Hovedinnhold

Facebook: Vi har gitt fra oss informasjonen om Sigrid

Politiet avviser at de har tilgang

VIL SE FACEBOOK-KONTO: Facebook gir ikke politiet nok tilgang til den forsvunne Sigrid Giskegjerde Schjetnes (16) brukerkonto, mener politiet. Facebook mener de har gitt politiet det de ber om.
VIL SE FACEBOOK-KONTO: Facebook gir ikke politiet nok tilgang til den forsvunne Sigrid Giskegjerde Schjetnes (16) brukerkonto, mener politiet. Facebook mener de har gitt politiet det de ber om.
(VG Nett) Facebook mener de har levert fra seg informasjonen politiet har bedt om i Sigrid-saken, men politiet selv er ikke fornøyd.

Denne saken handler om:

Tips oss

FAKTA

Dette hadde Sigrid på seg da hun forsvant:
  • En blå, langermet hettegenser.
  • En ola-shorts.
  • En grå singlet.
  • En brun veske.
  • Skoene hennes og en sokk ble funnet i nærheten av barnehagen. Politiet venter på analyser som kan fortelle om de har funnet den andre sokken hennes.
  • Politiet ber om publikum som har tips om å ringe 22669600.


- Vi har gitt norsk politi alt de har bedt om. Vi ble overrasket da vi hørte på pressekonferansen at politiet ikke hadde fått informasjonen, men det kan hende at alt ikke hadde blitt sendt, sier talsmann for Facebook i Norden, Jan Fredriksson til VG Nett.

Han refererer til Facebook-kontoen til Sigrid Schjetne, 16-åringen fra Oslo som har vært savnet siden natt til søndag, da hun ikke kom hjem etter å ha vært på besøk hos en venninne.

Onsdag skrev VG Nett at politiet ikke får tilgang til viktig informasjon i forsvinningssaken fordi de mangler passord til 16-åringens Facebook-profil og andre sosiale medier.

På en pressekonferanse torsdag bekreftet politiet at de har bedt Facebook om å få tilgang - men at ønsket var blitt avslått.

Sikret kontoen

- Vi har fått et foreløpig nei fra Facebook om å få innsyn i og tilgang til kontoen hennes, sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde tidligere torsdag.

Hun sa imidlertid at kontoen foreløpig var sikret, slik at informasjon ikke skulle gå tapt.

- Det første man sender, når en person er borte, er IP-adressen. For å hjelpe på best mulig måte ble den sendt innen minutter, forklarer Fredriksson.

- Siden har politiet bedt om informasjon fra kontoen som kan være behjelpelig i etterforskningen. Det tar noe lenger tid fordi det krever gjennomgang av kontoen, sier han.

Vil ikke være bremsekloss

Fredriksson sier at dersom det er ytterligere informasjon politiet behøver, så kan de ta kontakt gjennom samme kanal som tidligere.

Det kan det bli behov for, ettersom politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet sier til VG Nett at Facebook har en fremstilling hun ikke kjenner seg igjen i.

- Oslo politidistrikt har i samarbeid med Kripos rettet en henvendelse til Facebook med anmodning om utlevering av all data fra Sigrids Facebook konto, skriver Oslo-politiet i en pressemelding kl 19.26 torsdag kveld.

Ifølge politiet har Facebook utlevert grunnleggende brukerinformasjon og påloggingshistorikk for den siste tiden.

Vil undersøke selv

- Innholdet på hennes Facebook konto er ikke utlevert. Det vil kreves en rettsanmodning for å få utlevert innholdet. Norge har ikke en avtale med USA, en såkalt MLAT, som ville vært et raskere alternativ enn en rettsanmodning, skriver politiet.

Politiet er skeptisk til at Facebook foretar egne undersøkelser av innholdet på Facebook kontoen til Sigrid for å gjøre en vurdering på om det er viktig informasjon som politiet trenger i sin etterforskning.

- Det er ingen som ikke sitter tett på denne politietterforskningen som kan vurdere hva som er relevant informasjon, sier Rohde.

Hun understreker videre at det er derfor politiet har bedt om fullt innsyn i kontoen.

- Vi har bedt om å få utlevert passord og brukernavn til Sigrids Facebook-konto. Dette har vi ikke fått, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

- Sigrid kan fortsatt være i live, avslutter politiet i pressemeldingen.

Utleverer ikke passord

Facebook bekrefter igjen på sin side at passordet til Sigrid Schjetnes (16) profil på nettsamfunnet ikke er gitt til politiet.

- Hvorfor kan dere ikke bare gi politiet passordet?

- Det er fordi Facebook aldri gir ut passord til noen aktør. Derimot vil man assistere politietterforskningen så mye man kan. Jeg vet ikke nøyaktig hva slags innhold som er etterspurt i dette tilfellet, men Facebooks eksperter har gått gjennom og sendt all relevant informasjon til norsk politi. Trenger de mer enn det de har fått, så formaner vi at de henvender seg til samme kanal som sist. Deretter behandler Facebook det i henhold til lover og regler så fort som mulig, svarer Jan Fredriksson.

- I og med at den savnede jenta er under 16 år, og derfor ikke myndig i følge norsk lov, burde ikke foreldrene kunne be om tilgang til profilen?

- Jeg vet ikke hvordan personvernlovgivningen er i Norge, men det er et spørsmål politiet helst burde ta direkte med kontaktpersonene i Facebook.

Fredriksson vil ikke si noe om hva politiet har bedt om, eller hva de så langt har fått av informasjon.

- Jeg kan ikke gå inn på detaljer, men det kan være viktig å få tilgang til steder hun har sjekket inn, personer hun har møtt også videre.

- Hva med chatlogger, meldinger og hemmelige grupper, kan Facebook levere ut dette til politiet?

- Jeg vet at Facebook gjør sitt ytterste for å gi etterforskerne det de måtte behøve av relevant informasjon, sier han.

- Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier at ingen som ikke sitter tett på etterforskningen har mulighet til å vite hva som er relevant. Hvem er det som vurderer dette i denne saken?

- Det er Facebooks law enforcement relations.

Facebooks law enforcement relations-gruppe er en egen gruppe som utelukkende jobber med politiforespørsler fra myndigheter i hele verden.

Facebook-gruppe

Etter politiets uttalelser tidligere i dag, er det startet en Facebook-gruppe som kjemper for at det norske politiet skal få tilgang til Sigrids profil.

- Hva man kan levere ut reguleres av norsk lov og Facebooks personvernvilkår. Alvorlighetsgraden av hver enkelt sak er med på å avgjøre om politiet får det de ber om fra nettsamfunnet.

- Facebook ønsker ikke å levere ut informasjon i øst og vest, men i dette tilfellet har det ikke vært spørsmål om saken er alvorlig nok, sier Fredrikson.

Enorm leteaksjon

Hundrevis av frivillige har vært ute for å lete etter jenta de siste dagene. I dag har familien bedt alle bedrifter i Oslo og Akeershus om å lete etter den forsvunne jenta.

Tidligere i dag offentligjorde politiet bilder tatt av Sigrid på en buss lørdag.

Politiet betrakter saken som en kriminalsak, og etterforsker forholdet.

For to dager siden etterlyste politiet føreren av en mystisk bil som er blitt observert i området der Sigrid forsvant natt til søndag. Føreren har fremdeles ikke meldt seg.

Nå kl 17.45 briefes de frivillige letemannskapene ved Østensjø skole som skal lete. Det er omlag 50 frivillige.

Det skal søkes i Skulleruddumpa, Langerud, Bogerud
Åsland pukkverk og nedre del av Lambertseter, opplyser Kjell Magnussen, som er med på å organisere de frivillige letemannskapene.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks