Hovedinnhold

Strøm-Erichsen sier ja til omskjæring

Nei til «forhud-forbud»

OMSKJÆRING OK: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ikke forby omskjæring i Norge, men vurderer å flytte det religiøse ritualet inn i norske sykehus. Det vil koste 13 millioner kroner i året. Foto: TROND SOLBERG
OMSKJÆRING OK: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ikke forby omskjæring i Norge, men vurderer å flytte det religiøse ritualet inn i norske sykehus. Det vil koste 13 millioner kroner i året. Foto: TROND SOLBERG
Norske foreldre skal fortsatt få lov til å fjerne forhuden på sine guttebarn. Men i fremtiden må det trolig skje på sykehus.

Omskjæring av gutter

  • Omskjæring innen jødedommen utføres når gutten er åtte dager gammel.
  • Ritualet utføres av en Mohel, som er utdannet og autorisert til å utføre jødiske omskjæringer. Norske jøder tilkaller ofte Mohel fra Danmark.
  • Det står ingenting om omskjæring i koranen, men mange muslimer velger likevel å få guttebarna sine omskåret. Dette gjøres som regel på en privatklinikk kort tid etter fødselen.
  • På verdensbasis er omskjæring det mest utførte kirurgiske inngrepet. I USA er over halvparten av alle gutter omskåret.
  • I Norge omskjæres om lag 2000 gutter hvert år.
  • Kilder: Det mosaiske trossamfunn og koranen.no

Det blir trolig konklusjonen når helsedepartementet skal ta stilling til omskjæring av gutter i Norge.

Senterpartiet har flere ganger tatt til orde for å forby rituell omskjæring av gutter. Debatten blusset opp etter at en to uker gammel gutt fra Oslo døde etter omskjæring i mai i år.

NEI TIL OMSKJÆRING: Senterpartiets Jenny Klinge mener omskjæring er et overgrep mot barn og bør være straffbart. Foto: TROND SOLBERG
NEI TIL OMSKJÆRING: Senterpartiets Jenny Klinge mener omskjæring er et overgrep mot barn og bør være straffbart. Foto: TROND SOLBERG


- Omskjæring er et overgrep uansett kjønn. Det handler om små barns rettigheter. Man skal ikke skjære i friske kjønnsorganer til forsvarsløse barn, sier Jenny Klinge (Sp).

Bør straffes

Klinge mener omskjæring av gutter bør være straffbart, og at alvorlige skader og død må straffes like hardt som når dette skjer med jenter. I Norge er strafferammen 10 års fengsel.

Nå bryter helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) tausheten og avviser et omskjæringsforbud.

- Om vi gikk inn for et forbud, ville vi bli eneste land i verden til å forby rituell omskjæring. Derfor kan jeg ikke tenkte meg at det blir aktuelt, sier Strøm-Erichsen til VG.

I stedet vurderer hun å gjøre praksisen strengere.

- Vi har hatt et forslag ute på høring om at omskjæring av gutter skal gjøres i helsetjenesten, med smertelindring og hygienekrav, utdyper Strøm-Erichsens rådgiver Tord Dale, som har jobbet mye med det nye forslaget.

Inngrep på sykehus

Hvert år omskjæres 2000 guttebarn i Norge. Å utføre alle disse inngrepene på sykehus vil koste staten anslagsvis 13 millioner i året.

Departementet legger opp til at inngrepet blir gjort i forbindelse med fødselen. Dette er vanlig blant muslimer, mens jødedommen sier at inngrepet skal skje først når barnet er åtte dager gammelt.

Et av forslagene fra helsedepartementet åpner for at inngrepet likevel kan gjøres av en mohel - som er en jødisk spesialist på rituell omskjæringer - men under tilsyn av lege.

- Det viktigste er at det skjer på en trygg måte med smertelindring. En mohel utfører nok langt flere slike inngrep enn de fleste norske leger, sier Dale. Han innrømmer at omskjæringsdebatten er vanskelig, både fordi det vil koste mye penger og fordi det er mange hensyn å ta.

- Man kan argumentere for at barna selv skal få velge når de blir store nok. Samtidig er dette en krevende avveiing når det gjelder religionsfriheten. Ifølge jødedommen er man ikke jøde om man ikke er omskåret, sier Dale.

Eldgammelt påbud

Dette er ikke argumenter som biter på Jenny Klinge (Sp):

- Det er jo 4000 år gammelt. Hvis en skal forholde seg til eldgamle påbud som ikke respekter barn og kvinner, så blir det bare helt håpløst. I USA dør 100 gutter hvert år etter omskjæring. Det er på tide at vi diskuterer dette prinsipielt, mener Klinge.

I helsedepartementet er man godt kjent med Senterpartiets vedtak, men tar det med stor ro:

- De borgerlige partiene vil også ha en lovregulering, men jeg oppfatter ikke noe politisk rop om et forbud, sier Tord Dale (Ap).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks