Hovedinnhold

Leverte konvolutt til advokat like før han tente på seg selv

** Advokaten: - Snakket om en konspirasjon
** Politiet: - Ikke knyttet til Breivik-saken
** Alvorlig, men ikke livstruende skadet

(VG Nett) Advokat Bente Roli sier det luktet parafin utenfor kontoret hennes da mannen hadde vært der.

- Han kom busende inn i resepsjonen vår og ville fortelle sin historie. Han mente det var et komplott mot ham, at ingen forsto ham. Han ville legge igjen en konvolutt med papirer i tilfelle det skjedde noe med ham, forteller advokat Bente Roli til VG Nett.

Tirsdag ettermiddag tømte mannen brennbar væske over klærene sine, satte fyr på seg selv, og sprang mot sikkerhetsteltet utenfor Oslo tingrett.

FIKK PAPIRER: Like før han tente på seg selv, var 49-åringen innom kontoret til advokat Bente Roli. Foto: Trond Solberg/VG
FIKK PAPIRER: Like før han tente på seg selv, var 49-åringen innom kontoret til advokat Bente Roli. Foto: Trond Solberg/VG


Ifølge NTB er mannen lagt i kunstig koma, og det er dermed ikke mulig for politiet å få snakket med ham.

BILDESPESIAL: Se bildene fra dramaet

Den erfarne advokaten sier til VG at mannen, som i følge politiet er en norsk statsborger i slutten av 40-årene, virket som han var i psykisk ubalanse.

Hun var ikke selv i resepsjonen da mannen kom, men fikk høre hva som hadde skjedd av sin sekretær.

- I konvolutten lå det et avslagt på en søknad om sosialstønad fra slutten av april, i tillegg til noen sider med håndskrevne notater. Der skriver mannen at han er utsatt fra et komplott fra NAV, sier Roli til VG Nett.

- Luktet sterkt i gangen

Roli fikk ikke inntrykk av at episoden hadde noe med den pågående rettssaken mot Anders Behring Breivik å gjøre.

- Overhodet ikke. Respesjonsmedarbeideren reagerte på at han virket svært sinnsforvirret, sier hun.

Advokaten tror mannen kan ha helt over seg en antennelig veske allerede på vei ut av advokatkontoret.

- Han var her rett før, og det lukter parafin eller en annen brennbar væske i gangen. Jeg kan ikke si sikkert hva slags væske det er, men det lukter sterkt, sier hun.

Hun har ingen idé om hvorfor mannen kom til hennes advokatkontor, og kjenner ikke til mannen fra før.

- Han ville ikke ha advokat, han mente at ingen kunne hjelpe ham. Kontoret vårt ligger rett ved tinghuset, så jeg tror det var tilfeldig, sier Roli.

VGTV: Øyenvitne: - Jeg så mannen brenne og brannskadene på kroppen hans

Kontorene hennes ligger på C.J. Hambros plass, et steinkast fra Oslo tingrett.

- Henger ikke sammen med Breivik

ALVORLIG SKADET: Mannen ble tatt hånd om av ambulansepersonell og raskt kjørt til Ullevål sykehus. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ALVORLIG SKADET: Mannen ble tatt hånd om av ambulansepersonell og raskt kjørt til Ullevål sykehus. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Politiet skriver i en pressemelding at de foreløpig ikke vet hva som er motivet for handlingen. Vaktleder ved krimvakten i Oslo, Tone Bærland, opplyser overfor VG Nett at mannen er en norsk statsborger i slutten av 40-årene, av utenlandsk opprinnelse.

- Det er de opplysningen vi jobber ut i fra. Hvis det er den mannen vi tror, er vedkommende registrert i politiets registere - uten at det er noe mer dramatisk enn det, sier innsatsleder Kjell Kverme til VG Nett.

Overfor VG Nett vil ikke Bærland ved krimvakten verken avkrefte eller bekrefte om det var den samme mannen som de først antok. Hun vil heller ikke kommentere eventuelt hva han har på rullebladet.

- Motivet aner vi ingenting om. Det er ikke noe som knytter ham til den pågående rettssaken, sier Bærland.

Hun ønsker heller ikke å kommentere når mannen kom til Norge, når han fikk statsborgerskap eller hvilket land han opprinnelig kommer fra.

Sent tirsdag ettermiddag opplyser politiet i en pressemelding at mannen har alvorlige skader, men at de ikke er livstruende.

«Han vil bli opererert i morgen tidlig. Det er uklart hva som var motivet for handlingen. Han kan foreløpig ikke avhøres av politiet.»

- Ingen reaksjoner fra berørte

Det var klokken 13.42 at en mann satte fyr på seg selv og forsøkte å ta seg gjennom gjerdene og inn i sikkerhetskontrollen foran tinghuset i hovedstaden.

Samtidig gikk rettssaken mot Anders Behring Breivik mot slutten inne i Oslo tingrett. Flere av aktørene der skjønte raskt at noe foregikk utenfor.

- Vi skjønte at det skjedde noe fordi mange pressefolk forlot salen, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra til VG Nett.

De sjekket dermed nyhetene på telefonen, og ble slik oppmerksomme på episoden. Rettsforhandlingene ble likevel avsluttet som normalt, og retten skal etter planen settes igjen klokken ni på onsdag.

Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren har så langt ikke fått tilbakemelding på at noen av de berørte i saken har fått reaksjoner på opptrinnet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks