Hovedinnhold

Muslimer klager på maten i Tromsø fengsel

DÅRLIG MAT: Muslimene i Tromsø fengsel (bakgrunnen) er misfornøyde. Foto: Ronald Johansen
DÅRLIG MAT: Muslimene i Tromsø fengsel (bakgrunnen) er misfornøyde. Foto: Ronald Johansen
De innsatte i Tromsø fengsel får denne uken svinekjøtt til middag fire av sju dager. Nå reagerer muslimske fanger og fengselsledelsen lover at de skal servere alternativ mat.

- Tromsø fengsels praksis er nedverdigende overfor muslimer. Vi føler oss trakassert, sier Besim¿Kosumi (40) til Nordlys.

I 2004 ble Kosumi dømt til 16 års fengsel, som hovedmannen bak innføringen av 61 kilo heroin til Oslo - tidenes største heroinbeslag i Norge. De siste to årene har han sittet i Tromsø fengsel. Nå velger han å stå fram med kritikk av det han mener er diskriminering av muslimer i fengselet.

Ned i vekt

- Jeg har fått min straff og akseptert den. Men det er ikke greit at vi straffes med dårlig mat, sier 40-åringen-

Tirsdag sto gryterett på menyen. I går var det kjøttsuppe, i dag er det skinkegrateng, mens det søndag serveres svinestek. Dermed ble det erstatningsmiddager fire av syv dager for Kosumi og de øvrige muslimene.

Han sier han snakker for alle de innsatte muslimene, og at de flere ganger har vært i dialog med fengselsledelsen for å få til en løsning.

- Det at man er muslim og ikke spiser svinekjøtt blir stort sett aldri tatt hensyn til. Vi som ikke kan delta i måltidene har gått betraktelig ned i vekt fordi vi ikke får middager med riktig og bra næringssammensetning, sier Kosumi.

Skal få alternativ

Han forteller at han har sittet både på Ullersmo og i Trondheim, og der er forholdene helt annerledes.

Fengselsleder Odd Petter Woll sier til Nordlys at han lover å ta tak i klagen. Han avviser at muslimer diskrimineres i Tromsø fengsel, men slår fast at de som av religiøse årsaker ikke kan spise svin, skal få et like godt alternativt middagstilbud.

- Kjøkkenet har ansvar for å lage et fullgodt alternativ. Det skal tilsvare kvaliteten på hovedretten, både når det gjelder kvaliteten og næringsverdiene.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks