplyser Robinson Asghar, en rådgiver i departementet for nasjonal harmoni, skriver NTB.

Lav mental alder

Siden arrestasjonen hennes har det vært motstridende rapporter om hennes alder og mentale helse.

Da Rimsha ble arrestert gikk minoritetsorganisasjonen APMA ut og opplyste at jenta har Downs syndrom.

Leger som undersøkte henne i forrige uke mente at hun syntes å være rundt 14 år, og at hennes «mentale alder virker å være under hennes kronologiske alder», melder BBC.

- Plantet bevis

Imamen i den lokale moskeen, Hafiz Mohammed Khalid Chishti, er anklaget for å prøve å styrke saken mot jenta ved å plante sider fra Koranen blant de brente papirer som ble brakt til ham.

Ifølge et vitne skal posen jenta hadde opprinnelig kun innehold noen andre papirer og noe aske, skriver IBNLive.

Arrestasjonen av jenta har markert Pakistans strenge blasfemilover, som menneskerettighetsaktivister mener regelmessig brukes til å forfølge kristne.

Hvis man blir dømt etter landets strenge regler kan man straffes med døden eller livsvarig fengsel.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks