Hovedinnhold

Slik svindler de seg til Norge

KOMMER HIT: Politiets Utlendingsenhet er første stopp for mange asylsøkere. Her avsløres daglig falske papirer. Foto: FRODE HANSEN / VG
KOMMER HIT: Politiets Utlendingsenhet er første stopp for mange asylsøkere. Her avsløres daglig falske papirer. Foto: FRODE HANSEN / VG
(VG Nett) Norske utlendingsmyndighetene har avslørt flere utspekulerte svindelmetoder som brukes i jakten på opphold i Norge.

Tips oss

Det kommer frem i en fersk rapport fra UDI. Totalt ble 116 tatt for familiesvindel de siste årene. De fleste svindlerne kom fra Somalia, Tyrkia og Marokko.

Blant annet har de avslørt følgende typer svindel:

** Yngre menn som lurer eldre kvinner til å tro at de elsker dem.

** Ektepar som avsløres som søsken etter DNA-test

** Falske ekteskap med nordmenn som hjelper utlendinger å få opphold.

** Falske barn. Barn og ungdom hentes til Norge av personer som hevder å være deres foreldre eller adoptivforeldre

Har du blitt lurt? Ta kontakt med VGs journalist! 

Lokker

En vanlig fremgangsmåte er at yngre menn fra turistbyen Konya i Tyrkia lurer eldre kvinner til å tro at de elsker dem.
UDI har avslørt flere tilfeller der unge menn har sjekket opp eldre kvinner. Kvinnene faller for de unge mennene, som overveiende har kurdisk bakgrunn. De gifter seg og blir med til Norge, for å starte et nytt liv. Tror kvinnen.

Men i hjemlandet venter mannens kone og barn. De har hele tiden vært ansett som gift i lokalsamfunnet. Så snart mannen har fått permanent oppholdstillatelse eller statsborgerskap blir det skilsmisse og hans familie hentes til Norge fra Tyrkia.

Dette er bare ett av mange eksempler på familie-juks.

- Vi vurderer alltid om det foreligger grunn til å mistenke proforma-ekteskap. I noen saker ser vi at vi må undersøke nærmere, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt til VG Nett.

Søsken-ekteskap

En sjokkerende form for juks rapporten avdekker er somaliske brødre og søstre som gifter seg med hverandre for å få opphold i landet. Flere slike søskenpar er avslørt, etter DNA-tester. UDI vurderer nå å bruke samme metode for å kunne avsløre juksemakere fra andre afrikanske land.

Myndighetene tar også nordmenn som med vitende og vilje inngår falske ekteskap for å hjelpe utlendinger til opphold i Norge. Dette er en straffbar handling og man har avslørt flere ved å gå på besøk og banke på døra. Da avsløres det at de to faktisk ikke lever sammen, men har andre livspartnere.

Utlendingsmyndighetene DNA-tester nå alle som mangler dokumenter som viser slektskap og har fått bukt med omfattende juks. Da de begynte å sjekke slektskap mellom somaliere i 2000 fant man ut at halvparten av alle som ble DNA-testet hadde bløffet om familieforhold. Nå er det ikke flere enn 2-3 prosent som jukser.

Men en annen form for svindel er barn som blir adoptert av voksne på vei til Norge. Adopsjonen er lovlig etter norsk lov, hvis den var lovlig i hjemlandet. Men myndighetene har avslørt flere tilfeller der foreldremyndigheten faktisk ikke var overført.

Kan ikkke garantere

Tidligere har VG Nett avslørt hvordan innvandrere, til tross for politiets advarsler, kunne benytte seg av smutthull i lovgivningen for å komme seg inn i landet. Først etter at VG Nett omtalte saken tok Utlendingsdirektoratet affære.

Flere av svindel-metodende omtalt i denne saken har hittil ikke vært kjent i offentligheten. Men Utlendingsdirektoratet kan imidlertid ikke garantere at alle svindlerne blir tatt.

- I noen saker ser vi at det er elementer som taler for proforma, men hvor det ikke er gode nok grunner til å avslå. Da vil vi også følge med og sjekker gjerne pånytt når oppholdstillatelsen skal fornyes, sier avdelingsdirektør Sjøholt.

- Bevisbyrden ligger på vår side, ikke hos den enkelte søker. Dermed kan vi ikke utelukke at enkelte ikke blir avslørt.

- Har vi et regelverk som legger opp til juks?

- Det legges ikke opp til juks. Dette er helt vanlig praksis også i andre europeiske land.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks