Hovedinnhold

Forsvarer: Krekar har rett til å forsvare sin religion

I RETTEN: Aktoratet har bedt om fem års fengsel for mullah Krekar. Foto: Helge Mikalsen
I RETTEN: Aktoratet har bedt om fem års fengsel for mullah Krekar. Foto: Helge Mikalsen
OSLO TINGRETT (VG Nett) Mullah Krekars forsvarere mener kurderne mullahen skal ha truet, selv fremprovoserte reaksjonen.

Denne saken handler om:

Aktoratet la tirsdag fram påstand om fem års fengsel for mullah Krekar, som blant annet er tiltalt for trusler mot Høyre-leder Erna Solberg. I tillegg er Krekar tiltalt for å ha drapstruet tre kurdere i forbindelse med en Youtube-video som viste bilder der Koranen ble brent.

- De fornærmede har åpenbart oppfattet Krekars uttalelser som trusler og det har ført til at de har fryktet for sine liv, sa aktor Geir Evanger i prosedyren.

Provosert

I sin prosedyre onsdag konkluderte Krekars forsvarer Arvid Sjødin at kurderne bevisst hadde fremprovosert en reaksjon fra Krekar ved å filme Koran-brenningen og legge den ut på nettet.

- De visste utmerket godt hvilken reaksjon som ville komme. Derfor satte de i gang en aksjon for å få Krekar til å si det de visste han ville si, sa Sjødin, og la til:

- På Vestlandet har vi et uttrykk som sier at hvis du setter deg på et pigtrådgjerde, så kan du ikke klage over at det stikker. Disse personene har satt seg på et piggtrådjerde.

- Ikke en trussel

Forsvareren avviser at Krekar har truet de tre kurderne.

- Når Krekar sier at når du utfører slike krenkende handlinger så kan du dø, så er ikke det en trussel, men en faktisk opplysning ut fra en religiøs oppfatning.

Sjødin mener Krekars uttalelser faller innenfor ytringsfriheten. Samtidig advarte han mot følgene av å dømme Krekar for hans ytringer.

- Krekar har selvsagt rett til å forsvare sin religion. Dersom Krekar blir dømt, så sender man ut et signal til resten av Europa og Midtøsten om at i Norge kan man straffefritt krenke Islam, mens den som forsvarer religionen blir fengslet. Det kan skape problemer for Norge, sa Sjødin.

- Ingen terrorist

Krekar står også tiltalt for å ha oppfordret til terrorisme, blant annet gjennom selvmordsangrep i Irak og mot amerikanske interesser og personell. Også på dette punktet mener påtalemyndighetene at Krekar bør dømmes.

- De forholdene Krekar er tiltalt for er langt mer alvorlige enn hva vi kan finne veiledning for i rettspraksis knyttet til andre trusselsaker, slo statsadvokat Marit Bakkevig da hun avsluttet aktoratets prosedyre tirsdag.

Sjødin mener det er tegnet et historieøst og feilaktig bilde av mullahen.

- Krekar er ingen terrorist, men en lærd mann og en politiker, sier Sjødin.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks