Hovedinnhold

Ny skandale ryster Helse-Norge:

Psykolog kan ha gitt minst 116 pasienter feil diagnose

** Helsetilsynet: Varsler alle arbeidsgivere og land ** Har jobbet som psykolog siden 70-tallet ** Sykehuset får ikke tak i mannen

JOBBET HER: I to år jobbet psykologspesialisten ved Sykehuset Telemark. Totalt kaller sykehuset nå inn 116 pasienter til ny utredning. Foto: Roger Neumann
JOBBET HER: I to år jobbet psykologspesialisten ved Sykehuset Telemark. Totalt kaller sykehuset nå inn 116 pasienter til ny utredning. Foto: Roger Neumann
(VG Nett) En klage fra en pasient har ført til full gjennomgang av en psykologspesialist som har gitt flere pasienter feil diagnose. Nå er psykologspesialisten umulig å få tak i.

Denne saken handler om:

Tips oss

Psykiatrisk klinikk ved Sykehuset Telemark kaller nå inn 116 pasienter til nye undersøkelser og utredninger. Sykehuset frykter at alle pasientene kan ha fått feil diagnose av psykologspesialisten, som har jobbet siden 70-tallet.

Opprullingen av skandalen startet da en pasient i februar sendte inn en klage på en diagnosen vedkommende hadde fått av psykologspesialisten.

Har du fått feil diagnose? Vet du noe om saken?Kontakt VG Netts journalister her 

- Da vi fikk pasientklagen gikk vi gjennom pasientens journal og fant grunn til å frafalle pasientens diagnose. Som følge av det har vi gjennomgått flere pasientjournaler hvor psykologspesialisten har vært inne, sier fagsjef Arne Johannesen ved psykiatrisk klinikk til VG Nett.

Kaller inn 116 pasienter

Da de andre spesialistene leste seg gjennom journal for journal gikk det opp for dem at kollegaen deres kan ha gitt feil diagnoser til mange av pasientene sine.

Ledelsen ved klinikken beordret en full gjennomgang av psykologens pasienthistorikk og totalt ble 224 pasientjournaler undersøkt. Av disse frykter altså sykehuset at hele 116 kan ha fått feil diagnose.

- Vi kontakter nå alle de 116 pasientene med en telefon om situasjonen og et tilbud om å få en ny utredning og revurdering av diagnosen deres, sier Johannesen.

Mangelfullt grunnlag

- Hvorfor gjør dere dette?

- Fordi vi ser at den ansatte har gjennomført utredninger som faglig sett har vært mangelfulle. Det ser ut til at han har satt diagnoser på et tynt grunnlag. Dette er sammensatte og kompliserte tilstander og diagnoser. Det er vanlig å være flere yrkesgrupper og spesialister som deltar i utredningene, men det mangler her.

- Det er derfor vi slår alarm om dette nå, sier Johannesen.

Sykehuset betegner saken som svært alvorlig og har satt inn ekstra ressurser for å gjennomføre de nye utredningene.

- Særlig omfanget av denne saken er alvorlig. Dette er tilstander hvor pasienter bruker legemidler som kan gi bivirkninger. Pasienter kan ha gått på feil medisiner og også fått feil vurderinger hos Nav, som følge av feil diagnose, sier Johannesen.

Sa opp jobben

Helt siden skandalen ble kjent for sykehusledelsen har de ikke fått kontakt med mannen, som nå også har sagt opp jobben sin.

- Kort tid etter at dette ble avdekket, sa vedkommende opp som følge av en uenighet om avlønning. Vi har forsøkt å få kontakt med ham, men har ikke lykkes, sier Arne Johannesen.

Psykologspesialisten har siden 70-tallet jobbet for flere helseinstitusjoner i både Norge og andre nordiske land. For to år siden ble han ansatt ved Sykehuset Telemark.

Sykehuset varslet mandag fylkeslegen i Telemark, som er Helsetilsynets fylkesavdeling. Fylkeslege Steinar Aase sier til VG Nett at de foreløpig kjenner lite til saken.

- Foreløpig har vi bare mottatt en muntlig melding om dette over telefon.

Varsler alle

- Psykologspesialisten saken gjelder har jobbet i 36 år. Hva gjør dere med varsling?

- Vi varsler alltid alle det er grunn til å varsle i en slik sak av arbeidsgivere både i og utenfor Norge, sier fylkeslegen.

Overfor VG Nett innrømmer sykehuset at de ikke har noen kontrollinstanser.

Ingen kontroll

- Vi vet ikke om denne mannen hadde blitt avslørt hvis vi ikke hadde mottatt en klage fra en pasient. Vi har ikke noe system som kontrollerer spesialister som opererer på selvstendig grunnlag.

- Er det godt nok at en spesialist kan ha gitt så mange feildiagnoser uten å bli oppdaget av sykehuset, men av en pasient?

- Jeg spør meg om kontrollen er god nok, sier fagsjef Arne Johannesen ved Sykehuset Telemark.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks