Hovedinnhold

Frikjenner egne tjenestemenn etter dødsfall

Mann fikk hjertestans i basketak med politiet på legevakten

DØDE: Politiet måtte bruke makt for å få kontroll på den pågrepne mannen da han ble utagerende på legevakten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
DØDE: Politiet måtte bruke makt for å få kontroll på den pågrepne mannen da han ble utagerende på legevakten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold mener det ikke er noe som tilsier at de to politimennene opptrådte klanderverdig da en mann døde torsdag kveld.

Tips oss

Mellom klokken 20 og 21 torsdag kveld oppsøkte mannen Sentrum politistasjon i Oslo. Politiet oppfattet ham etter hvert som så psykisk ustabil at han burde få legetilsyn.

På vei inn til psykiatrisk legevakt satte vedkommende seg til motverge og basketaket som fulgte tok livet av ham.

- Da vedkommende ble lagt i bakken hadde han ikke pust og puls, opplyste operasjonsleder Sven-Martin Ege i pressemeldingen i natt.

De to involverte politimennene er ikke tatt ut av tjeneste.

- LOVLIG: Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo har tillit til polititjenstemennene som var involvert i dødsfallet ved legevakten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
- LOVLIG: Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo har tillit til polititjenstemennene som var involvert i dødsfallet ved legevakten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

- Dette er en forferdelig tragisk hendelse, men slik de faktiske forhold er beskrevet for meg så dreier det seg om en fullt lovlig tjenestehandling, sier Hans Sverre Sjøvold til VG.

Sivile grep inn

Politimesteren har gått gjennom rapportene som er skrevet i etterkant og mener det ikke er noe som tilsier at han skal reagere overfor polititjenestemennene.

Mannen ville ikke inn på legevakten og skal ha satt seg kraftig til motverge i inngangspartiet. Det skal også ha vært andre som kastet seg inn i kampen.

- Det er flere enn de to polititjenestemennene som har vært involvert i å få kontroll på ham. Når det gjelder hvordan mine folk opptrådte, så er det ingen ting som tilsier at de har brukt noen ulovlige grep, forteller Sjøvold.

Ifølge Legevakten har ingen av deres ansatte vært involvert i basketaket.

Politiet fikk sterk kritikk av Sivilombudsmannen etter at Eugene Obioria døde i forbindelse med en pågripelse i Trondheim i 2006. Det ble spesielt pekt på at polititjenestemennene som utførte pågripelsen ikke hadde nødvendig kunnskap om farene for kvelning ved bruk av mageleie.

I ettertid har alle i politiet fått opplæring i hvilke grep og stillinger som er livsfarlige.

- Det er en rekke vitner til opptrinnet. I tillegg har det vært filmet av et overvåkningskamera. Spesialenheten har mye dokumentasjon på hendelsesforløpet, påpeker Sjøvold.

Avhøres i dag

Spesialenheten for politisaker fikk bistand fra Kripos i natt. Kriminalteknikere har undersøkt åstedet. I løpet av dagen vil avdøde bli obdusert for å fastslå dødsårsaken.

For etterforskerne blir det viktig å avklare hva slags fysiske grep som ble tatt for å få kontroll på mannen og hvem som gjorde det.

- Vi har foreløpig ikke nok til informasjon til å mene noe og må gjøre opp status senere, opplyser Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker til VG.

De to polititjenestemennene vil bli avhørt fredag.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks