Hovedinnhold

Hun startet Hijab-debatten: - Drømmer fortsatt om å bli politi

HIJAB: Keltoum Missoum ønsket å bli politi med hodeplagg. Foto: Arkivfoto: Håkon Vold
HIJAB: Keltoum Missoum ønsket å bli politi med hodeplagg. Foto: Arkivfoto: Håkon Vold
(VG Nett) Keltoum Missoum er glad for at Likestillings- og diskrimineringsnemnda har kommet frem til at et forbud mot bruk av hijab til politiuniform bryter med loven.

Denne saken handler om:

- Jeg mener selvfølgelig at dette er en riktig avgjørelse. Men jeg vet ikke om jeg kan stole på at det blir slik, sier hun til til Aftenbladet.no om avgjørelsen i Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Det var 4. februar i fjor Justisdepartementet kunngjorde på sine nettsider at bruk av hijab til politiuniformen skulle tillates. Det skjedde etter at Politidirektoratet svarte positivt på en forespørsel fra Sandnes-kvinnen Keltoum Missoum, som ønsket svar på dette før hun søkte opptak på politihøgskolen.

- Riktig avgjørelse

Etterpå ble vedtaket trukket tilbake, og debatten har rast i halvannet år. I dag ble det klart at Likestillings- og diskrimineringsnemnda mener at et forbud mot bruk av hijab til politiuniform bryter med diskrimineringsloven og likestillingsloven. Det er muslimske Missoum fornøyd med.

Les også: Dette er hijab-striden

Hun forteller at det som var en drøm om at jobbe som politi, etter hvert ble et dårlig minne på grunn av dårlig saksbehandling. I løpet av tiden som har gått har hun beveget seg inn på en annen karrierevei. Likevel har hun ikke gitt opp drømmen, dersom det nå viser seg å bli lov med hijab til politiuniform.

- Er det helt sikkert, vil jeg nok vurdere å søke på Politihøgskolen. Drømmen om å jobbe som politi er der fortsatt, sier Missoum.

Dårlig begrunnelse

Hijabforbudet er blitt behandlet av nemnda etter at likestillings- og diskrimineringsombudet ikke fikk gjennomslag for en tilsvarende konklusjon i januar i år.

Justisdepartementet hold den gang fast på at personlige og private effekter ikke skal kombineres med politiuniform, selv om likestillingsombud Sunniva Ørstadvik konkluderte med at forbudet brøt med loven.

Likestillings- og diskrimineringsnemnda uttaler nå at selve begrunnelsen for å forby hijab i politiet, som er at uniformen skal uttrykke nøytralitet og likhet, i seg selv er en saklig begrunnelse.

Det holder likevel ikke, mener nemnda. Justisdepartementet har nemlig ikke klart å begrunne godt nok hvorfor et forbud er nødvendig «for å opprettholde tilliten til norsk politis nøytralitet, eller for å opprettholde ro og orden».

Frp-omkamp

Likestillings- og diskrimineringsombud Ørstadvik sier at hun er «svært fornøyd» med uttalelsen fra nemnda, og ber nå departementet legg prestisjen til side.

- Nemnda slår nå fast at politiets uniformsreglement er diskriminerende. Dette vil få stor betydning for fritt yrkesvalg for personer som uttrykker sin religion gjennom hodeplagg.

Like fornøyde er ikke Frp. Per Sandberg fnyser av at Diskrimineringsnemnda mener forbudet mot hijab i politiet er diskriminerende. Han mener at Hijab er et undertrykkende klesplagg.

- Vedtaket er rett og slett galskap. FrP vil fremme forslag om lovendring dersom dette er nødvendig for å opprettholde forbudet mot hijab i politiet, sier Per Sandberg, som er leder av Stortingets justiskomité, i en pressemelding.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks