Hovedinnhold

Slår alarm om branner i asylmottak

FARLIGE ASYLBRANNER: En person ble sendt til sykehus etter brannen ved Mortensnes asylmottak i Tromsø i april. Nå slås det alarm om farlige branner. Foto: Ronald Johansen
FARLIGE ASYLBRANNER: En person ble sendt til sykehus etter brannen ved Mortensnes asylmottak i Tromsø i april. Nå slås det alarm om farlige branner. Foto: Ronald Johansen
(VG Nett) To personer har så langt mistet livet i 2012 i branner på norske asylmottak. Nå slås det alarm om en farlig brann-trend.

Tips oss

I et brev til Utlendingsdirektoratet slår en av de største driverne av norske asylmottak, Hero, alarm om det store antallet alvorlige branner ved deres asylmottak.

Til sammen i 2012 har det vært hele syv branner. I en av brannene mistet en mor og hennes barn livet.

- Antallet branntilløp har gått ned, men det har vært flere alvorlige branner, sier direktør Ahmed Bozgil i Hero Norge til VG Nett.

BEKYMRET: Ahmed Bozgil i Hero. Foto: Eivind Griffith Brænde / VG
BEKYMRET: Ahmed Bozgil i Hero. Foto: Eivind Griffith Brænde / VG


Han forteller at han tenker på beboerne og de ansattes sikkerhet dag og natt.

- Når jeg legger meg om natten tenker jeg alltid på om vi har gjort alt riktig, sier Bozgil.

Syv branner

Flere av brannene var svært dramatiske.

16. januar brant det på Bergum asylmottak. Garolin Nesaraja (24) hadde selv satt fyr på rommet og tok med seg sin sønn Rojgar (1) i døden.

En 28 år gammel asylsøker ved Hå mottakssenter i Rogaland ble siktet for ildspåsettelse, etter at det brant inne på et soverom 18. januar. I forkant av brannen skal han ha vært i klammeri med en yngre landsmann.

14. februar brant det på et mottak på Heiane i Stord. En baby og en fireåring ble sendt til legevakt etter å ha pustet inn mye røyk.

5. mars brant det på mottakssenteret på Heimly. En av beboerne skal ha tent på rommet sitt som et rop om hjelp. En gutt på 17 år ble sendt til sykehus i Tromsø med røykskader.

Lørdag 17. mars brant det på Haslemoen mottak. En bygning ble totalskadet. Tre somaliere ble siktet etter brannen.

1. april ble asylmottaket på Mortensnes i Tromsø brent ned til grunnen. Brannårsaken er ukjent.

27. april bbrant det på Lødingen asylmottak. Flere bebore måtte hoppe ut av bygningen og fire personer ble sendt til Harstad sykehus med blant annet bruddskader.

- Mange av brannene kunne fått et annet utfall, sier Bozgil. Han er glad for at Utlendingsdirektoratet følger opp den farlige branntrenden.

Artikkelen fortsetter.

BRANT NED: Lier asylmottak ble brent til grunnen av rasende utlendinger i 2010. Den farlige brann-trenden fortsetter. Foto: : ROGER NEUMANN
BRANT NED: Lier asylmottak ble brent til grunnen av rasende utlendinger i 2010. Den farlige brann-trenden fortsetter. Foto: : ROGER NEUMANN

Alvorlig

Utlendingsdirektoratet deler bekyrmingen til Hero rundt antallet branner i mottak.

- Vi tar dette svært alvorlig, og vi stiller strenge krav til brannsikkerheten. Vi jobber sammen med driftsoperatørene i dette arbeidet, og har en prosjektgruppe som jobber med ulike tiltak. Samtidig viser heldigvis statistikken at risikoen for å omkomme i brann i mottak er lav, sier Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI.

Branner på norske asylmottak er ikke en ny problemstilling. Sommeren 2010 var det opprør i Asyl-Norge. Landets to ventemottak ble tent på av rasende asylsøkere. Lier ventemottak ble brent ned til grunnen og Fagerli ventemottak ble utsatt for omfattende ødeleggelser.

I perioden 1997 - 2009 rykket brannvesenet ut til 144 branner i asylmottak, ifølge tall fra DSB. Brannårsaken er ukjent i nesten halvparten av tilfellene.

Norsk brannvernforening gjennomførte våren 2010 en spørreundersøkelse om brannvern på asylmottak, hvor til sammen 89 asylmottak avga svar. Av undersøkelsen fremgikk det at halvparten av asylmottakene hadde opplevd branntilløp en eller flere ganger i løpet av de siste tre årene.

De hyppigst forekommende årsakene var branntilløp i forbindelse med matlaging og påsatte branner. I nesten sju av ti av tilfeller førte branntilløpet til at brannvesenet rykket ut. Blant de spurte ansatte i mottakene mente sju til åtte av ti at beboerne ved mottaket hadde nokså lite eller svært lite kunnskaper om brannsikkerhet når de flytter inn i mottak.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks