Hovedinnhold

Jonas Gahr Støre ga ekskollega superlønn

Kona får også millionlønn av staten - med hjemmekontor i Paris

Tunga rett i munnen: Jonas Gahr Støre har vært i hardt vær flere ganger det siste året. Her forlater han Dagsnytt 18 tidligere i år. Foto: Helge Mikalsen / VG
Tunga rett i munnen: Jonas Gahr Støre har vært i hardt vær flere ganger det siste året. Her forlater han Dagsnytt 18 tidligere i år. Foto: Helge Mikalsen / VG
(VG Nett) Med avtale om hjemmekontor og «konetillegg», tjener ambassadør Tore Eriksen (65) og spesialrådgiverkona mer enn 2,5 millioner i OECD-ambassaden i Paris.

Denne saken handler om:

Vet du noe om denne saken? Tips oss!

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde et enestående unntak, da han personlig ansatte tidligere finansråd Tore Eriksen som ambassadør ved den norske OECD-delegasjonen.

I fjor høst søkte fire personer på den attraktive jobben.

Trakk utlysningen

Men da Støre hørte at hans gamle kollega fra Statsministerens kontor, Eriksen, hadde søkt, grep han personlig inn.

Først trakk Støre utlysningen, så ga han egenhendig Eriksen jobben.

Vet du noe om saken?Kontakt VGs journalister her! 

- Da mangeårig finansråd Tore Eriksen viste interesse for ambassadørstillingen ved OECD-delegasjonen, så jeg dette som en åpenbar ressurs å trekke veksler på for utenrikstjenesten, skriver Støre i en e-post til VG.

Med seg til Paris, fikk Eriksen kona, tidligere Ap-ordfører Ann-Marit Sæbønes (67). Sæbønes er ansatt i full stilling som spesialrådgiver i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

BLD har nemlig gitt Sæbønes lov til å jobbe fra hjemmekontor i Paris.

Les Frithjof Jacobsens  kommentar til Støres ansettelse  av Tore Eriksen her.

Også tidligere i år var Jonas Gahr Støre i hardt vært da det ble klart at Utenriksdepartementet har gitt totalt 6 millioner kroner i støtt e til Senter for nordområdelogistikk, der Støres venn, Felix Tschudi, er styreleder.

30 prosent mer lønn

- Sæbønes er jevnlig på sitt kontor i BLD, men har avtale om hjemmearbeid fra Paris deler av tiden da hennes ektefelle for tiden arbeider der, sier kommunikasjonssjef i BLD, Maria Brit Espinoza til VG.

Men Eriksen fikk ikke bare prestisjejobben i Paris.

Støre sørget også for at 65-åringen fikk et unikt lønnshopp.

Når departementene fastsetter lønn for sine 300 ledere på ulike nivåer, har de frihet til å gi dem inntil 30 prosent mer i lønn enn det stillingen egentlig tilsier.

Det skal i så fall skje på «bakgrunn av lederens oppnådde resultater».

Dersom et departement vil gi mer enn 30 prosent ekstra, må de søke Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) om dispensasjon.

FAD opplyser at det så langt er bare er én eneste sjef som har fått et slikt tillegg: Tore Eriksen.

Les også: 6 av 10 tviler på Jonas Gahr Støres habilitet 

- Eriksen har i dag en grunnlønn i hovedkategori A, det vil si kr. 806.000. I tillegg får han et individuelt tillegg på 357.000 kroner i året, skriver kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i UD i en E-post. Eriksen selv sier det var Utenriksdepartementet, ikke ham selv, som foreslo lønnshoppet.

- Jeg hadde ingen lønnskrav og fikk et tilbud fra Utenriksdepartementet som jeg sa ja til, sier Eriksen til VG.

I tillegg til grunnlønnen på 1.163.000 kroner i året følger det en rekke tillegg med jobben som OECD-ambassadør.

«Konetillegg» 132.000

Fordi han jobber i Paris - og fordi også ektefellen er med - får Eriksen et utenlandstillegg på 489.000 kroner i året - skattefritt.

Siden Sæbønes jobber fra Paris, inkluderer tillegget Eriksen får også et «konetillegg» på 132.000 kroner i året. Det får de selv om Sæbønes fortsatt er ansatt i full jobb som spesialrådgiver i departementet i Oslo.

Sæbønes har som toppbyråkrat en årslønn på 1.029.100 kroner i året.

BLD opplyser overfor VG at det ikke stilles krav til hvor ofte Sæbønes er til stede i departementet i Oslo.

Tore Eriksen er etter 12 år i Finansdepartementet, flere ganger kåret til en av Norges mektigste byråkrater.

Erfaren embetsmann

Sammen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og daværende finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), innførte Eriksen i 2001 den såkalte handlingsregelen. På samme tid var Støre statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor.

Der har Støre også selv vært kollega av Eriksen.

- Tore Eriksen og jeg var begge ansatt ved SMK fra ca. 1993-1995 og arbeidet i ulike avdelinger. Utover det kjenner jeg ham som en erfaren og respektert embetsmann som jeg har møtt i jobbsammenheng også senere, skriver Støre i en e-post.

Sparer skatt

Eriksen skal også egentlig skatte av at han bor gratis i en leilighet som UD betaler 1,1 millioner kroner i årlig leie for. Men dette slipper Eriksen, siden norske ambassadører får et eget særtillegg fra UD for å dekke denne utgiften.

Leiligheten, som ligger i et av de mest fornemme strøkene i Paris, er satt sammen av én boligdel og én representasjonsdel til offentlige selskaper og anledninger.

Som ansatt i utlandet i mer enn ett år, slipper Eriksen også å betale kommune- og fylkesskatt. De er på 14,25 prosent av inntekten.

I Eriksens tilfelle betyr det at han sparer minst 165.000 skattekroner i året.

Likevel ga UD Eriksen det ekstraordinære lønnstillegget.

- Tore Eriksen hadde i sin stilling som departementsråd i Finansdepartementet en lederlønnskontrakt i den høyeste kategorien, og ble utpekt som ambassadør til en stilling i den laveste kategorien. For delvis å kompensere for lønnsnedgangen valgte man å søke om å øke det individuelle tillegget, skriver kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i e-posten.

Eriksen vil ikke si om han mener betalingen er rimelig offentlig pengebruk.

- Som ansatt i Utenriksdepartementet forholder jeg meg til de regelverk som gjelder. Spørsmål om vilkårene her bør rettes til avtalepartnerne, skriver Eriksen i en e-post til VG.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks