Hovedinnhold

Radikale muslimer varsler filmprotester i Oslo

VIL DEMONSTRERE HER: En gruppe radikale muslimer ønsker fredag å demonstrere foran den amerikanske ambassaden i Oslo. Foto: NTB Scanpix
VIL DEMONSTRERE HER: En gruppe radikale muslimer ønsker fredag å demonstrere foran den amerikanske ambassaden i Oslo. Foto: NTB Scanpix
(VG Nett) En gruppe norske muslimer planlegger en demonstrasjon foran den amerikanske ambassaden i Oslo fredag ettermiddag.

På nettet oppfordres det på flere grupper til å protestere mot filmen om profeten Mohammed, «Innocence of muslims».
- Denne forkastelige filmen er et angrep på alle muslimer uavhengig av nasjonalitet og rase. Vi ønsker å vise Norge og resten av verden vår avsky mot slike handlinger, sier en av arrangørene i en uttalelse til VG Nett.

En av initiativtakerne til markeringen er knyttet til et miljø av radikale muslimer på Østlandet og var blant annet til stede i Oslo tingrett i august for å vise sin støtte til mullah Krekar.

- Det har vært kontakt med Oslo politidistrikt om muligheten for en slik demonstrasjon, sier Torstein Stefansen ved Fellesoperativ enhet til VG Nett.

BILDESPESIAL: Opprør etter Mohammed-filmen

«La oss sammen vise hele landet og resten av verden at den muslimske befolkningen står sammen for å beskytte æren til vår kjære profet Mohammed fred være med han», skriver en av arrangørene på en gruppe på nettet.

På den samme gruppen har det blitt lagt ut bilder blant annet av den drepte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.

Advarte mot ikke.muslimske venner

I en tale som ble holdt i en moske tidligere i år advarte mannen som står oppført som arrangør av gruppen mot å ha ikke-muslimer som venner. Han sa også at han mener at muslimer må kreve skatt av nordmenn.

- I dag er det vi som betaler jizya (skatt) til dem. Egentlig er det de som bør betale jizya til oss.

- La islam dominere over hele verden, sa han i talen.

Den samme personen har hyllet drap på amerikanske soldater i Afghanistan. Da en afghaner i politiuniform 2. juli skjøt og drepte tre utenlandske soldater, ble han hyllet av ekstremist-representanten.

Også andre muslimske grupperinger planlegger en fredelig markering mot filmen fredag. Wakas Mir er teknisk arrangør av markeringen og bekrefter at Islamsk Råd Norge står bak.

- Det kommer i stand etter at det har vært kontakt mellom Islamsk råd og imamene fra moskeene som er tilsluttet Islamsk Råd, sier Mir, som forøvrig viser til rådet for ytterligere kommentarer. Det har ikke lykkes VG Nett å komme i kontakt med noen av Islamsk Råds talspersoner mandag morgen.

«Markeringen er ikke for å demonstrere men for å uttrykke hvor mye vi blir såret når vi blir mobbet over en lang periode. Vi blir mobbet i media, vi bllir mobbet på skolen, vi bli mobbet på jobben», heter det i en uttalelse fra Islamsk Råd som sirkuleres på Facebook.

Voldsomme protester

Samtidig fortsetter de voldsomme protestene mot filmen verden over.

Mandag ble den afghanske hovedstaden Kabul rammet, ifølge NTB. Mer enn 1.000 afghanere har deltatt i nye opphissede protester mot den islamkritiske amerikanske filmen «Innocence of Muslims». Demonstrantene satte fyr på biler og ropte USA-fiendtlige slagord.

Væpnede menn i folkemengden skjøt mot politifolk under mandagens uroligheter, men ingen mennesker kom til skade. En talsmann for myndighetene i den afghanske hovedstaden Kabul sa at politiet ikke hadde skutt tilbake og ikke ville gjøre det.

En pressefotograf på stedet fortalte at det ble satt fyr på bildekk og at tykk svart røyk steg mot himmelen.

- Butikkeiere i området stengte i all hast forretningene sine og løp sin vei, sa fotografen ifølge nyhetsbyrået AFP.

I forrige uke ble den amerikanske ambassadøren Chris Stevens og tre andre diplomater fra USA drept i et angrep mot landets konsulat i Benghazi i Libya. Angrepet skjedde i protest mot filmen, som framstiller muslimenes profet som en tåpelig kvinnebedårer.

Søndag kveld oppfordret den militante gruppen Hizbollah til at libanesere må fortsette protestene mot Mohammed-filmen.

- Hele verden må se sinnet i deres ansikter, knyttnever og rop, sa lederen, Sayyed Hassan Nasrallah, i en fjernsynstale.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks