Hovedinnhold

Nils (32) avslørte «pengefelle» i minibanken

**Pengene satt fast bak en list
**Politiet: Ett tilfelle i fjor, over 40 i år
**«Skimming-gruppe» skal etterforske

PENGENE: De 600 kronene Nils Keller skulle ta ut av minibanken satt fast i minibanken bak listen på bildet. Foto: PRIVAT
PENGENE: De 600 kronene Nils Keller skulle ta ut av minibanken satt fast i minibanken bak listen på bildet. Foto: PRIVAT
(VG Nett) Da Nils Keller skulle ta ut penger fra en minibank i Oslo torsdag kom ikke pengene ut. De satt fast bak en pålimt list.

- Jeg og fetteren min måtte ta ut penger for å betale på en restaurant, forteller Keller.

Har du opplevd noe lignende?
Kontakt VG Netts journalist her! 

Han gikk derfor til en minibank i Dælenenggata ved Carl Berners plass i Oslo for å ta ut penger.

Da han hadde trykket på for å ta ut 600 kroner stusset han over at noe så merkelig ut med minibanken.

Fant «pengefelle»

- Med en gang tenkte jeg at jeg hadde lest i avisen om en type svindel hvor svindlere teiper fast en list for å stoppe pengene fra å komme ut, sier han.

FORSØKT SVINDLET: Nils Keller (32) avslørte svindlernes metode. Foto: PRIVAT
FORSØKT SVINDLET: Nils Keller (32) avslørte svindlernes metode. Foto: PRIVAT


Bruken av slike pengefeller, kalt cash trap på engelsk, har tatt av denne sommeren. I løpet av ti dager i begynnelsen av juli har DNB opplevd 35 tilfeller på Sørlandet. I det verste tilfellet ble en kunde frastjålet 9000 kroner, skrev Dagens Næringsliv tirsdag.

Mot bare ett mislykket svindelforsøk i hele fjor, har Sentrum politistasjon i Oslo i år registrert hele 40 tilfeller.

- Minibanken begynte på en måte å jobbe, først hørte jeg pengene på en måte rulle ut som de alltid gjør, så hørtes det ut som pengene sto og stanget. De støtte tre ganger mot lista i to omganger, før den stoppet opp og kortet og kvitteringen kom ut, forteller han.

- Aktivitet i området

Keller sier han ble litt nervøs av å måtte stå ved minibanken å vente, men fulgte rådene han hadde lest at politiet ba folk som ble forsøkt svindlet burde følge.

- Jeg ringte politiet og jeg og fetteren min stilte oss opp for å passe på. Det var litt aktivitet i området rundt oss, så det var sikkert noen som skjønte at vi hadde luktet lunta. Blant annet stoppet det en bil med personer som var veldig ivrige på å nærme seg minibanken selv om vi sa at den ikke virket, sier han.

Da politiet kom til stedet fjernet de listen og Nils Keller fikk tilbake sine 600 kroner.

Oppretter sak

Saken er nå anmeldt og under etterforskning.

Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt skrev onsdag på Twitter:

«Ved en minibank i Dælenenggata fikk ikke melder ut pengene sine. Pengene satt fast i en list. Vi oppretter «skimming» sak».

TETT: Slik så minibanken ut før politiet fjernet listen. Bak den sto Nils Kellers sedler og stanget. Foto: PRIVAT
TETT: Slik så minibanken ut før politiet fjernet listen. Bak den sto Nils Kellers sedler og stanget. Foto: PRIVAT


Inge Sundeng, etterforskningsleder ved Grønland politistasjon, sier til VG Nett at politiet vil innhente eventuelle overvåkningsvideoer fra området rundt minibanken.

- Hvis det finnes video vil vi gjennomgå dem og se om vi kan avdekke noe der, sier han.

Hvis det er mulig å gjenkjenne personer på overvåkningsbiler vil politiet sette i gang etterforskning.

- Skremmende

32-åringen sier at han synes episoden var skremmende.

- Det er jo kjedelig at man skal måtte forholde seg til slik kriminalitet. Jeg kunne veldig fort ha trodd at minibanken var ødelagt og bare gitt opp og gått fra stedet. Heldigvis var det bare mine 600 kroner vi fant bak listen, slik at ikke noen var blitt svindlet før meg, sier han.

Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, sier at politiet nå prøver å få oversikt over alle tilfeller som Kellers.

Mange tilfeller i år

Svindelmetoden har i flere år vært utbredt i Europa, men det er først i år den har gjort sitt inntog i Norge.

En etterforskningsgruppe som tidligere jobbet med annen kortsvindel etterforsker nå denne typen saker, og har registrert flere tilfeller i Oslo, Akershus og på Sørlandet.

- I fjor registrerte vi ett mislykket forsøk, mens det så langt i år er registrert over 40 forsøk. Svindlerne bruker dobbeltsidig teip og fester en falsk list på pengeluken i minibanken. På listen er det et klebrig materiale som pengene setter seg fast i, forklarer Hansen.

- Ikke ta på listen

Politiet i Oslo har så langt ikke noen mistenkte i svindelsakene.

Hansen sier at kundene ofte forlater minibanken fordi de tror den er ødelagt når pengene ikke kommer ut.

- Det er en så enkel og kreativ metode, at vi skal ha mulighet til å ta dem må vi nesten stå ved minibanken når de kommer, sier han og legger til:

- Om noen skulle bli utsatt for dette anbefaler vi dem å kjenne etter om det er en falsk list der. De bør ikke ta mye på listen, men ringe politiet og gi listen til dem.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks