Hovedinnhold

- Grusomt å høre politimannen dø

DYSTER STEMNING: Her hører Christer Erga (t.v.) lydloggen fra politiets operasjonssentral fra jakten på ham. Her sammen med sin forsvarer Thor Bache-Wiig. Foto: Alf Øystein Støtvig
DYSTER STEMNING: Her hører Christer Erga (t.v.) lydloggen fra politiets operasjonssentral fra jakten på ham. Her sammen med sin forsvarer Thor Bache-Wiig. Foto: Alf Øystein Støtvig
SKIEN (VG) Christer Erga kjørte ned og drepte politimannen Børge Ivarsen. Her hører han Ivarsens siste minutter, på politiets eget lydopptak.

Fakta


** Politiførstebetjent Børge Ivarsen (48) ble kjørt ned og drept på E18 utenfor Grimstad kl. 03.30 4. mars i år.

** Christer Erga (28) er tiltalt og erkjenner straffskyld for uaktsomt bildrap på politiførstebetjenten.

** Rettssaken starter i Aust-Agder tingrett 13. september.

** Erga hadde rømt fra soning innvilget på et evangelie- og behandlingssenter. Politiet forsøkte å stanse rømlingen med sperring og spikermatte da Ivarsen ble drept.

** Spesialenheten for politisaker har kritisert politiet for ikke å ha fulgt retningslinjene for tvangsmessig stans av kjøretøy med spikermatter, men konkludert med at ingen polititjenestemenn kan straffes.

VG var til stede da Erga sammen med forsvarer Thor Bache-Wiig hørte gjennom den sterke lydloggen.

- Det er grusomt å høre politimannen dø, fryktelig ille å høre fortvilelsen til hans kollegaer som prøver å få liv i ham. Jeg skal ta min straff og er utrolig lei meg for den smerte jeg har påført hans familie ved å ta et uskyldig liv, sier Christer Erga.

Les også:- Han var en politimann slik vi vil at politimenn skal være

28-åringen fra Arendal møter mandag 13. september i retten tiltalt for uaktsomt bildrap på politiførstebetjent Børge Ivarsen (48).

- Jeg gruer meg, og tror ikke jeg klarer å se de pårørende i øynene om de skulle møte, men jeg skal ta ansvar, sier han.

Les også:Politimann (48) kjørt ned og drept under biljakt

Stor fart

4. mars ble Erga politidrapsmann.

I stor fart, i blandingsrus og på vill flukt fra politiet, meide han ifølge tiltalen ned Ivarsen. Politiførstebetjenten og kollegaen i patruljebil G20 forsøkte å stanse bildesperadoen på rømmen fra soning i en stjålet bil. Sperringen ble forsøkt satt opp ved tunnelen Grimstadporten på E18 i Aust-Agder.

DREPT: Politiførstebetjent Børge Ivarsen (48). Foto: Scanpix
DREPT: Politiførstebetjent Børge Ivarsen (48). Foto: Scanpix

Politiførstebetjent Børge Ivarsen kom ikke hjem fra jobb i live.

Christer Erga sitter i Skien fengsel i påvente av rettssaken. Han har hørt gjennom politiets egne sambandsopptak av jakten på ham og de lange minuttene da politiførstebetjenten ble drept. Erga er også informert om hva fire sentrale vitner så.

På lydloggen melder Ivarsen fra til operasjonssentralen at de skal legge ut spikermatte. I to minutter, mellom 03.30 og 03.32 er det stille. Så er kollegaen på nettet: «Ring ambulanse, kollega påkjørt».

Politiledelsen jobber intenst for å skaffe hjelp til den dødelig sårede Ivarsen samtidig som 28-åringen på flukt skal stanses.

Syv minutter etter påkjørselen melder kollegaen seg:

- Han har ikke puls. Bilen kom plutselig ut av tunnelen, vi rakk ikke å legge ut spikermatte. Jeg ropte pass deg, pass deg, så smalt det, skildrer politikollegaen til sin overordnede.

Les også:Politidrapssiktet løslatt gang på gang

200 km/t

Operasjonsledelsen varsler både kriminalteknisk avsnitt og politistasjonssjefen i Grimstad med vurderingen «det ser dårlig ut».

Politimester Kirsten Lindeberg i Agder spør.

- Hvordan går det med ham?

- Jeg er stygt redd for at vi mister en nå, er svaret fra politiets operasjonssentral.

Christer Erga sier han holdt opp mot 200 km/t under flukten.

Trafikkeksperter fra Statens vegvesen og firmaet Rekon er uenige i om farten var 150 eller 100 da Ivarsen ble kjørt ned.

- Jeg siktet på en lomme i sperringen for å komme forbi, så husker jeg en svart skikkelse.

Les også:Truet til seg dødsbilen med kniv

Det kom et smell. Vindusruten på bilen gikk i tusen knas, men bilen var kjørbar. Jeg visste ikke at noen var alvorlig skadet, og tenkte bare på å flykte videre, sier han.

Ifølge kriminaltekniske undersøkelser ble politiførstebetjenten truffet på venstre side, kastet mot bilruten og deretter 20 meter fremover før han traff et skilt.

- Han må stanses, ber polititjenestemenn på åstedet.

- Vi kan ikke risikere liv, svarer operasjonsledelsen.

- Han har allerede drept en politimann, svarer politikollegaene.

(Saken fortsetter under bildet)

TRAGEDIE: Politiførstebetjent Børge Ivarsen ble begravet fra Kristiansand domkirke. Foto: Tor Erik Schrøder
TRAGEDIE: Politiførstebetjent Børge Ivarsen ble begravet fra Kristiansand domkirke. Foto: Tor Erik Schrøder

Har mareritt

Ergas fluktbil gjorde to piruetter før den stanset. Flukten fortsatte til Kristiansand, der han ble pågrepet. I politiets varetekt ble han klar over det dødelige utfallet.

Riksadvokaten beordret senere 28-åringen tiltalt for uaktsomt bildrap selv om underordnet påtalemyndighet innstilte på forsettlig drap.

- Jeg er ingen kald morder. Det var en ulykke, ikke noe jeg gjorde med vilje. Jeg skal bruke tiden under soning med å få hjelp til å skaffe meg et nytt liv. Jeg våkner av mareritt om påkjørselen og kjøreturen, så det sitter svært hardt i, sier han.

Erga har åtte dommer for vold-, vinning og narkotikaforbrytelser.

En barndom preget av vold, seksuelt misbruk og opphold i barnevernsinstitusjoner og fosterhjem sendte Erga ut i rusmisbruk.

I en fireårsperiode var han nykter og i jobb, før han sprakk og endte opp med ny kriminell løpebane som endte med bildrapet på politimannen.

- Nå er det siste forsøk, og lykkes skal jeg, sier Erga.

Børge, er du der?

Tre polakker og en bestemor ble øyenvitner til politidrapet. De tre polakkene i 20-årene kjørte vestover og stanset like ved sperringen som de trodde var en politikontroll.

I motsatt retning kom en bestemor fra Rogaland, som også stanset.

I løpet av noen sekunder så de Ivarsens liv ende.

- Han løp over veien, det virket som om han forsøkte å stanse bilen. Han ble truffet, og fløy gjennom lufta, har en 21-åring fortalt politiet.

Skjønte han var død

Deretter så de polititjenestemannen liggende livløs i veibanen.

Bestemoren fra Rogaland så den møtende Mazdaen komme ut av tunnelen i stor fart og rett mot hennes bil for å komme forbi sperringen.

- Nå dør jeg, tenkte hun, ifølge politiavhør.

Fluktbilen sneiet hennes bil før den fortsatte.

- Jeg så en «dukke» liggende rett foran bilen.

En politimann sa: «Børge, er du der?» Jeg skjønte da at han var død, har kvinnen fortalt.

- Politiets feil formildende

Politiets fremgangsmåte bør gi drapsmannen lavere straff, antyder Christer Ergas forsvarer.

- Politiets samlede opptreden, som ikke har vært etter boka, vil bli et tema under rettssaken, sier forsvarer Thor Bache-Wiig.

Christer Erga erkjenner straffskyld for uaktsomt bildrap.

Lavere straff

Straffen blir langt lavere enn ved forsettlig drap. Likevel mener forsvarer Thor Bache-Wiig det i den følelsesmessig vanskelige saken er flere formildende momenter.

Politiførstebetjent Børge Ivarsen løp over veien da han ble truffet, og sto ikke i sikkerhet i grøfta slik som først antatt.

Spesialenheten for politisaker har kritisert politijakten og etableringen av veisperringen som mangelfull og ikke etter retningslinjene. Spesialenheten har konkludert med at ingen polititjenestemenn kan straffes.

Politiet, Statens vegvesen og vitner har anslått farten til 150 km/t.

Firmaet Rekon mener ut fra samme kildegrunnlag at farten da Ivarsen ble drept var bremset ned til 100 km/t.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks