Hovedinnhold

Facebook avviser lekkasje av private beskjeder

** Rykteflom i sosiale medier om at private beskjeder er blitt synlige på veggen
** Rune Andre: Vurderer å slette profilen min

FULL FORVIRRING: Facebook-brukere har de siste dagene oppdaget at gamle «vegg-til-vegg»-meldinger ligger på tidslinjen. Øyvind Solstad, VGs ansvarlige for sosiale medier (innrammet), mener det ikke er private meldinger. Foto: SKJERMDUMP/ EIRIK SOLHEIM
FULL FORVIRRING: Facebook-brukere har de siste dagene oppdaget at gamle «vegg-til-vegg»-meldinger ligger på tidslinjen. Øyvind Solstad, VGs ansvarlige for sosiale medier (innrammet), mener det ikke er private meldinger. Foto: SKJERMDUMP/ EIRIK SOLHEIM
(VG Nett) Brukere fra hele verden har de siste dagene hatt panikk etter rykter om at Facebook angivelig skal ha publisert private meldinger fra innboksen på folks vegger.

Denne saken handler om:

Har du tips? Kontakt VG!

Ryktet går ut på at private meldinger fra 2009 og tidligere ved et uhell har blitt eksponert på flere brukeres tidslinjer på det populære nettstedet.

Flere utenlandske medier har tidligere denne uken meldt at privat korrespondanse mellom venner angivelig er blitt publisert på profilen deres.

- Det kan være meldinger i innboksen eller på chatte-funksjonen. Disse meldingene er funnet blant kommentarer fra venner på veggen, skrev avisen Metro France.

Ifølge Facebook er dette feil:

- Alt dette er en misforståelse. Vårt nye format kan føre til at folk tror at det er private meldinger. Disse meldingene har alltid vært der, men innføringen av tidslinjen har ført til at de er lettere tilgjengelig, sier Fria Löwengren, Facebooks pressekontakt i Norden til VG Nett.

- «Wall-to-Wall»

STORM I ET VANNGLASS: VGs ansvarlige for sosiale medier, Øyvind Solstad. Foto: PRIVAT
STORM I ET VANNGLASS: VGs ansvarlige for sosiale medier, Øyvind Solstad. Foto: PRIVAT

Øyvind Solstad, som er VGs ansvarlige for sosiale medier har fulgt saken tett.

- Meldingene som nå dukker opp på veggene til brukerne er ikke private fra innboksen, men heller gamle «wall-to-wall»-meldinger. Disse ser veldig privat ut i dag, nesten som tekstmeldinger på iPhonen, forteller Solstad.

PROTOKOLL: Har du hatt Facebook-panikk?

Sommeren 2007 fikk Facebook mange nye norske brukere, da de gikk fra 50.000 til rundt 600.000 på noen få måneder.

- På denne tiden var utseendet til nettsiden helt annerledes, og de hadde «wall-to-wall»-funksjonen. Det betydde at når noen skrev en hilsen eller lenket til noe på veggen din, så svarte du på den andres vegg. Dette ble vist på Facebook som en samtale, selv om det egentlig var en rad med meldinger på hverandres vegger, sier han og fortsetter:

- Dette har gjort at vi kanskje ble litt mer private enn vi hadde tenkt over, og dermed ble det skrevet personlige ting i disse meldingene. Selv om de faktisk lå åpent på veggen for dem som orket å se etter.

Innføring av «timeline»

I 2012 innførte Facebook en ny måte å vise profilsidene til hver enkelt bruker - som går under navnet «timeline».

Dette utseendet var frivillig å bruke fram til etter sommeren, men nå har nettstedet bestemt at alle skal bruke det.

- I den forbindelse har alle disse gamle vegg-til-vegg-meldingene blitt mer synlige enn før. Så det er altså ikke meldinger som egentlig befant seg i innboksen din, men gamle veggmeldinger.

- Storm i et vannglass

Den eneste sikre måten å finne ut på om meldingene faktisk kommer fra innboksen din er å gå på din private mail. Fram til 2009 sendte nemlig Facebook ut en mail hver gang du fikk melding på veggen eller innboksen.

Inne på en slik mail vil du finne opplysninger om at noen har sendt deg en beskjed på innboksen, samt dato og klokkeslett. Dette må sammenlignes med opplysningen som ligger på «timeline».

Solstad har vært i kontakt med flere kolleger som kan mye om både Facebook og systemene deres, men ingen av dem har sett ett eneste konkret bevis på at en melding som har blitt lagt ut tidligere lå i innboksen til en bruker.

- Derfor tror jeg ikke noe på det før noen kan bevise det. Hvis du sitter på det må du for all del sende det inn til oss. Slik situasjonen er nå er det litt som storm i et vannglass.

Også eksperter som britiske The Guardian har vært i kontakt med mener at det ikke er Facebook som lekker de private meldingene
- det er det du selv som har gjort.

- Vurderer å slette profilen min

BLE OVERRASKET: Rune André Nesheim (23) er en av flere brukere som nylig oppdaget de gamle meldingene. Foto: PRIVAT
BLE OVERRASKET: Rune André Nesheim (23) er en av flere brukere som nylig oppdaget de gamle meldingene. Foto: PRIVAT

Rune André Nesheim (23) var på jobb torsdag ettermiddag da han fikk tips om å sjekke Facebook-profilen sin.

- Til min store overraskelse lå det private meldinger fra innboksen min på veggen. Det var tilfeldige meldinger fra forskjellige tidspunkt og personer. Det virket ikke som det var noe system i hvor det var tatt fra. Jeg får det ikke helt til å stemme at dette var offentlige meldinger, siden noe av innholdet var ganske personlig. Derfor tror jeg ikke helt på at dette er en misforståelse, sier han til VG Nett.

Han forteller at det lå fullt av meldinger og samtaler nedover den offentlige veggen sin. For Nesheim var ingenting av innholdet i meldingen direkte skadelig for ham, men han fryktet det verste.

- Jeg har ikke full oversikt over hva som ligger der, men til nå har jeg ikke sett at det kan være noe skadelig for meg. Men for andre som ikke har fått sjekket profilen sin kan det stå verre til med, hevder han.

- Misforståelser

I en offisiell uttalelse fra Facebook tidligere denne uken fortalte de at deres ingeniører har undersøkt rapportene om at private meldinger har dukket opp på brukeres tidslinje.

De fant da ut at meldingene var eldre vegginnlegg som alltid har vært synlig på brukernes profilsider. Facebook skriver videre at de er tilfreds med at det ikke har vært brudd på brukernes personvern.

Hun kan fortelle at selskapet har fått mange henvendelser etter at bekymringen spredte seg blant Facebook-brukerne.

- Tidligere i uken fikk vi flere henvendelser rundt misforståelsen om at vi viser private meldinger, men det stemmer altså ikke, sier Löwengren til VG Nett.

Løsning

En rask løsning for deg som ikke ønsker å ha de gamle samtalene på veggen din er å redigere personverninnspillingene.

Det gjøres ved å klikke på «blyant»-ikonet som vises øverst til høyre på innlegget etter man har trykt på et av årstallene på tidslinjen. Her kan brukeren velge å skjule et bestemt innlegg, eller å slette alle helt.

- Alt i alt er ikke dette en feil fra Facebook, og derfor trenger man ikke å være redd. Jeg vi derimot anbefale at hvis noen er redd for at andre skal få vite noe privat burde man rett og slett ikke sende det ut på Internett i det hele tatt, sier Solstad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks