Hovedinnhold

Gråtende Krekar i vitneboksen

FORKLARTE SEG: Mulla Krekar snakket for første gang torsdag i rettssaken mot han. Det resulterte i gråt. Foto: VESLEMØY EINETEIG CHRISTIANSEN
FORKLARTE SEG: Mulla Krekar snakket for første gang torsdag i rettssaken mot han. Det resulterte i gråt. Foto: VESLEMØY EINETEIG CHRISTIANSEN
OSLO TINGRETT (VG Nett) En gråtkvalt mulla Krekar inntok i dag, for første gang, vitneboksen i Oslo tingrett. Det hele endte med at han brast i gråt.

Denne saken handler om:

Det var en tydelig rørt mulla Krekar som i dag forklarte seg for retten. Med skjelven og høylytt stemme startet han sin tredelte tale med en beklagelse.

Gråt under talen

- Jeg vil si unnskyld til deg dommer (journ.anm Heidi Heggdal), det var ikke rettferdig mot deg at jeg fortalte første dag i retten at jeg ikke ønsket å forklare meg. Men jeg ønsket ikke å snakke på bakgrunn av, først og fremst, media og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), sa Krekar til retten.

- Akkurat nå kommer jeg til å svare på spørsmål fra mine advokater, men kanskje det kommer en dag der jeg ikke gjør det heller lenger, sa han.

Krekar snakket lenge om bakgrunn og historikk. Om hva som har skjedd frem til i dag, og urettferdigheten han mener han er utsatt for. Når han kommer til å snakke om Koran-brenningen og det faktum at han selv ikke har penger dersom han skulle bli syk, bryter han ut i gråt.

- Jeg trenger fem minutter, sa han.

Dermed tok retten en pause.

Da han kom tilbake poengterte han at der han kommer fra skal ikke en dommer i en rettsak påvirkes av hverken gråt eller latter.

Forlot salen i sinne

Selv om tiltalte mulla Krekar ikke har sagt stort mye under rettsaken som startet mandag, har han likevel fått formidlet hva han mener om rettssaken som pågår.

Senest i går ble han irritert og sint da forsker Brynjar Lia holdt sitt foredrag om islam og dets betydning. Tidlig i foredraget da Lia skulle prøve å forklare for retten hva slags posisjon tiltalte har i sitt miljø, fikk Krekar nok og sendte hele kompendiet til Lia i gulvet foran seg.

- Jeg vil ikke høre på dette. Dette gjør meg sint, sa Krekar, som etter eget ønske fikk forlate rettssalen i Oslo tingrett.

Tiltalte kom aldri tilbake til rettssalen etter dette.

LES OGSÅ: Bhatti måtte forlate Krekar-rettsak

Vitneforklaringer

Onsdag har retten fått høre vitner fra Al Jazeera som har forklart seg om hendelsen på TV2. En av punktene i tiltalen mot Krekar gjelder skader på et kamera under et intervju Al Jazeera gjorde i TV2 sine studioer, 26. mars i år. Krekar ønsket ikke å bli intervjuet av TV2, men kanalen gjorde likevel et forsøk.

Dette resulterte i at Kreker gikk til angrep på fotografen og kameraet. Selv føler han at episoden var respektløs fra TV2 sin side.

- Jeg var hos TV2 fordi jeg skulle bli intervjuet av Al Jazeera. I tillegg hadde jeg med meg sønnen min som ikke ønsket og bli filmet. Men TV2 respekterte meg ikke og filmet likevel. Da kommer det en reaksjon og det må man forstå, forklarte Krekar om hendelsen.

Selv mener han det ikke er noen grunn til at Norge bør frykte han.

- Jeg gjør ingenting mot Norge, og skal heller ikke gjøre det. Jeg takker Gud for at jeg forstår det norske samfunnet.

Foredrag om islam

I går fikk retten et vel tre timers foredrag fra forsker Brynjar Lia. Han forklarte om islam, betydningen av islam, og også om Krekar og hans engasjement i ulike organisasjoner, nettsteder og YouTube.

Lia selv ønsket ikke å kommentere det som skjedde i rettssalen onsdag, bortsett fra at foredraget han holdt i går var det samme som det han holdt under forrige rettssak mot Krekar.

Den gang forsvant ikke Krekar ut av salen.

Det er satt av fire dager til rettssaken mot mulla Krekar.

Han er tiltalt for blant annet å ha drapstruet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Han er også, ifølge tiltalen, tiltalt etter terrorparagrafen, paragraf 147 første ledd, for «å ha offentlig oppfordret til å iverksette drap eller frihetsberøvelse under skjerpende omstendigheter».

Om uttalelsene mot Bondevik, sier Krekar følgende:

- Jeg tenkte ikke på Bondevik engang når jeg sa det jeg sa. Jeg vet ikke bakgrunnen for det, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks